Στα χέρια τριών Χανιωτών βρίσκεται ο… γρίφος της τιμής των καυσίμων καθώς αν και από το καλοκαίρι του 2014 διαπιστώνεται μία διεθνής πτώση στην τιμή του πετρελαίου, στη χώρα μας έχει περάσει μόνο ένα μέρος αυτής.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης θα κληθούν το επόμενο διάστημα να πάρουν πρωτοβουλίες πάνω στο ζήτημα.
Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομίας θα ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ενεργητικότερους ελέγχους στην αγορά καυσίμων, αλλά και τη δημοσιοποίηση των τιμών χονδρικής πώλησης των καυσίμων από τις εταιρείες εμπορίας όπως γίνεται και με τα πρατήρια.
ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ
Το ζήτημα πάντως έχει τεθεί στους πιο πάνω φορείς από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) με τη μορφή πέντε ερωτημάτων.
Στα ερωτήματα αυτά επισημαίνεται πως ενώ από το καλοκαίρι του 2014 οι τιμές αργού πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από 70%, η μείωση δεν ήταν ανάλογη στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα τα ερωτήματα της Π.Ο.Π.Ε.Κ. προς τους υπουργό Ανάπτυξης, γγ. Εμπορίου και πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρουν:
1. Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου (BRENT) μειώθηκαν περισσότερο από 70%, αλλά δεν είχαμε ανάλογη μείωση στις προ φόρων διυλιστηριακές τιμές. Γιατί;
2. Ποιος είναι ο βαθμός ανταγωνισμού στη διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα στάδια διάθεσης των πετρελαιοειδών προϊόντων;
3. Με ποια αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. εκπτώσεις κλίμακας), χορηγούνται -αν χορηγούνται- σχετικές εκπτώσεις προς τους πρατηριούχους;
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού που έχει προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού;
5. Πώς ασκείται η εποπτεία της Αγοράς Πετρελαιοειδών για περιπτώσεις αντιανταγωνιστικών πρακτικών και αθέμιτου ανταγωνισμού, από επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων (π.χ. με τον καθορισμό των τιμών στο πλαίσιο συμπράξεων ή με τη συγκέντρωση και την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά), σε βάρος των καταναλωτών, ζημιώνοντας παράλληλα και όλες τις επιχειρήσεις που σέβονται τους σχετικούς κανόνες;
OI TIMEΣ
Παρ’ότι εν συγκρίσει με πριν από ενάμιση χρόνο η τιμή στο καύσιμο κίνησης εμφανίζεται μειωμένη περίπου κατά 40 λεπτά και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 25 λεπτά το λίτρο και πάλι δεν είναι ανάλογη της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
«Αυτήν την απορία που έχει ο καταναλωτής την έχουμε και εμείς. Είναι αδύνατον να καταλάβουμε πώς εδώ και ενάμιση χρόνο οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν πέσει 70% και δεν έχει περάσει έστω η μισή αυτή μείωση στις προ φόρων τιμές. Οι μειώσεις θα έπρεπε να είναι μεγάλες» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Π.Ο.Π.Ε.Κ. κ. Βαγγέλης Κώτσος.
Για αυτόν τον λόγο και το έγγραφο της Π.Ο.Π.Ε.Κ. προς τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς αναφέρει. «Εχουμε πληροφορίες ότι ο κ. Παπαδεράκης σκοπεύει να δώσει εντολές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνήσει το θέμα αυτό και είναι μία ευκαιρία να αρχίσει η δημοσιοποίηση των χονδρικών τιμών των εταιρειών που σήμερα δεν δημοσιοποιούνται. Είναι κάτι που θα συμβάλλει στη διαφάνεια των τιμών και απ’ ότι λέει η γ.γ. Εμπορίου σκοπεύει να διερευνήσει το θέμα. Ζητάμε να απαντηθούν τα ερωτήματα που βασανίζουν τους καταναλωτές και εμάς, γιατί αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής αγοράζει παραπάνω απ’ το κανονικό και ο δικός μας κλάδος φυτοζωεί» λέει ο κ. Κώτσος.
Ερωτηθείς για τη βασική αιτία της διατήρησης των υψηλών τιμών στα καύσιμα -πέρα από τη φορολογία που είναι η 4η μεγαλύτερη στην Ευρώπη- σύμφωνα με τον κ. Κώτσο «υπάρχει κερδοσκοπία σε όλα τα στάδια και στη διύλιση και στην εμπορία. Δεν αναφέρω τον τομέα των πρατηριούχων που εκπροσωπώ, γιατί γνωρίζοντας το ποσοστό το οποίο δουλεύουν οι συνάδελφοι δεν υπάρχει περίπτωση να πούμε ότι κάποιος από αυτούς πουλάει παραπάνω. Ίσα – ίσα ο ανταγωνισμός που υπάρχει στη λιανική κάνει το 70% των πρατηρίων να είναι πλέον προβληματικές επιχειρήσεις».
Πηγή: Χανιώτικα Νέα