Σειρά θεμάτων που αφορούν την άρδευση συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Νικητάκη. Συγκεκριμένα χορηγήθηκε παράταση προθεσμίας περαίωσης για την Αποκατάσταση αρδευτικών δικτύων Δήμου Σητείας. Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άρδευσης κ. Γιάννης Σκαρβελάκης ενημέρωσε ότι αφορά τις Τοπικές Κοινότητες Περβολάκια, Σταυρωμένου και Μόχλου. Έχει υλοποιηθεί, όπως είπε, περίπου το 70% του έργου. Σύμφωνα και με την σχετική πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι «έχει ολοκληρωθεί μεγάλο τμήμα του φυσικού αντικειμένου του έργου, ότι οι εργασίες έχουν διακοπεί καθώς εκκρεμούν ανεξόφλητοι λογαριασμοί, ότι αναμένεται η κατασκευή των απαραίτητων εξαρτημάτων για την έντεχνη ολοκλήρωση του έργου, αποσκοπώντας στην ολοκλήρωση του κοινωφελούς αυτού έργου και θεωρώντας ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του αναδόχου, προτείνει την χορήγηση παράτασης, με αναθεώρηση για 3 μήνες, ήτοι έως τις 14/6/25».
Η συγκεκριμένη παράταση είναι η 7η κατά σειρά, όπως ανέφερε ο κ. Σκαρβελάκης. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σίμος Συμεωνίδης ρώτησε αν έχουν ερωτηθεί σχετικά και οι Πρόεδροι των ΤΚ. Η παράταση έχει δοθεί από την Υπηρεσία απάντησε ο κ. Σκαρβελάκης, ενώ ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο έργο υπολείπεται ένα μέρος εκσκαφής, δηλαδή στο Καλό Νερό που υπάρχει εκκρεμότητα, έχουν αγοραστεί οι σωλήνες και μένει η εκσκαφή. «Θεωρούμε ότι θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί το έργο. Τα υπόλοιπα εν πολλοίς έχουν προχωρήσει, ολοκληρωθεί. Υπάρχουν κάποιες μικρές προμήθειες στο κομμάτι του Σταυρωμένου να τοποθετηθούν», τόνισε.
Αφαίρεση υδρομέτρων
Την τροποποίηση του Κανονισμού Άρδευσης του Δήμου Σητείας εισηγήθηκε επίσης ο κ. Σκαρβελάκης. Αφορά τον κανονισμό που έχει συνταχθεί το 2016, στον οποίο γίνονται, όταν κρίνεται σκόπιμο κάποιες τροποποιήσεις. Οι προτεινόμενες αφορούν προσθήκες στα σχετικά άρθρα του κανονισμού, στις αρμοδιότητες της Τοπικής Επιτροπής Άρδευσης, στις υποχρεώσεις του υδρονομέα.
Εάν λοιπόν οι καταναλωτές δεν δηλώνουν έγκαιρα στον αρμόδιο υδρονομέα την πρόθεσή τους να ποτίσουν, είτε κάνουν λαθραία λήψη νερού, είτε δεν τηρούν το πρόγραμμα άρδευσης που θέτει ο υδρονομέας, είτε δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των υδρονομέων που αφορούν τις ώρες χρήσης του δικτύου και την αρτιότητα των αρδευτικών εξαρτημάτων, θα αφαιρείται το υδρόμετρό τους και θα σφραγίζεται η παροχή, έπειτα από σχετική εισήγηση του υδρονομέα και απόφαση της αρμόδιας Τοπικής Επιτροπής Άρδευσης, στην οποία θα καθορίζεται και η χρονική διάρκεια αφαίρεσης του υδρομέτρου και η σφράγιση της παροχής. Η επανατοποθέτηση των υδρομέτρων και επανασύνδεση των καταναλωτών με το δίκτυο άρδευσης πραγματοποιείται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Σε περίπτωση υποτροπής η Τοπική Επιτροπή Άρδευσης δύναται να αποφασίζει την οριστική αφαίρεση του υδρομέτρου και την σφράγιση της παροχής για το υπόλοιπο της αρδευτικής περιόδου.
Έλλειψη νερού
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από την πλευρά των Δημοτικών Συμβούλων με αναφορά στην σωστή λειτουργία και τήρηση του προγράμματος άρδευσης, στον ρόλο των υδρονομέων (υπερεξουσίες κι αυξημένες ευθύνες), των Τοπικών Επιτροπών. Αλλά και επισημάνσεις, για τις ενέργειες που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα με ευθύνη και του Δήμου για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που αφορά την έλλειψη νερού στην ξηροθερμική περιοχή της Σητείας. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ. Λεωνίδας Μουτάκης, Γιάννης Αναγνωστάκης, της συμπολίτευσης κ. Κωστής Βασιλάκης, Γιώργος Ατζαράκης.
Τοποθετήσεις έγιναν και από τον κ. Ζερβάκη και τον κ. Συμεωνίδη. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εστίασε και στην αναγκαιότητα υποδομών και των δράσεων σχετικά με το θέμα του νερού και της άρδευσης που αφορούν την επισκευή των δικτύων, στον εκσυγχρονισμό που απαιτείται για τον έλεγχο, τον περιορισμό των διαρροών του νερού. «Αν δε γίνουν όλα αυτά και τα πάμε όλα στην ατομική ευθύνη, η καταστολή και το χαράτσι θα φαίνεται ως μοναδική λύση. Σε αυτό εμείς δε συμφωνούμε, κάτι που η δημοτική αρχή εφαρμόζει».
Οι υπηρεσίες του Δήμου κάθε μέρα εστιάζουν στην άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων ανέφερε ο κ. Σκαρβελάκης. Ο κ. Ζερβάκης τόνισε ότι κυρίαρχο όργανο είναι η Τοπική Επιτροπή Άρδευσης.
Περιοριστικά μέτρα
Η λήψη απόφασης για επιβολή περιοριστικών μέτρων στην άρδευση Δήμου Σητείας για την αρδευτική περίοδο έτους 2025, λόγω ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών ήταν το επόμενο θέμα με εισηγητή και πάλι τον κ. Σκαρβελάκη. Όπως είπε, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν φέτος στο Δήμο και κατόπιν εγγράφου από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (26/3/25), η οποία κρίνει ως επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων κατά τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους και προτείνει κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, προτείνεται η επιβολή περιοριστικών μέτρων και για την αρδευτική περίοδο έτους 2025 ως εξής:
1) Κήποι, κτηνοτροφικά φυτά και λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες 200m3 νερό/ στρέμμα
2) Αμπέλι 100m3νερό /στρέμμα
3) Ελιά 5 m3 νερό /στρέμμα
4) Καλλιέργειες θερμοκηπίου 600m3 νερό /στρέμμα
5) Για τα αγροτεμάχια που αρδεύονται με ώρες θα γίνεται αναγωγή ανάλογα με την παροχή της κάθε γεώτρησης.
6) Απαγορεύεται η άρδευση στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) εκτός πρωινών και βραδινών ωρών β) καθώς και όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και γ) κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Οι παραβάτες θεωρείται ότι κάνουν λαθραία λήψη νερού και εφαρμόζονται τα πρόστιμα της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του κανονισμού άρδευσης.
Περιοδικές διακοπές της παροχής νερού θα γίνονται κατά περίπτωση εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο από την αρμόδια Τοπική Υπηρεσία Άρδευσης. Σε περίπτωση υπέρβασης των δικαιούμενων κυβικών νερού και ανεξέλεγκτης χρήσης του αρδευτικού δικτύου θα πρέπει να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα του άρθρου 13 του κανονισμού άρδευσης. Σε περίπτωση εκτάκτων περιστάσεων η υπηρεσία θα προβαίνει σε διακοπή της άρδευσης στις μεικτές γεωτρήσεις προκειμένου να δίδεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση επάρκειας νερού ύδρευσης.
Τα περιοριστικά μέτρα που προτείνονται, πρόσθεσε ο κ. Ζερβάκης, προβλέπουν σε πολλές από τις κλίμακες πολύ περισσότερες ποσότητες νερού σε σχέση με ΤΟΕΒ ή άλλες υπηρεσίες άρδευσης.
Μέτρα υποδομής
Αν υπήρχαν κατάλληλες υποδομές, δηλαδή μικρά φράγματα, φράγματα που επιτρέπει το ανάγλυφο της περιοχής, λιμνοδεξαμενές θα μπορούσε να μην υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας ανέφερε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Μανόλης Βδοκάκης. «Δηλαδή στην Ζάκρο που χρειάζονται 600.000 κυβικά, καταλήγουν στη θάλασσα το χειμώνα. Αν υπήρχε λιμνοδεξαμενή έτοιμη δεν θα υπήρχε περιοριστικό μέτρο, παρομοίως για την Σητεία. Άρα χρειάζονται μέτρα υποδομής για να μην υπάρχει λειψυδρία, να ποτίζει ο κόσμος και να μπορεί να καλλιεργεί. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και να διεκδικήσουμε», συμπλήρωσε.
Τοποθετήσεις έγιναν και από άλλους Δημοτικούς Συμβούλους, μεταξύ των οποίων ο κ. Μουτάκης ο οποίος εστίασε στην μονοκακαλλιέργεια της ελιάς, βασικό πυλώνα της περιοχής, στην ανάγκη στήριξης και κάλυψης των αρδευτικών αναγκών της.
Τα μέτρα λαμβάνονται για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης απάντησε ο κ. Σκαρβελάκης εκτιμώντας ότι τα 5 κυβικά νερού ανά ελαιόδεντρο είναι αρκετά.
Ο κ. Συμεωνίδης ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μονίμως περιορισμός της ζήτησης, ενώ θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα διεκδίκησης για την υλοποίηση έργων απαραίτητων, καταλογίζοντας ευθύνη στη δημοτική αρχή για μη διεκδίκηση. «Η δημοτική αρχή πρέπει να απαντήσει ποιο είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας στο Δήμο Σητείας και πως θα αντιμετωπιστεί», είπε.
Ο κ. Ζερβάκης τόνισε ότι η Δημοτική αρχή από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθεί να βρει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την καθημερινότητα των αγροτών. Αναφέρθηκε σε ενέργειες που έχουν να κάνουν με την αγροτική οδοποιία, τις βελτιώσεις προσβάσεων, τις βελτιώσεις γεωτρήσεων, την ένταξη εγγειοβελτιωτικών έργων.
Περί ατομικής ευθύνης
Πρόσθεσε, με αφορμή αναφορά του κ. Συμεωνίδη περί ατομικής και συλλογικής ευθύνης ότι η ατομική ευθύνη είναι εκείνη που πραγματικά δημιουργεί την ενσυναίσθηση στον οποιοδήποτε, καλλιεργητή εν προκειμένω, για το πώς θα προστατέψει το συμφέρον του διπλανού του.
«Και ξέρετε πολύ καλά ότι όλοι οι αγρότες μας γνωρίζουν πολύ καλά, καλύτερα από εμάς πως θα καλλιεργήσουν, πως θα ποτίσουν, πως θα χρησιμοποιήσουν το νερό… Το να λέμε λοιπόν ότι εμείς μεταθέτουμε το πρόβλημα στην ατομική ευθύνη του καθενός, το μεταθέτουμε και το λέω με θάρρος της γνώσης τι λέω.
Σε πολλά θέματα οι δημότες είναι αυτοί που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη. Είτε έχει να κάνει με θέματα της καθημερινότητας, με θέματα αποκομιδής απορριμμάτων, είτε έχει να κάνει με την κοινωνική μας ζωή, είτε με το πώς συμπεριφερόμαστε στο γείτονά μας, στο περιβάλλον…
Αλλοίμονο αν δεν υπάρχει ατομική ευθύνη κι αν θεωρούμε ότι ο δημότης έχει πάντα δίκιο κι όλοι εμείς πρέπει να τρέχουμε να μπαλώνουμε τρύπες και να βελτιώνουμε καταστάσεις οι οποίες από μόνες τους έπρεπε να είναι βελτιωμένες», ανέφερε.
Ο κ. Συμεωνίδης υπογράμμισε ότι η διαχωριστική γραμμή δεν είναι μόνο αν θα υπάρχει νερό, αλλά αν το νερό είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα. Πρόσθεσε περί ατομικής ευθύνης ότι «δεν είναι ότι το 80% του νερού χάνεται κι έχει απώλειες δικτύου, υπάρχουν επιφανειακά νερά και δεν υπάρχουν έργα που θα μπορούσαν να κάνουν εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Το ότι δεν γίνονται έργα. Η λιμνοδεξαμενή της Ζου δεν είναι ατομική ευθύνη κανενός… Αυτά σας αποδίδουμε ως ευθύνη. Δεν φταίει ο κόσμος που δεν γίνονται έργα για να υπάρχει νερό και φτηνό και ποιοτικό και στην επάρκεια που πρέπει».
Το σώμα εξέλεξε υδρονομείς στις δημοτικές κοινότητες για την αρδευτική περίοδο 2025, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου, όπως έχει αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ