Στη διάρκεια της πεζοπορίας του Ορειβατικού Συλλόγου, διαβαίνοντας το φαράγγι του Χαυγά, μεταξύ Φουρνής και Πλάκας Ελούντας, τα μάτια μας θαυμάζουν εντυπωσιακούς μεγάλους θάμνους που, αυτήν την περίοδο του έτους ντύνουν με το όμορφο χρώμα τους μεγάλες περιοχές του Πάνω Μεραμπέλλου. Ειδικά αυτός ο τεράστιος κοντά στην έξοδο του φαραγγιού προς Πλάκα είναι μοναδικός σε μέγεθος και εμφάνιση.
Το όνομά τους είναι ευφορβία η δενδροειδής (Euphorbiadendroides) πιο γνωστοί ως γαλατσίδες. Θα τους συναντήσουμε στα απότομα βράχια σε όλα τα φαράγγια που ξεκινούν από το Βρουχά, στις Σέλλες, το Σκινιά, το Φινοκαλιά, τη Φουρνή, αλλά και στην έξοδο του φαραγγιού Ρίχτης. Ανθίζουν από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Μετά την άνθιση τα φύλλα παίρνουν πορτοκαλί απόχρωση και το καλοκαίρι πέφτουν.
Το όνομα γαλατσίδα προέρχεται από το παχύρρευστο και καυστικό υγρό που βγάζουν τα κλαδιά του όταν τα κόβουμε και που μοιάζει σαν γάλα. Το υγρό αυτό είναι δηλητηριώδες και διαβάσαμε ότι το χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για να ναρκώνουν τα ψάρια!
ΛΕΩΝ.Κ.