Ο πρώτος χρόνος της παρούσας δημοτικής αρχής πέρασε. Και νομίζω ότι το στίγμα της, δηλαδή η πολιτική της πρακτική, είναι απολύτως εμφανές. Δεδομένης της πλειοψηφίας που διαθέτει στο δημοτικό συμβούλιο έχει υποβαθμίσει τελείως τον ρόλο του. Ο Δήμαρχος ανακοινώνει μέσω συνεντεύξεων ή δελτίων τύπου τα σχέδια της δημοτ. αρχής πριν καν συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο χρησιμοποιείται απλά και μόνο ως φύλον συκής.
Η καθημερινότητα του Δήμου και η υλοποίηση των αρμοδιοτήτων του αποτελούν ειδήσεις μέσω δελτίων τύπου και φωτογραφιών ενώ στα social media αλληλοσυγχαίρονται επειδή κάνουν αυτό για το οποίο εκλέχτηκαν!!!
Η παρούσα δημοτική αρχή θεωρεί ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου εμφανίστηκε στον διοικητικό χάρτη της Ελλάδας για πρώτη φορά. Παρθενογένεση δηλαδή!!! Έτσι όλα γίνονται – κατ’ αυτούς – για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά γίνονται το μάζεμα των ελιών από τους κοινόχρηστους χώρους, το βαθύ κλάδεμα των δένδρων, η καθαριότητα, οι εκδηλώσεις, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δήμου, οι και γενικώς ΟΛΑ !!!
Και ως προς την πολιτική της πρακτική το καταλάβαμε.
Το όραμά της όμως; Υπάρχει; Μάλλον ολοκληρώνεται με την απομάκρυνση των υπόγειων κάδων μπροστά σε ένα από τα ακίνητα της κ. Προέδρου του ΔΣ, της επαναφοράς της διπλής κυκλοφορίας στον παραλιακό – έτσι πριν μελετηθεί καν – απλά γιατί το είπαμε προεκλογικά, στην αναζήτηση φτηνών λύσεων στα έργα υποδομών όπως στο σχολικό συγκρότημα της Μεσοράχης και του Σισσίου και όχι σε σύγχρονα διδακτήρια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, κλπ.
Κονταίνουν τα πράγματα για να τα φτάνουν.
Εσωστρέφεια λοιπόν και απομονωτισμός. ‘’Μικρό μικρό τ’ αλώνι σου …’’ που έλεγε και η παροιμία παλιά. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης όμως και με μονοκαλλιέργεια τον τουρισμό μπορεί να ισχύει αυτό; Εκεί έχουμε μείνει;
Η πόλη μας αναδείχθηκε σε βάθος χρόνου με βασικό της όπλο το παραλιακό της μέτωπο και την μικροκλίμακά του. Και σήμερα προσπαθούμε να εξαφανίσουμε το τοπόσημό μας!!!
Η διαχείριση του θέματος της διαμόρφωσης του παραλιακού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου σκέψης τους και του οράματος της δημοτικής αρχής για την πόλη.
Το όραμα και η προτεραιότητα της λοιπόν είναι αυτοκίνητα παντού. Τα αυτοκίνητά μας πρέπει να είναι παρκαρισμένα μπροστά στο σπίτι μας ή το μαγαζί μας ή καλύτερα μέσα στην κρεβατοκάμαρά μας για να πηγαίνουμε και στο μπάνιο μας ή την κουζίνα μας μ’ αυτό. Γιατί θεωρούν το αυτοκίνητο ως προέκταση της προσωπικότητας τους και κοινωνικό ‘’πτυχίο’’ και όχι ως εργαλείο όπου και όταν χρειάζεται.
Η κυκλοφορία σε μια πόλη αποτελεί σημαντικό παράγοντα ποιότητας ζωής. Και οι λύσεις που δίνονται ποτέ δεν είναι μονοσήμαντες. Αποτελούν σενάρια που περιλαμβάνουν το όραμα και την προοπτική για τον τόπο. Και με βάση το σενάριο που επιλέγεται διαμορφώνονται ανάλογα οι κανόνες κυκλοφορίας σε όλη την πόλη ενιαία αφού η αφαίρεση κυκλοφορίας από μια περιοχή επηρεάζει άμεσα τις γύρω περιοχές της.
Βέβαια τα σενάρια δεν είναι τελείως αυθαίρετα. Πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι υπάρχουσες πραγματικές συνθήκες – γεωμετρικά στοιχεία οδών – αλλά και να υπακούουν στις προδιαγραφές κυκλοφορίας. Έτσι το πλάτος του δρόμου καθορίζει τον αριθμό των λωρίδων κυκλοφορίας που μπορούν να «χωρέσουν», την ύπαρξη και το πλάτος των πεζοδρομίων, τους πιθανούς ποδηλατόδρομους, την φύτευση, του χώρους ξεκούρασης, κλπ. Σήμερα επιβάλλεται με νέους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς (ΣΒΑΚ-Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ΣΑΠ-Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας, ΣΦΗΟ-Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και ΕΣΕΚΚ -Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση Κοινοχρήστων και Κοινωφελών χώρων), ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις, η χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς, η χρήση ποδηλάτου – όπου είναι δυνατόν -, η μεταφορά της στάθμευσης εκτός κέντρου, η αποφυγή χρήσης ασφάλτου, κλπ. Επιδιώκεται με όλα αυτά η αλλαγή μοντέλου λειτουργείας της πόλης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και βέβαια για τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα υπάρχουν σαφείς περιορισμοί ακόμα και στα χρησιμοποιούμενα υλικά αλλά κυρίως ο περιορισμός της κυκλοφορίας αλλιώς τα έργα χάνουν τη χρηματοδότηση.
Όλα τα παραπάνω καθώς και η συνταχθείσα κυκλοφοριακή μελέτη που ξεκίνησε το 2016 και εγκρίθηκε το 2017 με σαφή κατεύθυνση, την μονοδρόμηση – όχι την κατεύθυνση, την οποία υπέδειξε ο μελετητής λόγω κυκλοφοριακών φόρτων – απετέλεσαν τα στοιχεία σχεδιασμού του έργου που έχει ενταχθεί στα ΒΑΑ και έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση 7 εκ.
Ας δούμε τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην σύνταξη της μελέτης από την Δνση Μελετών του Δήμου και την Δντρια της κα Μ. Πρατσινάκη:
Ο παραλιακός έχει πλάτος σε όλο το μήκος του ενός περίπου χιλιομέτρου με πλάτος από 16 έως 22 μέτρα. Σε αυτό το πλάτος σχεδιάστηκε να υπάρχουν οι παρακάτω χρήσεις:
- Χώρος κίνησης αυτοκινήτων πλάτους 3,50 μ.
- Χώρος φορτοεκφόρτωσης / στάθμευσης από την πλευρά των κτιρίων 2,00 μ.
- Υποχρεωτικό ελάχιστο πεζοδρόμιο από τη μεριά των κτιρίων 2,05 μ.
- Χώρος για τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων ΚΥΕ από την πλευρά των κτιρίων περίπου 3,00μ. σχεδόν καθ’ όλο το μήκος του δρόμου και τυποποιημένο στέγαστρο.
- Ποδηλατόδρομος 1,50 μέτρων – από το Βyron μέχρι το Αμμούδι – μονής κατεύθυνσης. Η αντίθετη κίνηση προβλέπεται στο οδόστρωμα κυκλοφορίας αφού θα ήταν κυβόλιθοι και ο δρόμος ήπιας κυκλο φορίας, (ανάγκη που προέκυψε μετά από την δημόσια διαβούλευση και αναφέρεται και στα ΣΒΑΚ).
- Απαράβατη και απαραίτητη αρχή σχεδιασμού το πλάτος του πεζοδρομίου από τη μεριά της θάλασσας ώστε να είναι εφικτό να διασταυρώνονται τουλάχιστον δύο παρέες πεζών που κινούνται αντίθετα (προβλέπεται τουλάχιστον 4 μέτρα.)
Τα παραπάνω ήταν τα ελάχιστα απαιτούμενα σε όλο το μήκος του δρόμου. Στα πιο στενά σημεία έχει γίνει προσθήκη μικρών προβόλων.
Επιπλέον στα σημεία όπου το πλάτος είναι αρκετό, προστέθηκε και οργανωμένο πράσινο σε συνδυασμό με χώρους διημέρευσης παγκάκια και λοιπά, απαίτηση και αυτό των προδιαγραφών των ΒΑΑ.
Παραθέτω ακόμα και τις βασικές αρχές του ΣΒΑΚ που έχουν ψηφιστεί ομόφωνα – αν θυμάμαι καλά – από το προηγούμενο ΔΣ :
- «… Η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της ελκυστικότητας της δημοτικής ενότητας Αγίου Νικολάου για τον ποιοτικό τουρισμό μέσω της…»
- «… Ανάδειξης φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης μεταξύ των οικισμών και στο εσωτερικό της πόλης και εναλλακτικών μορφών περιήγησης στον τοπικό πολιτισμό, την ιστορία και το μοναδικής ομορφιάς τοπίο της περιοχής…» (Σελ 17 στο παραδοτέο)
- «… Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την αποτροπή της κίνησης των οχημάτων εντός της πόλης προτείνεται ταυτόχρονα αναβάθμιση των υποδομών για τον πεζό, δημιουργία ποδηλατόδρομου και μείωση θέσεων στάθμευσης ώστε να προστατευθεί η παλιά πόλη του Αγίου Νικολάου…» (Σελ. 23)
- «… Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από την πόλη του Αγίου Νικολάου έως την Αμμουδάρα και τον Όρμο μέσω της δημιουργίας παραθαλάσσιων μονοπατιών και υποδομών ποδηλάτου ήταν μια πρόταση η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση και των υπόλοιπων περιοχών πέραν του κέντρου αλλά και στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής…» (Σελ. 24)
Η εκάστοτε δημοτική αρχή μπορεί να το αναμορφώσει το σενάριο κυκλοφορίας σε μια πόλη, μέσα από σχετική μελέτη και τις σχετικές εγκρίσεις που απαιτούνται ώστε να αποτυπώνει την φιλοσοφία και το όραμά της.
Άρα και η σημερινή δημοτ. αρχή έχει αυτήν την δυνατότητα.
Αυτό σημαίνει όμως ότι αυτομάτως αλλάζει η φιλοσοφία σχεδιασμού και έτσι θα αφαιρεθούν πολλά από τα αναφερθέντα παραπάνω αφού προστίθεται μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,50μ. Δεν θα υλοποιηθεί ο ποδηλατόδρομος, θα στενέψει το πεζοδρόμιο από την μεριά της θάλασσας, θα περιορισθεί το πράσινο και ο χώρος εξυπηρέτησης των ΚΥΕ ενώ με την ανυπαρξία αστυνόμευσης – που είναι δεδομένη – οι συνθήκες κυκλοφορίας και πεζών θα γίνουν ανυπόφορες. Θα μιλάμε ποια για ένα τυπικό δρόμο οπουδήποτε και όχι για τον κύριο δρόμο περιπάτου μιάς τουριστικής πόλης που δίνει προτεραιότητα στους πεζούς.
Προφανώς και για τον παραλιακό η φιλοσοφία της δημοτικής δίνει προτεραιότητα στο αυτοκίνητο και όχι στον πεζό όπως είναι η σύγχρονη τάση σε όλο τον κόσμο. Κρίμα.
Γιατί επομένως να βγούν οι πελάτες των ξενοδοχείων ή οι διερχόμενοι επισκέπτες μας να κυκλοφορήσουν στην παραλιακή ζώνη; Μέσα στην κυκλοφορία και το καυσαέριο; Είναι τυχαίο που λόγο περιορισμένης κυκλοφορίας η Κιτροπλατεία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια πολύ παραπάνω από το πέταλο του λιμανιού; Είναι τυχαίο το ότι μετά την μονοδρόμηση άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι ο παραλιακός και να ξαναλειτουργούν πολλά κλειστά μαγαζιά του;
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα προχωρήσουμε σε λύσεις μπαζώματος ή τεράστιων προβόλων αλλάζοντας την μορφή του θαλασσίου μετώπου μας. καταγράφηκε ανάλογη λογική και στο πέταλο του λιμανιού !!! Δεν μπαζώνουμε λοιπόν μια και καλή και το ίδιο το λιμάνι για να βρούμε και χώρους στάθμευσης δίπλα στην καρέκλα που θα πίνουμε καφέ;
Η Ύδρα δεν κατάργησε τα στενά της δρομάκια ούτε μπάζωσε το λιμάνι της. Οι Σπέτσες το ίδιο. Ούτε τα Χανιά ή το Ρέθυμνο. Εμείς; Εμείς αντίθετα αποφασίζουμε να αφαιρέσουμε κυκλοφορία από το κέντρο της πόλης που υπολειτουργεί το καλοκαίρι – γιατί ο κόσμος αναζητά θάλασσα – και την μεταφέρουμε στο θαλάσσιο μέτωπο που σφύζει από πεζούς; Αλήθεια έχουμε πεζοδρόμια για να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια οι πεζοί στο πέταλο του λιμανιού; Ή έχουν καταληφθεί σχεδόν πλήρως από τραπεζοκαθίσματα αλλά και εξέδρες και μάλιστα σε καταστήματα (ανατολικά του πέταλου) που δεν δικαιούνται νόμιμα εξωτερικό χώρο επειδή είναι εμπορικά;
Ειλικρινά δεν ξέρω αν η σημερινή κοινωνία έχει τα αντανακλαστικά που υπήρχαν την 10ετία του ’90 και απετράπει η διαπλάτυνση της γέφυρας και η καταστροφή του κατατεθέντος σήματος της πόλης. Φοβάμαι ότι η σκληρή καθημερινότητα και η επιβίωση των επαγγελματιών, σε συνδυασμό με την απάθεια και την ανοχή των δημοτών, καταργεί κάθε φράγμα για την προστασία της φυσιογνωμίας της πόλης με την άκριτη χρήση του δημόσιου χώρου για ιδιωτικό όφελος. Μακάρι να κάνω λάθος. Αλλά συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών – σε παραθαλάσσιο μέτωπο και αστικό κέντρο – δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.
Η ομορφιά της πόλης μας είναι ακριβώς η μορφή και το μικροτοπίο της παραλίας της.
Σε τι θα διαφέρουμε από τo Dubai αν προχωρήσουμε στη διαπλάτυνση του παραλιακού μετώπου – με προβόλους αρκετών μέτρων ή μπαζώματα – και στην ακύρωση του συγκριτικού πλεονεκτήματός μας δηλ. της μικροκλίμακας του τοπίου μας; Αυτές οι λογικές, και οι εκτός τοπικής κλίμακας σύγχρονες αρχιτεκτονικές κατασκευές – σήμα κατατεθέν του κάθε fund που έχει ενσκήψει στην χώρα αλλά και στην περιοχή μας – στην λογική της παγκοσμιοποίησης, θα καταργήσουν τελείως την φυσιογνωμία της πόλης από που ξεκίνησε ο τουρισμός στην Κρήτη και όχι μόνο.
Θα το επιτρέψουμε ;
Άγιος Νικόλαος 12/02/2025
Αντώνης Εμμ. Ζερβός
Πολιτικός Μηχ/κός ΕΜΠ
πρ. Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Υ.Γ. 1. Επειδή από σύμβουλο της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Νικολάου με κατάστημα στον παραλιακό, αναγράφονται στα social media ανυπόστατα σενάρια που σχετίζουν την δημιουργία του πεζοδρόμου με την ανακατασκευή και λειτουργία των ξενοδοχείων του παραλιακού, ενημερώνω ότι η ανάθεση της μελέτης για αλλαγή κυκλοφορίας στον παραλιακό ανατέθηκε στον μελετητή 16/3/2016!!! Όλο το 2016 έγιναν διαβουλεύσεις και η έγκριση των προτάσεων που περιελάμβανε (και ο παραλιακός φυσικά), έγινε αρχικά με την 191/10-5-2017 απόφαση του ΔΣ και η οριστική παραλαβή της μελέτης με την 413/25-7-2018 απόφαση του ΔΣ. Η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έγινε και από το Υπουργείο Ναυτιλίας (χρειάστηκε 1,5 χρόνος !!!) και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1220/Β/11-4-2019 . Επομένως οι αποφάσεις για την μονοδρόμηση λήφθηκαν ενώ τα ξενοδοχεία ΕΡΜΗΣ και ΚΟΡΑΛ λειτουργούσαν και μάλιστα με την προηγούμενη ιδιοκτησία. Η παρουσίαση της μελέτης – που υλοποιούσε τις αποφάσεις του ΔΣ που είχαν ληφθεί από το 2016 !!! – έγινε στο Επιμελητήριο 16/04/2019. Η δε ανακοίνωση της εξαγοράς των ξενοδοχείων από την Hines – όπως έχουν καταγράψει και τα ΜΜΕ της πόλης – έγινε τον Οκτώβρη του 2019. Οι δε εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν το 2020.
Είναι απολύτως σαφές ότι αν δεν σταματήσουν αυτού του είδους οι αναρτήσεις θα αναζητηθούν ευθύνες για την διασπορά ψευδών ειδήσεων. Και αυτό όχι για εκφοβισμό αλλά για προστασία προσώπων και θεσμών.