Σαν να μην έφθαναν οι πολλές και συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τα ξενοδοχεία στο Μεραμπέλλο και ευρύτερα στην Κρήτη, έρχεται να προστεθεί το οξύ πρόβλημα της εύρεσης στέγης για όσους εργαζομένους έρχονται ή επιθυμούν να έλθουν να εργαστούν στον τόπο μας.
Όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, η ραγδαία και συνεχής αύξηση των κλινών του airbnb, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τουριστικό προϊόν της Κρήτης ο χαρακτήρας της εντοπιότητας -πολλοί ή οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έρχονται να είναι από άλλα μέρη της Ελλάδας ή και του κόσμου- είναι παράγοντες που συντείνουν στην παγίωση ενός προβλήματος. Είναι, βέβαια, συνολικό και ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα που «ακουμπά» τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες και δη -και κατά κόρον- τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς ή τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται από άλλες περιοχές στα μέρη μας για να εργαστούν και αντιμετωπίζουν τη δυσκολία να βρουν σπίτι.
Τα ξενοδοχεία, όπως λέει, «πάντοτε ενοικίαζαν διαμερίσματα, αλλά όχι τόσα όσα είναι ανάγκη να κάνουν σήμερα», με την σταδιακή αυτή μείωση της εντοπιότητας στο προσωπικό να παίζει και αυτή κομβικό ρόλο.
Η μη εύρεση στέγης-σπιτιού είτε λόγω υψηλών ενοικίων, είτε (κυρίως) λόγω έλλειψης ακινήτων στην αγορά, η οποία έχει «κατακλυστεί» πλέον από καταλύματα που αφορούν σε βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb), αποτελεί ουσιαστικά -επιπλέον- αποτρεπτικό παράγοντα για έναν εργαζόμενο να έλθει να δουλέψει π.χ. σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσπάθεια των ξενοδοχείων να στελεχωθούν με προσωπικό από άλλα μέρη.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού στα ξενοδοχεία και της περιοχής μας και όλης της Κρήτης εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Με τις κενές θέσεις να υπολογίζονται περίπου στις 5 χιλιάδες σε επίπεδο νησιού.
Όπως πολλάκις, άλλωστε, έχει τονίσει και ο κ. Πελεκανάκης και έχουν μεταφέρει οι περισσότεροι τοπικοί τουριστικοί φορείς, μεγάλο ζητούμενο συνεχίζει να αποτελεί για τους ξενοδοχειακούς παράγοντες η εξεύρεση προσωπικού από τη χώρα μας, το οποίο θα είναι έμπειρο και εκπαιδευτικά καταρτισμένο και εξειδικευμένο. Σκοπός είναι να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις που καλείται να ικανοποιήσει το καθιερωμένα υψηλών προδιαγραφών τουριστικό προϊόν της Κρήτης.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ