Την ενδιαφέρουσα προοπτική της δημιουργίας Σχολείου Παράδοσης στην Κριτσά παρουσίασε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Μανούσος Πεδιαδίτης, τον οποίο συναντήσαμε στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.
Με μια σεμνή τελετή έκοψε τη πίτα του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς «Λατώ», στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων. Οι εφημέριοι, της Παναγίας Οδηγήτριας π’ Λεωνίδας Γιαλούρης και του Αγίου Παντελεήμονα π’ Νικόλαος Καπαράκης τέλεσαν Αγιασμό και ευλόγησαν τη βασιλόπιτα.
Στην εκδήλωση παρέστη, όπως προαναφέρθηκε, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Μανούσος Πεδιαδίτης, ο υποψήφιος βουλευτής Μανόλης Κλώντζας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ Κων. Αφορδακός κ.α.
Την πίτα έκοψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κίμων Κουτουλάκης. Το φλουρί βρήκε η Μαρία Βάρδα.
Η προσφορά του συλλόγου
Στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Μανούσος Πεδιαδίτης εξήρε το έργο και την προσφορά του Συλλόγου σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας γενικότερα τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν, στην εποχή μας, τα πολιτιστικά σωματεία στα χωριά, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η δράση των εθελοντών που καταπιάνονται με όλα αυτά, θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο και χρήμα. Είναι, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, οι λόγοι που ο Δήμος και όλοι οι φορείς και πολίτες θα πρέπει να στηρίζουν τη δράση των πολιτιστικών σωματείων, που κατά γενική ομολογία και παράπονο των προσώπων που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια, λίγοι είναι εκείνοι που, τελικά, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας και δράσης ενός συλλόγου.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κριτσάς είναι από τα σωματεία που παράγουν ουσιαστικό και ωραίο έργο, γι’ αυτό και ο Δήμος στέκεται αρωγός σε αυτό.
Το Σχολείο Παράδοσης
Φέτος, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Πεδιαδίτης, θα καταβληθεί προσπάθεια να λειτουργήσει στην Κριτσά «Σχολείο Παράδοσης», για το οποίο σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από πέρυσι.
Το Σχολείο Παράδοσης απευθύνεται σε παιδιά και νέους, που θα φιλοξενούνται στο χωριό και θα παρακολουθούν για μερικές ημέρες μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, χορών, κρητικής παραδοσιακής κουζίνας, υφαντικής κ.α. Στο Σχολείο Παράδοσης θα μπορούσε μια κατεύθυνση να προωθήσει τους νέους που ενδιαφέρονται στην εκμάθηση του μεραμπελιώτικου ηχοχρώματος στο βιολί με δασκάλους τον Βαγγέλη Βαρδάκη, το Δημήτρη Σγουρό κ.α.
Είναι μια πρόταση, την οποία κατέθεσε όπως είπε ο Αντιδήμαρχος και για την οποία τα στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου εκδήλωσαν κατ’ αρχήν ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου και τον Δημήτρη Σγουρό, ο οποίος εκτός από δεξιοτέχνης της παραδοσιακής κρητικής μουσικής είναι και εκπαιδευτικός αλλά και διαθέτει εμπειρία από τη λειτουργία Σχολείου Παράδοσης, στο Μέρωνα Ρεθύμνης. Αντίστοιχο σχολείο με εργαστήρια μουσικής, χορού κλπ. έχει λειτουργήσει και στο Χαμέζι Σητείας.
Η Κριτσά και ο Κρούστας, συνιστούν μια ενότητα, ένα πυρήνα που διατηρεί ακόμη αυθεντικά στοιχεία της τοπικής παράδοσης, γι’ αυτό και αξίζει να διατηρηθεί και να μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά, ώστε να βρει τη συνέχειά της. Το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και ο ρυθμός της παραδοσιακής μουσικής του Μεραμπέλου πρέπει να διασωθεί, κατέληξε ο κ. Πεδιαδίτης.
Η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου
Εξ άλλου, αντικείμενο συζήτησης των εκπροσώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Αντιδημάρχου ήταν και η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου της Κριτσάς, το οποίο ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί πέρυσι. Διερευνάται φόρμουλα, ώστε να στηρίξει ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Περιφέρεια Κρήτης τη λειτουργία του. Το θέμα θα εξεταστεί και από τη ΔΑΕΑΝ η οποία από πέρυσι έχει επεκτείνει το πεδίο δραστηριοτήτων της και στον πολιτιστικό τομέα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ