Η μελέτη για την ενιαία διαχείριση των νερών στην Κρήτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, αλλά δεν προχώρησε καθόλου από τότε. Όπως παραδέχθηκε ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hva International Μιλτιάδης Γκουζούρης, «έκανε μια κοιλιά», μέχρι που παρενέβη η ΤΕΡΝΑ, η οποία δέχτηκε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη της ολλανδικής εταιρείας που εκπόνησε το masterplan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά την φονική κακοκαιρία Daniel.
«Προχωρήσαμε με αυτή τη μορφή από τον περασμένο Νοέμβριο και σε αυτή τη φάση είμαστε περίπου στη μέση της διαδρομής. Τώρα το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται πάρα πολύ από το είδος των απόψεων ή των στοιχείων που θα παραλάβουμε. Για παράδειγμα, έχουμε πάρα πολλά στοιχεία βροχοπτώσεων της προηγούμενης περιόδου, αλλά είναι από λίγους σταθμούς. Η Κρήτη έχει πάρα πολλούς σταθμούς μετεωρολογικούς, οι οποίοι δεν είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Δεν υπάρχει δηλαδή μία κεντρική βάση δεδομένων, οπότε αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από το αν υπήρχαν έτοιμα αυτά τα στοιχεία κάπου συγκεντρωμένα, οπότε υπολογίζουμε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε τη μελέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά στις επαφές που είχε στο Ηράκλειο, τον Φεβρουάριο.
Από τότε έχουν γίνει πολλές συναντήσεις, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι πως η εντύπωση που αποκομίζουν υπηρεσιακοί και πολιτικοί εκπρόσωποι του νησιού, η βάση που ξεκίνησε η εταιρεία για την μελέτη ήταν σχεδόν μηδενική και με πολλές ελλείψεις στοιχείων. «Αγνοούσε την κατάσταση στην Κρήτη και βασικά, κρίσιμα δεδομένα. Ακόμα και στις τελευταίες συναντήσεις, δεν έχουν εικόνα και καταγράφουν όσα τους λέμε. Αλλά είναι μακριά από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση», τόνισε κορυφαίος παράγοντας που συμμετέχει στο διάλογο και την ενημέρωση των μελετητών της εταιρείας.
Πρωιμότητα
Άλλωστε, τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας όσο και ο μελετητής που είναι αγγλόφωνος, δέχτηκαν έντονη κριτική για την απουσία στοιχείων από τους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν τονίσει πως πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην Κρήτη. Επί της ουσίας η μελέτη παραμένει σε πρώιμο στάδιο και απομένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Κι αυτό σε μια περίοδο που στην ανατολική Κρήτη, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, προτείνεται η προστασία των υπόγειων υδροφορέων από υπεράντληση, καθώς η δυτική πλευρά δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Ακόμα, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει για εκμετάλλευση υφιστάμενων υποδομών, αφού υπάρχει η σκέψη να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα φράγματα και τα δίκτυα ύδρευσης για καλύτερη διαχείριση του νερού.
Τα συμπεράσματα
Η HVA έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους και άλλους τοπικούς φορείς σε όλο το νησί, προκειμένου να κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κρήτη. «Η μελέτη μας δεν περιορίζεται στα γραφεία, αλλά περιλαμβάνει επιτόπιες αυτοψίες και συναντήσεις με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις τοπικές συνθήκες», αναφέρει ο κ. Γκουζούρης.
Στο πλαίσιο αυτό είχαν συνάντηση με στελέχη της Ολλανδικής εταιρίας «HVA» στην έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην Αγυιά Χανίων, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Κ. Α.Ε., Θεόδωρος Νίνος και ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Παπαδογιάννης.
Από πλευράς «HVA», της εταιρίας που έχει αναλάβει την εκπόνηση του «Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου για τη Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων της Κρήτης», στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σάββας Γουνόπουλος, υπεύθυνος Οργάνωσης και Διοίκησης, ο Peter Letitre, senior project manager και η Ξένια Γεωργίου, analyst- consultant, ενώ από τον Ο.Α.Κ. συμμετείχαν ακόμη ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων, Μανόλης Πενθερουδάκης και ο διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών του, Στράτος Μηλιδάκης.
Στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η «HVA» με τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, έγινε μια πρώτη παρουσίαση της οργανωτικής δομής που προτείνεται να έχει ο φορέας «Διαχείρισης» που θ’ αναλάβει τους «Υδάτινους Πόρους» στην Κρήτη, καθώς και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.
Ο διευθύνοντας σύμβουλος του Ο.Α.Κ., Άρης Παπαδογιάννης, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε τα εξής: «Το Στρατηγικό Σχέδιο που εκπονείται αυτή την περίοδο, για τη Διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, υλοποιείται σε “στάδια”. Με την Ολλανδική εταιρία HVA συνεργαζόμαστε, υπάρχει μια ταύτιση απόψεων, ως προς τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο φορέα που θα αναλάβει τον κρίσιμο “ρόλο” της διαχείρισης. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση και θ’ ακολουθήσουν κι άλλες στο άμεσο μέλλον».