Στις 26 Μαΐου καλούμαστε να εκλέξουμε τις αιρετές περιφερειακές αρχές για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο (1/9/2019- 31/12/2023). Ασφαλώς και δεν εκλέγουμε Κυβέρνηση. Εκλέγουμε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, στους οποίους δίνουμε την πολιτική εντολή να ανοίξουν ασφαλείς δρόμους για την επίτευξη της ισόρροπης ανάπτυξης και της ενδοπεριφερειακής συνοχής της Κρήτης. Στους πολίτες της Κρήτης προτείνουμε ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και ζητούμε την ενεργό συμμετοχή τους για την εφαρμογή του.
Οι Περιφέρειες καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές γνωρίζουν τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου . Είναι σε καθημερινή επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκονται με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα.
Κατά την άποψή μου, ένας ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του νησιού της Κρήτης, πρέπει να περιέχει προτάσεις και δράσεις, όπως:
- Ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και διαμόρφωση ή ενίσχυση ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Δημιουργία έργων και υποδομών βελτίωσης της προσπελασιμότητας. Κατασκευή οδικών δικτύων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα. Βελτίωση των υποδομών στα χωριά και τους οικισμούς της ενδοχώρας.
- Προστασία, βελτίωση και βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην αναπτυξιακή διαδικασία.
- Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και προώθηση της απασχόλησης.
- Κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης (αντιπλημμυρικά έργα) και άρδευσης για την αύξηση της παραγωγής.
- Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τόνωση προσοδοφόρων γεωργικών δραστηριοτήτων( πχ παραγωγή μελιού).
- Ανάδειξη σε επίπεδο Κρήτης των υπηρεσιών υποστήριξης πολιτών ( ΚΕΠ, ασύρματα δίκτυα).
- Σχεδιασμός του τοπίου και αισθητική αναβάθμιση και διασφάλιση των δημόσιων χώρων, οι οποίοι διατίθενται για τους πολίτες. Θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
- Σχέδιο ενίσχυσης της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών.
- Ανάδειξη ενός σημαντικού φυσικού πόρου, αλλά εγκαταλελειμμένου σήμερα, της νήσου Ντία. Τελεί υπό εγκατάλειψη . Κατοχύρωση του νησιού, ως μιας φυσικής προστατευόμενης περιοχής. Αναδάσωση, κατασκευή μονοπατιών πεζοπορίας και καταφυγίου, που θα ενθαρρύνουν το φυσικό τουρισμό και τις δραστηριότητες που βασίζονται στη φύση, όπως η παρακολούθηση των αποδημητικών πουλιών, η αναγνώριση των φυτών, η κατασκήνωση, τα θαλάσσια σπόρ κλπ.
Ο βαθμός εφαρμογής του όποιου σχεδιασμού, εξαρτάται από τη συμμετοχή όλων των πολιτών και την προώθηση συλλογικών πρωτοβουλιών.
Όλοι μαζί, δρώντας συλλογικά, μπορούμε να αναδείξουμε την ΚΡΗΤΗ σε Περιφέρεια, πρότυπο, καινοτομίας, κοινωνικής συνοχής, βιώσιμης ανάπτυξης και ασφαλούς διαβίωσης.
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗΣ
Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό ΚΡΗΤΗ η ζωή μας ( Σταύρος Φ. Αρναουτάκης)