Κάτω από ιδιαίτερες χωροταξικά συνθήκες, λόγω των έργων ανάπλασης που πραγματοποιούνται στο κέντρο της πόλης και με το σημείο διεξαγωγής της καθιερωμένης παρέλασης να έχει μεταφερθεί, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25η Μαρτίου 1821.
Εθνική ανάταση και ελπίδα τα συναισθήματα που κυριάρχησαν για μια ακόμα μια χρονιά βλέποντας το μελλον του τόπου μας να τιμά τους προγόνους του με πάθος και ενθουσιασμό.
Αφού πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ Κύριλλου, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, τα τμήματα παρατάχθηκαν επι της οδού Π. Βαρθολομαίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ Κύριλλος μίλησε για την μεγάλη, διπλή γιορτή του έθνους μας αλλά και για το χρέος που έχουμε ως συνεχιστές. “Έχουμε ιερό χρέος έναντι στους προγόνους μας οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους , τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι . Όμως το οφείλουμε και στην Παναγία μας , το ιερό αυτό πρόσωπο του οποίο ιδιαιτέρως τιμούμε και με το οποίο ιδιαιτέρως όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι” σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
“Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την ορθοδοξία και για το έθνος μας . Μια μέρα σαν κι αυτή καλούμαστε να αξιολογήσουμε την καθημερινή μας δράση ,να θυμηθούμε και να κρατάμε αυτή τη μέρα σαν υπενθύμιση ξέροντας ότι οι πρόγονοι μας δεν έδωσαν τον αγώνα επειδή η δύναμη τους ήταν αριθμητική υπεροχή. Ήταν η αφοσίωση τους , η πίστη τους και το δίκαιο του σκοπού. Καθημερινά λοιπόν κι εμείς καλούμαστε κι εμείς να δίνουμε τη δική μας μάχη για έναν κόσμο που δεν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά τον δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές . Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή , έτσι πρέπει να κινούμαστε . Καλούμαστε λοιπόν να είμαστε καθημερινά στον αγώνα με ενότητα , πίστη , αξιοπρέπεια για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε αξίες που σήμερα μοιάζουν να μην είναι δεδομένες” ανέφερε στο μήνυμα της η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ κ Κατερίνα Σπυριδάκη μαζί με τις ευχές της για τους εορτάζοντες.
Ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της διπλού μηνύματος της επετείου. «Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί και σφυρηλατεί το ” Χαίρε Κεχαριτωμένη “με το “Ελευθερία ή Θάνατος “. Δύο αξίες, δύο έννοιες οι οποίες διαχρονικά κράτησαν τον ελληνισμό ψηλά και διατήρησαν την ενότητα του, γιατί όταν πιστεύουμε σε αξίες και ιδανικά, θα μεγαλουργούν η μία γενιά καλύτερα από την άλλη. Χρέος και υποχρέωση όλων μας είναι να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τα σημαντικά αυτά μηνύματα στις νέες γενιές . Και είναι ιερή υποχρέωση όλων μας, η έννοια της λέξης ελευθερία, όλων των μορφών της, να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Γιατί σίγουρα ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες»
«Ημέρα τιμής , ημέρα ιστορικής μνήμης , συλλογικής συνείδησης και θρησκευτικής κατάνυξης, Τιμούμε τους ανθρώπους οι οποίοι σήκωσαν στις πλάτες τους ένα ολόκληρο έθνος , έγιναν “γίγαντες” και κατάφεραν να έχουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας . Κάτω από την πίεση των περιστάσεων , κάτω από την οικονομική , κοινωνική και θρησκευτική πίεση του τότε δυνάστη , του Οθωμανού μια χούφτα ανθρώπων απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο . Ότι όλα κερδίζονται , τίποτα δεν χαρίζεται. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας , χρόνια πολλά στο έθνος» ανέφερε στο μήνυμα του ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ Λεωνίδας Τερζής.