Με αλώβητη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, η κυβέρνηση στρέφει αποκλειστικά πλέον τα βλέμματά της στα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ελπίζοντας να υπάρξει «λευκός καπνός» τουλάχιστον στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντηθούν και να συζητήσουν τις προτάσεις της ΝΔ για το χρέος.
Η «μπετόν αρμέ» κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει χωρίς απώλειες και το μεσοπρόθεσμο και τα νέα νομοσχέδια που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Παράλληλα αφήνει πίσω τα σενάρια για αναδιάταξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας , καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δείχνει να έχει γερές βάσεις.
Ο πρωθυπουργός , με την ομιλία του, επιχείρησε να δώσει την αίσθηση μιας επόμενης ημέρας που θα ακολουθήσει τα μέτρα της αξιολόγησης και που θα χαρακτηρίζεται από την αναπτυξιακή προσπάθεια , ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμενε κυρίως στην ανάγκη διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών και σε κριτική για αξιοπιστία της κυβέρνησης.
Πόλωση και χαμηλό επίπεδο
Η συζήτηση στη Βουλή χαρακτηρίστηκε από δύο πρωτίστως σημεία:
Πρώτον, από την πόλωση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής πρωτίστως αντιπολίτευσης . Το θερμόμετρο μάλιστα σε πολλά σημεία χτύπησε κόκκινο, ξεφεύγοντας σε ορισμένα σημεία ακόμα και από τα συνηθισμένα «στάνταρ» για το ελληνικό Κοινοβούλιο των τελευταίων ετών .
Δεύτερον , από την χαμηλής ποιότητας συζήτηση, καθώς η μάχη της «ατάκας» υποκατέστησε την ουσιαστική συζήτηση και ανάλυση, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω πρόβλημα στην ποιότητα του κοινοβουλευτισμού , ενώ για μία ακόμα φορά η Χρυσή Αυγή επιχείρησε σόου, που αντιμετωπίστηκε με την απομάκρυνση από τη φρουρά του βουλευτή Λαγού.
Η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν διαθέτει στην παρούσα τουλάχιστον στιγμή διαύλους επικοινωνίας στην ελάσσονα αντιπολίτευση, καθώς τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης υπήρξαν ιδιαίτερα επιθετικοί προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, με ενδιαφέρον παρατηρείται το ύψος της φθοράς της κυβέρνησης στην κοινωνία και πώς στην πορεία θα επηρεάσει την προοπτική τετραετίας του πρωθυπουργού.
www.real.gr