Μία νέα εκπαιδευτική δομή πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, να λειτουργήσει από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά στο Νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) το οποίο είχε προτείνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, πριν δύο χρόνια περίπου και ήδη ο φάκελος βρίσκεται προς υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Υπουργείο Παιδείας για την τελική υπογραφή του Υπουργού Παιδείας.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Θανάσης Κατσαγκόλης, το σχολείο απευθύνεται σε μαθητές με ειδικές ανάγκες.
Για τη στέγαση της ειδικής αυτής εκπαιδευτικής δομής είχε ζητηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή Αγίου Νικολάου η εξεύρεση στέγης για τη στέγασή της, αλλά δεν υπήρξε δυνατότητα, όπως είπε ο κ. Κατσαγκόλης. Ως εκ τούτου, στη συνέχεια προτάθηκε η στέγασή της στην Ιεράπετρα και συγκεκριμένα στη Βαϊνιά και υπάρχει σχετική επαφή για το θέμα με το Δήμαρχο Ιεράπετρας Μαν. Φραγκούλη και εξετάζεται να αξιοποιηθούν οι χώροι που είχαν στεγάσει το καταργηθέν Τμήμα ΤΕΙ της Ιεράπετρας.
Στην ερώτηση, πως διαφοροποιείται το ΕΝΕΕΓΥΛ από το ΕΕΕΕΚ, ο κ. Κατσαγκόλης εξήγησε ότι στο ΕΕΕΕΚ φοιτούν πιο «βαριές» περιπτώσεις παιδιών. Στο ΕΝΕΕΓΥΛ φοιτούν πιο ελαφρές περιπτώσεις. Επίσης, το απολυτήριο του ΕΝΕΕΓΥΛ έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Ως τώρα, όμως, επειδή δεν υπήρχε ΕΝΕΕΓΥΛ όλες οι περιπτώσεις βαριές ή πιο ελαφρές παιδιών με ειδικές ανάγκες φοιτούσαν στα ΕΕΕΕΚ.
Θα αποφορτίσει την παράλληλη στήριξη
Επίσης η λειτουργία του ΕΝΕΕΓΥΛ θα αποφορτίσει την παράλληλη στήριξη, η οποία προοδευτικά έχει πολλαπλασιαστεί. Όταν το 2020 ο ίδιος ανέλαβε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Λασιθίου οι καθηγητές παράλληλης στήριξης ήταν 20 και έχουν φτάσει στους 85 και δεν φτάνουν… Ετσι όπως εξελίσσεται το σύστημα, τα επόμενα χρόνια οι «παράλληλες» θα ξεπεράσουν τις κανονικές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαγκόλης, τονίζοντας ότι το ΚΕΔΑΣΥ θα πρέπει να εξετάζει πιο ουσιαστικά τηρώντας με την απαιτούμενη σοβαρότητα την όλη διαδικασία για κάθε αίτημα που δέχεται από γονείς για το παιδί τους.
Και Καλλιτεχνικό Σχολείο!
Την επιδίωξή του να ιδρύσει και λειτουργήσει Καλλιτεχνικό Σχολείο στον Άγιο Νικόλαο, δήλωσε παράλληλα στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Κατσαγκόλης, τονίζοντας ότι με τη λειτουργία του σχολείου αυτού επιθυμεί να ολοκληρώσει τους στόχους του, ως προϊσταμένου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του εμπλουτισμού του Ν. Λασιθίου με νέες, σύγχρονες εκπαιδευτικές δομές.
Το Καλλιτεχνικό Σχολείο είναι αντίστοιχο του Μουσικού Σχολείου και σε πλήρη ανάπτυξη λειτουργεί και αυτό ως Γυμνάσιο – Λύκειο.
Ήδη, όπως είπε ο κ. Κατσαγκόλης έχει συζητήσει το θέμα με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Μαν. Μενεγάκη, ζητώντας του να προτείνει ο Δήμος κατάλληλο χώρο για τη στέγαση και ανάπτυξη της νέας σχολικής δομής.
«Ήταν ουραγός ο Ν. Λασιθίου»…
Ο Νομός Λασιθίου, το 2020 όταν ανέλαβε Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν ο τελευταίος τροχός της άμαξας, κυριολεκτικά, ουραγός σε εκπαιδευτικές δομές στην Κρήτη!
Αυτό δήλωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Θανάσης Κατσαγκόλης, ενημερώνοντας σχετικά την κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ο κ. Κατσαγκόλης είπε ότι το Λασίθι στερούνταν εκπαιδευτικές δομές, απαραίτητες, ώστε τα παιδιά μας και οι οικογένειές τους να έχουν τις επιλογές να επιλέξουν τη σχολική μονάδα που θέλουν να φοιτήσουν.
«Υπήρχαν Πειραματικά Σχολεία σε όλη την Κρήτη, εκτός από το Ν. Λασιθίου. Υπήρχαν επίσης Πρότυπες Σχολικές Μονάδες σε όλη την Κρήτη, εκτός από το Λασίθι. Αντίστοιχα, υπήρχαν παντού Εργαστηριακά Κέντρα, εκτός από το Λασίθι.
Υπάρχουν τα ΕΝΕΕΓΥΛ (Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια) για παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε όλη την Κρήτη εκτός από το Λασίθι.
Με οργάνωση, προγραμματισμό και με τη βοήθεια όλων και ειδικά του βουλευτή Λασιθίου και Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Γιάννη Πλακιωτάκη, δημιουργήσαμε στη Νεάπολη το ένα από τα είκοσι πέντε Πρότυπα Επαγγελματικά ΕΠΑΛ που έγιναν στην Ελλάδα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου. Εάν δεν έβαζε πλάτη ο κ. Πλακιωτάκης, τα πειραματικά σχολεία δεν θα υπήρχαν στο νομό.
Αλλά στην Ιεράπετρα έγινε κάτι πρωτόγνωρο. Εχουμε πλέον Πειραματικό Σχολείο από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, σε σύνδεση! Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση από το Πειραματικό Νηπιαγωγείο, μπορούν να πάνε μέχρι το Λύκειο, συνδέοντας την Πρωτοβάθμια με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό υπάρχει μόνο στο Λασίθι!
Δημιουργήθηκαν δύο Εργαστηριακά Κέντρα – ένα στη Νεάπολη και άλλο στην Ιεράπετρα. Αυτά έλαβαν για υλικοτεχνική υποδομή περίπου 300.000 ευρώ. Τώρα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταθέτει πρόταση να γίνει και στη Σητεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εγκριθεί η δημιουργία και του ΕΝΕΕΓΥΛ (Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο), γιατί ως σήμερα παιδιά από το νομό μας και ειδικότερα από την Παιδόπολη πηγαίνουν στο Ηράκλειο. Τώρα θα το έχουμε στο Λασίθι.
Μέσα στην τελευταία τριετία καταφέραμε να πάρουμε στο Ν. Λασιθίου όλες αυτές τις νέες εκπαιδευτικές δομές, με τη βοήθεια του Γιάννη Πλακιωτάκη», κατέληξε ο κ. Κατσαγκόλης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ