ΕΣΠΑ

Το καλώδιο φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Ισραήλ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ την περασμένη Κυριακή και τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ.

Παρά το γεγονός ότι τα πλοία που πραγματοποιούν τις έρευνες βυθού βρίσκονται μακριά από την ανατολική Μεσόγειο, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι τις επόμενες εβδομάδες -και πάντως πριν από το τέλος Απριλίου- θα επανεκκινήσουν οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης στα διεθνή ύδατα πέριξ της Κάσου.

Οπως είναι γνωστό, τους προηγούμενους μήνες η Τουρκία είχε προσπαθήσει να αποτρέψει αυτές τις έρευνες, παρενοχλώντας τα ερευνητικά πλοία.

Αντιδρά η Τουρκία στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ: «Δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα»

Μετά την αποχώρηση των πλοίων από τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, πριν από δύο εβδομάδες, το έργο είχε μείνει μετέωρο και η Nexans, η γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου, είχε αρχίσει να προσανατολίζεται προς την αναστολή των εργασιών.

Το ότι αυτό τελικά δεν συνέβη οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι πριν από δέκα ημέρες.

Αν και το συγκεκριμένο θέμα δεν αναφέρθηκε στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, ετέθη από τον Ελληνα πρωθυπουργό στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για την ειρήνη στην περιοχή.

Το Ισραήλ έχει στηρίξει δημόσια το έργο με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η στήριξη αυτή εκφράστηκε και προς τον πρωθυπουργό.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μόλις ώρες μετά το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ υπήρξαν κυβερνητικές διαρροές ότι το έργο θα ξεκινήσει και πάλι εντός του Απριλίου.

Σύμπλευση

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ επιβεβαίωσε τη σύμπλευση της Αθήνας με την Ιερουσαλήμ σε κρίσιμα ζητήματα.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας που έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ ο Νετανιάχου διαθέτει προνομιακή πρόσβαση στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ενόψει των σχεδιασμών του Λευκού Οίκου για την περιοχή μας και της αναδιαμόρφωσης του χάρτη των συμμαχιών, η Αθήνα επιθυμεί να αξιοποιήσει τη στρατηγική της σχέση με το Ισραήλ προκειμένου να κατοχυρώσει τον ρόλο της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και εκείνον που αφορά τον εμπορικό διάδρομο IMEC.

Η Αθήνα θεωρεί κομβικής σημασίας τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ειδικότερα την επικείμενη συμμετοχή του Ισραήλ στον σχεδιασμό της χώρας μας για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας απέναντι σε πυραυλικές απειλές, με όχημα τη δημιουργία ενός «σιδερένιου θόλου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ και με κορυφαία στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.

Στην ατζέντα βρέθηκαν θέματα σύμπραξης και συμπαραγωγής, τομείς στους οποίους αναζητήθηκαν ευκαιρίες για συνεργασίες με έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία.

Τα F-35

Ενα ακόμη σημείο που ενδιαφέρει την Αθήνα είναι η στάση του Ισραήλ απέναντι στο αίτημα της Τουρκίας να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει κάνει γνωστές τις ενστάσεις του στον Τραμπ ήδη από τη συνάντησή τους τον Φεβρουάριο και η επιδείνωση των σχέσεων του Τελ Αβίβ με την Αγκυρα τις εβδομάδες που ακολούθησαν έχουν καταστήσει αυτές τις ενστάσεις ακόμα ισχυρότερες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ, ώστε να αποτρέψει την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Αθήνα που θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια το αμερικανικό μαχητικό και δεν θα ήθελε να απολέσει την υπεροπλία που διαθέτει σήμερα πάνω από το Αιγαίο.

Η διπλωματική στήριξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης από τη Γαλλία, το Ισραήλ και παγίως από την Ε.Ε. αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για την επανεκκίνηση των ερευνών, αν και η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη στο Ευρωκοινοβούλιο, η ύπατη εκπρόσωπος Κάγια Κάλας παραδέχθηκε ότι η ίδια έχει ζητήσει τρεις φορές από τον Χακάν Φιντάν να σταματήσει η Τουρκία να παρεμποδίζει το έργο, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Το καλώδιο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε κάθε συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, δίχως όμως να αλλάξει η στάση της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν εκ νέου στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ την Πέμπτη και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζήτησαν για την πορεία των διατλαντικών σχέσεων, καθώς και για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Με βάση τις ίδιες πηγές, συζήτησαν για τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και συμφώνησαν στη διοργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη στις 8 και 9 Μαΐου, αλλά και ότι η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στις 14-15 Μαΐου.

Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist