Στο φυσικό τους περιβάλλον επανεντάχθηκαν δύο όρνια που είχαν εντοπιστεί πριν περίπου τέσσερις μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Τότε ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, αφυδατωμένα, υποσιτισμένα, σε σημείο που ήταν εξαιρετικά δύσκολη η επιβίωσή τους. Κι όμως κατάφεραν να ζήσουν χάρις το ενδιαφέρον των πολιτών αρχικά, που τα εντόπισαν και ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές. Αλλά και τους ιθύνοντες του Κυνηγετικού Συλλόγου και της θηροφυλακής, που με την σειρά τους απευθύνθηκαν σε εθελοντές, ανθρώπους που επί σειρά ετών φροντίζουν καταπονημένα, τραυματισμένα πτηνά. Τα παρέλαβαν και τα φρόντισαν.
Μετά την περίθαλψη και την αποθεραπεία τους οι δύο γύπες (Καναβοί, όπως λέγονται στην Ανατολική Κρήτη, και Σκάρες στη Δυτική), απελευθερώθηκαν στο λόφο του Μισιριού και μάλιστα εντάχθηκαν άμεσα σε ένα κοπάδι γυπών που εκείνη την ώρα πετούσε πάνω από το συγκεκριμένο σημείο!
Η δράση οργανώθηκε από τους εθελοντές Νίκο Μαράκη, Ξένια Νικηφοράκη, Ροδάνθη Κριτσωτάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρούσας Εκκλησιάς σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών -Τοπική Διοίκηση Λασιθίου, την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης -Δωδεκανήσου και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σητείας. Πάρα πολύς ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε και συμμετείχε στην δράση -μεταξύ των οποίων ο κ. Παναγιώτης Τσιράογλου Α΄ Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών -Τοπικής Διοίκησης Λασιθίου, ο κ. Κωνσταντίνος Κριτσωτάκης Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας από την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης -Δωδεκανήσου, ο κ. Μανώλης Λιλιμπάκης Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας. Παρόντες και οι Θηροφύλακες κ. Μανόλης Δροσοφορίδης και Αντώνης Πουλάκης, που εστίασαν στην αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης όλων των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και πανίδας του τόπου, ενώ συνεχάρησαν τους εθελοντές για τη συμβολή τους στην κατεύθυνση αυτή.
Όπως τόνισε ο κ. Μαράκης, υπηρεσίες, φορείς, άνθρωποι όπως είναι και οι προαναφερθέντες- οι οποίοι κινητοποιήθηκαν σε ό,τι αφορά τους γύπες – πέραν των επαγγελματικών τους καθηκόντων, κάνουν το «κάτι παραπάνω», γεγονός που είναι πολύ σημαντικό. Τους ευχαρίστησε θερμά για την συνεργασία πολλάκις και πρόσθεσε ότι αν όλοι, ο κάθε άνθρωπος έκανε κάτι παραπάνω, οι κοινωνίες θα ήταν καλύτερες.
Οι συγκεκριμένοι γύπες εντοπίστηκαν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Δέχθηκαν την φροντίδα των εθελοντών και μετά την αποθεραπεία τους αφέθηκαν ελεύθεροι στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ο σημαντικός ρόλος τους
Οι δύο γύπες ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων ειδών σε όλη την Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Μαράκης. Ωστόσο στην Κρήτη ο πληθυσμός τους είναι πυκνός. Οι συγκεκριμένοι είναι είδους γύπα, όχι γυπαετοί, που είναι ακόμα πιο σπάνιο είδος (έξι με οκτώ ζευγάρια στην Κρήτη). «Οι γύπες είναι ένα σημαντικό κομμάτι για το φυσικό περιβάλλον. Διατηρούν καθαρή τη φύση μιας και είναι οι καθαριστές πτωμάτων και έτσι συμβάλουν ώστε να μην μολύνεται η υπόλοιπη φύση», εξήγησε. Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, οι οποίοι απειλούν τα όρνια, είναι οι φόλες – ευτυχώς στην Κρήτη δεν καταγράφονται πολλά περιστατικά – η λειψυδρία, η ανομβρία πλέον, η οποία προέρχεται από την κλιματική κρίση, αλλά και οι πυλώνες υψηλής τάσης με τα καλώδια, όπου προσκρούουν τα ζώα. Επίσης «το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης που δυστυχώς έχει καταστρέψει τα βουνά, την χλωρίδα και την πανίδα. Τα ζώα δεν είναι ικανά να αντιληφθούν αυτά τα έργα τα οποία δεν υπήρχαν πριν, γιατί η όραση τους είναι περιφερειακή. Δεν κοιτούν μπροστά ακριβώς, επειδή πάνε κατά ομάδες έχουν το νου τους προς τα κάτω κι απλώνονται μάλιστα σε μια μεγάλη ακτίνα. Με κατεβασμένο το κεφάλι παρατηρούν δεξιά κι αριστερά με την πλευρική όραση που έχουν για να αντιληφθούν το νεκρό ζώο και να κατέβουν να το φάνε. Επίσης η όραση τους είναι έτσι δουλεμένη ώστε να βλέπει ο ένας τον άλλο. Μόλις δουν έναν να κατεβαίνει τότε κατεβαίνει το κοπάδι. Οπότε δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν τις ανεμογεννήτριες, δεν ήταν στις συνήθειες αυτού του ζώου. Έτσι έχουμε πάρα πολλά θύματα κάθε χρόνο».
Στην δράση της απελευθέρωσης των δύο γυπών συμμετείχε, όπως προαναφέρθηκε, αρκετός κόσμος μεταξύ των οποίων και παιδιά. Η διαδικασία αποτέλεσε για όλους μία μοναδική εμπειρία. Ιδιαίτερα όταν άνοιξαν διαδοχικά τα δύο κλουβιά και οι γύπες «απλώθηκαν» για να ξεμουδιάσουν -σε ένα άνοιγμα δυόμιση μέτρων των φτερών τους… Ακολούθως πέταξαν στον Σητειακό ουρανό κι ενώθηκαν με το κοπάδι που εκείνη την ώρα πετούσε πάνω από το λόφο του Μισιριού, η χαρά και η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, αποτέλεσε μία έντονη στιγμή με εντυπωσιακές εικόνες που σίγουρα θα καταγραφούν στη μνήμη τους και θα θυμούνται -αν όχι σε όλη τους ζωή, για πάρα πολλά χρόνια… «Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι οι ουρανοί της Κρήτης θα ήταν πολύ φτωχότεροι, αν δεν υπήρχαν αυτά τα πουλιά!», πρόσθεσε.
Ο κ. Μαράκης ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην διάσωση των γυπών, αλλά και όσους συμμετείχαν στην διαδικασία της απελευθέρωσής τους.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ