Ο Χανιώτης δάσκαλος Κωνσταντίνος Μανωλάκης, διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων “Μαυροματάκη-Μητέρα”, είναι ανάμεσα στους νικητές διαγωνισμού σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες που διοργανώθηκε από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Scientix, το οποίο συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (European Schoolnet).
O διαγωνισμός αυτός διεξήχθη από τις 23 ως 30 Απριλίου 2017 με σκοπό την ευαισθητοποίηση στις σπουδές των STEM επιστημών (STEM: Science, Technology, Engineering, Maths, δηλαδή Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και τη σχετική επαγγελματική ανάπτυξη.
Ο διαγωνισμός περιελάμβανε τρεις κατηγορίες:
α) Φτιάξε το δικό σου πόστερ
β) Διοργάνωσε μία STEM εκδήλωση
γ) Το αγαπημένο σου επιστημονικό βιβλίο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μανωλάκης συμμετείχε στην τρίτη κατηγορία. Το ζητούμενο ήταν η κατάθεση μιας παιδαγωγικής πρότασης αξιοποίησης ενός επιστημονικού βιβλίου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η πρόταση του Χανιώτη δασκάλου αφορούσε το βιβλίο “Το Θεώρημα του Παπαγάλου”» του Ντένι Γκετζ, ένα μυθιστόρημα σχετικό με την εξέλιξη των Μαθηματικών από την αρχαία Ελλάδα ως τη σύγχρονη εποχή.
Συνακόλουθη με το πνεύμα του βιβλίου η παιδαγωγική πρόταση περιλαμβάνει την ενασχόληση με την ιστορία των Μαθηματικών (μέσω της ανάπτυξης μιας πρωτότυπης και διαδραστικής ιστορικής γραμμής) σ’ ένα συνεργατικό πρότζεκτ που θα εμπλέκει όλη τη σχολική κοινότητα κατά τη διάρκεια μίας σχολικής χρονιάς.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει στην πρότασή του: «Καθώς διάβαζα το Θεώρημα του Παπαγάλου προσπαθούσα να σκεφτώ πώς θα μπορούσε αυτό το σπουδαίο βιβλίο ν’ αξιοποιηθεί παιδαγωγικά στο σύνολό του. Επίσης ήθελα όλη η εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, δάσκαλοι, γονείς) να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία, προτείνοντας μία εναλλακτική επαφή με την επιστήμη των Μαθηματικών. Στο δημοτικό σχολείο διδάσκουμε Μαθηματικά θεωρώντας ότι έννοιες όπως οι αριθμοί, οι πράξεις (αλγόριθμοι), η επίλυση προβλήματος, γεωμετρικά θέματα κτλ. καθώς και τα όποια σύμβολα ή νοητικά εργαλεία χρησιμοποιούμε είναι δεδομένα, «σταλμένα από τον ουρανό» και σπάνια μας απασχολεί η προέλευσή τους. Σπάνια μας απασχολεί η προέλευση αυτών των ιδεών και συχνά αγνοούμε ότι πίσω απ’ αυτές τις ιδέες βρίσκονται άνθρωποι που τις σκέφτηκαν για πρώτη φορά και τις εισήγαγαν στην επιστήμη των Μαθηματικών.
[…] Ο Αμέλλων – Μαμαγκένα, ο παπαγάλος του Αμαζονίου θα γίνει η μασκότ που θα εμψυχώσει τα παιδιά, τους δασκάλους, τους γονείς και όποιον άλλον ενδιαφερόμενο να δημιουργήσουν μία ιστορική γραμμή των Μαθηματικών, προβάλλοντας τους ανθρώπους πίσω από τις ιδέες και τα σύμβολα. Η ιστορική γραμμή θα είναι μία ειδικά διομορφωμένη ζώνη που θα διατρέχει τους διαδρόμους του σχολείου και θα ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και θα φτάνει στις μέρες μας. Κάθε τάξη ανάλογα με το διδακτικό αντικείμενο που θα την απασχολεί θα πρέπει να ψάξει να λύσει ένα γρίφο (να διεξαγάγει μια μικρή έρευνα) που θα προέρχεται από το βιβλίο του Ντενί Γκετζ. Για παράδειγμα: «Γιατί τα κλάσματα θεωρούνται σπασμένοι αριθμοί;» ή «Ποιοι αριθμοί είναι φίλοι για τον Πυθαγόρα;»
[…] Οι μικροί μαθητές θα δημιουργήσουν τη μασκότ του προγράμματος, τον παπαγάλο που «γνωρίζει» μαθηματικά κι έτσι, θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στο κατακτώ τη γνώση απ’ το παπαγαλίζω τη γνώση. Οι μεγαλύτεροι μαθητές θα ερευνήσουν και θα εμπλουτίσουν την ιστορική γραμμή. Οι δάσκαλοι θα εμψυχώσουν και θα καθοδηγήσουν τους μαθητές, δίνοντάς τους ερεθίσματα για διερευνητική-ανακαλυπτική μάθηση. Οι γονείς θα μπορέσουν να συνεισφέρουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους ως καλεσμένοι και σε συνεργασία με τα παιδιά τους. Τελικά το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολυτροπικό κείμενο, ως απόρροια μιας συνεργασίας, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν αφήσει το προσωπικό τους αποτύπωμα σ’ ένα έργο που τα μαθηματικά ενώνονται με την ιστορία και τη λογοτεχνία!»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία είχαν κατατεθεί 109 προτάσεις κι η πρόταση του κ. Μανωλάκη ήταν ανάμεσα στις τρεις καλύτερες. Ήταν επίσης η μοναδική ελληνική από τις οχτώ διακριθείσες και στις τρεις κατηγορίες. Η διάκριση αυτή επιβραβεύεται με ειδική πρόσκληση για συμμετοχή στο Future Classroom Lab, σ’ ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο σε ένα σχολικό περιβάλλον εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στις Βρυξέλλες εντός του Ιουνίου μαζί με ομολόγους του από όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Μανωλάκης είναι επίσης πρεσβευτής (πολλαπλασιαστής δηλαδή) του προγράμματος Scientix στην περιοχή μας.
Πηγή: haniotika-nea.gr