Παρακολουθώ με έκπληξη τα δελτία τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου και τις δηλώσεις του Δημάρχου σε σχέση με το ‘’θέατρο’’ της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην πόλη μας.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τα ζητήματα αυτά είναι απολύτως σαφές. Και μου κάνει εντύπωση όλο αυτό το γαϊτανάκι. Αλλά βλέπετε, η εφαρμογή του νόμου θα δυσαρεστήσει πολίτικούς παράγοντες όλων των επιπέδων (τοπικό/δημοτικό, περιφερειακό, εθνικό) και θα έχει πολιτικό κόστος για όποιον αναλάβει να λύσει αυτόν τον υποτιθέμενο γόρδιο δεσμό, προς όφελος της πόλης.
Ας δούμε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα :
- Νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργείας λαϊκών αγορών :
Βασικός νόμος : Ν.4849/2021 (ΦΕΚ 207Α/ 5-11-2021)
Συμπληρωματικά : Ν. 4964/2022 (ΦΕΚ150 Α / 30-07-2022) , άρθρο 126 (τροποπ. του άρθ. 66 του Ν.4849/2021)
- Αρμοδιότητες απορρέουσες από τον Ν.4849/2021
Σύμφωνα με τον νόμο η αρμοδιότητα της λειτουργείας και χωροθέτησή των λαίκών αγορών ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους Δήμους.
Συγκεκριμένα :
- Αρθ. 26 / Ν. 4849 : Αρμόδιες αρχές–Φορείς λειτουργείας των λαϊκών αγορών.
- Παραγρ. 1 : ‘’ Αρμόδιες για την λειτουργεία των λαϊκών αγορών, και φορείς λειτουρ-γείας τους είναι οι δήμοι της χώρας εντός των ορίων των οποίων αυτές λειτουρ-γούν…’’
- Παραγρ. 2 : ‘’Οι αρμόδιες αρχές της παρ. 1 έχουν … τις παρακάτω αρμοδιότητες ; α) Την ίδρυση, την κατάργηση, την μετακίνηση, την επέκταση και την χωροθέτηση των λαϊκών αγορών, … β) την έκδοση του κανονισμού λειτουργίας, … γ) την καταχώρηση για κάθε λαϊκή στο Ο.Π.Σ.Α.Α., …’’.
- Άρθ. 25 / Ν. 4849: Επιλογή χώρου λειτουργίας υπαίθριων οργανωμένων αγορών.
- Παραγρ. 3 : ‘’Ο αρμόδιος φορέας λειτουργίας οφείλει να διασφαλίζει ότι, με τον ορισμό των χώρων λειτουργίας των υπαίθριων οργανωμένων αγορών, δε εμποδί-ζεται η πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία, …, μουσεία, …’’.
- Αρθ. 13-16 / Ν4849 : Διαδικασία έκδοσης αδειών συμμετοχής σε λαϊκές αγορές
Το ‘’κομμάτι’’ αυτό είναι το μόνο το διαχειρίζεται η Περιφέρεια όσον αφορά τις λαϊκές αγορές (Προκήρυξη θέσεων, αξιολόγηση δικαιολογητικών, κλπ).
- Αρθ. 126 / Ν.4964 : Οι Δήμοι για τις υφιστάμενες λαϊκές στην περιοχή ευθύνης τους, για να συνεχίσουν να έχουν νόμιμη υπόσταση, πρέπει να έχουν υποβληθεί στο Ο.Π.Σ.Α.Α. (ψηφιακή πλατφόρμα του αρμόδιου Υπουργείου) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 31/10/2022 σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου.
- Υπάρχουσα κατάσταση για την λαϊκή του Αγίου Νικολάου :
- Ο Δήμος Αγίου Νικολάου – το 2022– κακώς δεν κατέθεσε τα προβλεπόμενα στοιχεία που προβλέπονται στα παραπάνω διατάγματα στην ψηφιακή πλατφόρμα (ΟΠΣΑΑ) του υπουργείου . Όχι φυσικά από σκοπιμότητα. Και δεν θα πω δικαιολογίες γι’ αυτό. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως έγινε. Επομένως η Λαϊκή Αγορά σύμφωνα με τα παραπάνω θεωρείται αυτοδικαίως καταργηθείσα.
- Οι διαδικασίες και οι ενέργειες που έγιναν την προηγούμενη περίοδο προς την κατεύθυνση επίλυσης του θέματος είναι γνωστές. Μέχρι και σε μήνυση και σε επιβολή προστίμων προχωρήσαμε, αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Παρ’ όλο που ως δημοτική αρχή τολμήσαμε να πάρουμε το πολιτικό κόστος της απόφασης αυτής, οι υπόλοιποι παράγοντες – διοικητικοί και ελεγκτικοί – δεν βοήθησαν. Οι λόγοι γνωστοί (‘’Μπαρμπάδες στην Κορώνη’’ των λαϊκατζίδων).
- Με την σημερινή Δημοτική αρχή :
- Λήφθηκε η απόφαση 118 / 5ος / 2024 για τον Κανονισμό Λειτουργείας της λαϊκής αγοράς.
- Λήφθηκε η απόφαση 190 / 8ος / 2024 , που στο αποφατικό της , στην μεν Β παρά-γραφο εγκρίνει την χωροθέτηση Νέας Λαϊκής Αγοράς στην περιοχή του ΚΤΕΛ στην δε παράγραφο Γ ‘’εγκρίνει την μεταφορά ‘’ της νομίμως υφιστάμενης (;;;) Λαϊκής Αγορά στην ανωτέρω θέση …’’
- Οι αποφάσεις αυτές έχουν εγκριθεί από την ΑΔΚ.
- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
- Η λειτουργούσα λαϊκή στην πόλη έχει αυτοδικαίως καταργηθεί σύμφωνα με το αρθ. 126 του Ν4964. Αυτό αναφέρεται εξ άλλου και στο με αριθμ. πρωτ. 613/12-9-2023 έγγραφό της(σελ. 14) η ΑΔΚ.
- Όμως η ίδια ΑΔΚ – όπως προκύπτει από την εγκριτική της 190/2024 απόφασης του ΔΣ – τώρα θεωρεί την ύπαρξη της λειτουργούσας λαϊκής νόμιμη!!! Πως άλλαξε άποψη; Τροποποιήθηκε το αρθ. 126 του Ν. 4964/2024; Εξ όσων γνωρίζω όχι. Ισχύει και εδώ λοιπόν το ‘’…ολίγη από νόμο …’’; Ο Δήμος τι στοιχεία νομιμότητας προσκόμισε και με τα οποία ‘’νομιμοποιήθηκε’’ ξαφνικά η λαϊκή ;
- Για να θεωρηθεί η όλη διαδικασία ως μεταφορά λαϊκής και όχι δημιουργία νέας, πρέπει να ληφθεί απόφαση νομιμοποίησης της λειτουργούσας. Τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί απ’ όσο είναι γνωστό, αφού η θέση (Εθν. Αντιστάσεως) της αντίκειται στα κριτήρια της παρ. 3 του αρθ. 25.
- Άρα η δημιουργία νέας λαϊκής αγοράς με προκήρυξη των θέσεων είναι μονόδρο-μος. Με ότι σημαίνει αυτό.
- Στην διαδικασία αυτή η Περιφέρεια Κρήτης είναι υπεύθυνη μόνο για την προκήρυξη των θέσεων και στην συνέχεια την έκδοση των σχετικών αδειών προς τους λαϊκατζήδες από μηδενική βάση. Η δήλωση στα ΜΜΕ της προέδρου τους περί τήρησης της νομιμότητας (!!!) σημαίνει ότι μάλλον οι λαϊκατζήδες άλλαξαν γνώμη!!!
- Αν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση – που δεν κυκλοφορεί ενδεχομένως στο διαδίκτυο – και που επιτρέπει την νομιμοποίηση της λειτουργούσας λαϊκής με τροποποίηση του αρθ. 25 του Ν964 καλό είναι να δημοσιοποιηθεί για να ξεδιαλύνει και για τον πολίτη αυτό το θολό τοπίο και να σταματήσει η κολοκυθιά.
- Σημαντικό επίσης να πληροφορηθούμε με ποια διαδικασία/απόφαση διαγράφηκαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί μέχρι 31/12/2023.
- Σε κάθε περίπτωση (νέα λαϊκή ή ‘’μετακίνηση’’) ο Δήμος είναι ο ΜΟΝΟΣ αρμόδιος να απαιτήσει από τα ελεγκτικά όργανα την λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην εγκεκριμένη/χωροθετημένη – σήμερα – θέση.
- Και φυσικά πρέπει να αποφασιστεί η ακύρωση της θέσης της λαϊκής που είχε χωροθετηθεί από την προηγούμενη δημοτ. αρχή γιατί οι ληφθείσες στο παρελθόν αποφάσεις αποφάσεις καταργούνται από νεώτερες που το αναφέρουν σαφώς αλλιώς ισχύουν και οι δύο !!!
Υπάρχει όμως διάθεση για να ολοκληρωθεί αυτό το νέο ‘’γεφύρι της Άρτας’’;
Υπάρχουν τα ‘’guts”, κατά την προσφιλή έκφραση της Προέδρου του ΔΣ;
26/3/2025
Αντώνης Εμμ. Ζερβός
Πολιτ. Μηχ/κός ΕΜΠ
πρ. Δήμαρχος
Υ.Γ. : Ο όρος ‘’λαϊκατζήδες’’ δεν χρησιμοποιείται υποτιμητικά αλλά για συντομία αντί του ‘’συμ-μετέχοντες στην λαϊκή αγορά’’ ή του ‘’έχοντες άδεια συμμετοχής στην λαϊκή αγορά’’