Μέχρι και το «νήμα» του Eurogroup της Τρίτης θα παίζεται η συμφωνία για την αξιολόγηση με την Αθήνα να τρέχει να κλείσει τα προαπαιτούμενα και τους δανειστές να διαπραγματεύονται για να συμφωνήσουν μεταξύ τους στα δύο μεγάλα αγκάθια: τον δημοσιονομικό κόφτη και την λύση για το χρέος.
Χθες μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για τους καθολικούς τα στελέχη της Ευρωπαϊκής επιτροπής τα οποία επικοινώνησαν ξανά για το θέμα με την ελληνική πλευρά επανήλθαν στις απαιτήσεις τους.
Ζήτησαν οι μεγάλοι λογαριασμοί του προϋπολογισμού που αφορούν τα κονδύλια για τους μισθούς και τις συντάξεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των περικοπών ώστε ο μηχανισμός να φαίνεται και να είναι αξιόπιστος όταν και εάν θα χρειαστεί να εκπληρώσει το ρόλο του.
Επίσης θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο αυτόματος μηχανισμός θα είναι απολύτως… «αυτόματος» και θα πρέπει να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση χωρίς την παρέμβαση ή την καθυστέρηση είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς.
Ο προβληματισμός εντοπίζεται στο πως και πότε το ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να παρεμβαίνει ζητώντας την αντικατάσταση των μέτρων. Μια τέτοια διαδικασία απαιτεί σημαντική προεργασία που απαιτεί διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους δανειστές σε ότι αφορά την φύση και την κοστολόγηση κάθε μέτρου.
Οι Ευρωπαίοι επιμένουν και αυτή η διαδικασία να αυτοματοποιηθεί έχοντας από πριν συμφωνηθεί κάποια φορολογικά μέτρα που θα παίζουν το ρόλο του «ισοδύναμου » σε περικοπές .
¨Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο κόφτης να έρθει ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο αφού παρά τις διαρροές της Δευτέρας από το Μέγαρο Μαξίμου το θέμα παραμένει ανοιχτό.
Η ΕΕ επιμένει να πάρει ένα όσο πιο «αυστηρό» κόφτη δαπανών ώστε να μπορέσει να πείσει το ΔΝΤ ότι τα μέτρα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Αθήνα μέχρι και το 2018 είναι επαρκή και η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με την υπογραφή του ταμείου..
Τρεις διαφορετικές προτάσεις για το χρέος
Την ίδια ώρα όμως ανοιχτό παραμένει και το δεύτερο μεγάλο θέμα που αφορά την αξιολόγηση, το οποίο έχει να κάνει με τη λύση για το χρέος. Στην πρόταση που φέρεται να έχει κοινοποιήσει στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης από την περασμένη Παρασκευή το ΔΝΤ, πιέζει την Ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους και κεφάλαιο μέχρι το 2040, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος. Το Ταμείο επιθυμεί τα δάνεια της Ελλάδας να αποπληρωθούν σταδιακά στις επόμενες δεκαετίες, μέχρι το 2080. Τα ελληνικά επιτόκια αποπληρωμής προς την Ευρωζώνη για τα επόμενα 30-40 χρόνια θα πρέπει να οριστούν στο 1,5% με όλες τις πληρωμές τόκων να αναβληθούν μέχρι το χρέος να αρχίσει να απομειώνεται. Η πρόταση του Ταμείου που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα θέλει την ετήσια ελληνική επιβάρυνση για πληρωμές τόκων και δανείων κάτω του 15% του ΑΕΠ, καθώς το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο σχετικά με τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, μακροπρόθεσμα.
Η πρόταση αυτή έχει χαρακτηριστεί ήδη ως απαράδεκτη από την Γερμανία και τους «δορυφόρους» της την Ολλανδία την Φιλανδία και την Αυστρία οι οποίες εκτιμούν ότι δεν μπορεί να περάσει από τα κοινοβούλια τους.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ετοιμάζουν νέα πρόταση για το χρέος η οποία θα δίνει λύση και ελάφρυνση μέχρι και την οριστική αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων ενώ πληροφορίες θέλουν να περιλαμβάνεται και παράταση της περιόδου χάριτος.
Στις δύο αυτές προτάσεις θα προστεθεί και μια τρίτη που έχει έτοιμη το υπουργείο οικονομικών και η οποία πλησιάζει με αυτή της ΕΕ με μια σημαντική διαφορά : Στο «ταβάνι» των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που δεν θα πρέπει το 15% του ΑΕΠ να περιλαμβάνονται όχι μόνο ο μακροπρόθεσμος αλλά και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός δηλαδή να περιλαμβάνει στην οροφή δαπανών για το χρέος και τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.
ΠΗΓΗ: enikonomia