«Είμαστε αρκετά κοντά, αλλά δεν έχουμε υπογράψει ακόμη». Αυτό απάντησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου Γιάννης Προκοπάκης στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ εάν οι θεσμικές συζητήσεις μεταξύ των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας του νομού Λασιθίου έχουν καρποφορήσει, όπως για παράδειγμα συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στο κοντινό μας Ηράκλειο. Πρόκειται για πάγιο αίτημα των εργαζομένων του τουρισμού του ν. Λασιθίου και έχει να γίνει από το 2019.
Ο κ. Προκοπάκης εμφανίστηκε, πάντως, εν γένει αισιόδοξος για την τελική έκβαση των επαφών, που έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες. Αν και το ζήτημα, παρ’ ότι οι δύο πλευρές- ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου και οι Σύνδεσμοι Ξενοδόχων Λασιθίου, Ιεράπετρας και Σητείας, συζητούν σε καλό κλίμα- μοιάζει να κολλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο- που δεν μοιάζει, ωστόσο, απροσπέλαστο για να ξεπεραστεί, όπως λέει. «Κάποια στιγμή θεωρώ ότι θα υπογράψουμε, ακόμη και εάν χρειαστεί να… περάσουμε από χίλια κύματα» τονίζει.
Όπως έχει ξαναγράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ζητούν αυξήσεις επιπλέον αυτών που προβλέπει η νέα πανελλαδική κλαδική σύμβαση που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα και αποτελεί και έναν γενικό «μπούσουλα» για τις συζητήσεις. Η εθνική κλαδική σύμβαση αφορά 10.550 περίπου επιχειρήσεις και σχεδόν 150.000 εργαζομένους σε όλη τη χώρα, έχει διάρκεια 2 χρόνια και προβλέπει αύξηση αναδρομικά από 1/1/2025 5% και από την 1/1/2026 3%.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Λασιθίου ζητούν αυξήσεις ισάξιες ουσιαστικά με την υπόλοιπη Κρήτη και συγκεκριμένα επιπλέον 1% για το 2025 και άλλο 1% για το 2026, δηλαδή αθροιστικά από το ’25 να έχουν συνολική αύξηση στο 6% (5% της πανελλαδικής+ 1% της τοπικής) και από το ’26 συνολική αύξηση στο 4% (3% της πανελλαδικής+ 1% της τοπικής).
Επίσης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν να επανεργοποιηθεί συνολικά η τελευταία υπογραφείσα τοπική συλλογική σύμβαση του νομού Λασιθίου ως είχε. Να παραμείνουν δηλαδή οι θεσμικές προβλέψεις της προηγούμενης σύμβασης, με την προσθήκη κάποιων επιπλέον ειδικοτήτων.
Επιπλέον, βασικό αίτημα της διαπραγμάτευσης και ζητούμενο των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η ένταξη στη σύμβαση της μεταφοράς τους προς και από τα ξενοδοχεία, όπου εργάζονται.
Οι ξενοδόχοι έχουν από την προηγούμενη εβδομάδα επεξεργαστεί τις προτάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και έχουν αποστείλει τη δική τους πρόταση προς το Νομικό τμήμα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και αναμένουν την απάντησή τους.
Πού τα «βρίσκουν» και πού «κολλούν» οι συζητήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Προκοπάκη, οι ξενοδόχοι αποδέχονται τις προαναφερθείσες αυξήσεις που ζητά η πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όπως αποδέχονται και την ένταξη στη σύμβαση της μεταφοράς τους προς και από τα ξενοδοχεία όπου εργάζονται.
Επίσης, η πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων εμφανίζεται να δέχεται το αίτημα των ξενοδόχων ώστε το ποσοστό πληρότητας που πρέπει να ισχύει, βάσει πανελλαδικής σύμβασης, για ένα ξενοδοχείο για να δύναται να λειτουργήσει 6 ημέρες την εβδομάδα, να πέσει στην τοπική συλλογική σύμβαση από το 70 στο 50%.
Σημείο στο οποίο «κολλούν» οι συζητήσεις, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων του Λασιθίου, είναι η 11ωρη ανάπαυση που προβλέπεται στην πανελλαδική σύμβαση και που σύμφωνα με τους τουριστικούς επιχειρηματίες δημιουργεί διάφορα προβλήματα με τις βάρδιες και τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Οι ξενοδόχοι ζητούν αυτό το ωράριο ανάπαυσης ανάμεσα σε 2 βάρδιες να πέσει στις 8 ώρες και μετά τη 2η βάρδια ο εργαζόμενος να έχει 15ωρη ανάπαυση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει μιλώντας με εκπροσώπους και των δύο πλευρών, οι μεταξύ τους συζητήσεις συνεχίζονται. Τελικό ζητούμενο είναι η τοπική συλλογική σύμβαση να έχει υπογραφεί το συντομότερο δυνατό. Γεγονός που θα είναι σίγουρα θετικό συνολικά για το τουριστικό προϊόν της περιοχής, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η έλλειψη εργατικού δυναμικού, σε όλο το νησί, παραμένει.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ