Αναφορά – καταγγελία από υψηλόβαθμη εισαγγελικό λειτουργό για παρεμβάσεις στο έργο της και απειλές, προκειμένου να παραιτηθεί από την έρευνα για συγκεκριμένη υπόθεση και να παραδώσει τον φάκελο της δικογραφίας, έχει υποβληθεί στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, με εμπλεκόμενο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Την αναφορά έχει υποβάλει η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και την έθεσε στο αρχείο, δεχόμενη στη συνέχεια πειθαρχικό έλεγχο από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Στη χειρόγραφη και τρισέλιδη αναφορά της, η εισαγγελέας Τσατάνη περιγράφει συνάντησή της, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, όπου «πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία όμως μου εδήλωσε, “παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα”».
Η εκδοχή της εισαγγελέως
Η συνάντηση Τσατάνη – Παπαγγελόπουλου, σύμφωνα με το περιεχόμενο της εις βάρος του αναφοράς, έγινε λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του «περί δικαστικών πραξικοπημάτων στη Βουλή».
Η εισαγγελέας Εφετών κάνει λόγο περί παρεμβάσεων στο έργο της με την αξίωση του υπουργού να σταματήσει την έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου, να παραδώσει τη δικογραφία για να αναλάβει η Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ ομιλεί και περί απειλών που διατυπώθηκαν από τον υπουργό εις βάρος της.
«Περαιτέρω», σημειώνεται στην αναφορά Τσατάνη, «την 22α Νοεμβρίου του 2015, ημέρα Κυριακή, περί ώρα 11.30 πρωινή, καθ’ ον χρόνο εκινούμην με το υπηρεσιακό όχημα, μετά το γραφείο, εδέχθην εις το κινητό μου τηλέφωνο δύο τηλεφωνικές κλήσεις από το κινητό τηλέφωνο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου, κατά τη διάρκεια των οποίων είπε ότι ήθελε να μου μιλήσει».
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας της με τον υπουργό, σύμφωνα με την αναφορά της, διατυπώθηκαν εκ μέρους του απειλές και ειπώθηκαν εκφράσεις προς εκφοβισμό της. «Σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος μού συνέστησε», περιγράφει η εισαγγελέας Τσατάνη, «να επιστρέψω τη δικογραφία που χειρίζομαι παράνομα στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει εις βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά, δε, τόνισε ότι “έχω στα χέρια μου ένα απόστημα που θα σκάσει εις βάρος μου και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου”».
Η εισαγγελέας –είναι η αρχαιότερη στην Εισαγγελία Εφετών– κλείνει την αναφορά της, τονίζοντας ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για όσα σε αυτή περιγράφει. «Κατόπιν των ανωτέρω, σημειώνει συμπερασματικά, και με την απαιτούμενη ψυχραιμία τού ανέφερα ότι είμαι αφοσιωμένη στο έργο μου. Εις το σημείο τούτο σας αναφέρω ότι για τις προαναφερθείσες επικοινωνίες του κ. αναπληρωτή υπουργού, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».
Αρνείται ο υπουργός
Η αναφορά της εισαγγελέως Εφετών, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από καιρό για την υπόθεση Βγενόπουλου, έχει σταλεί από την ίδια τόσο στην πρόεδρο όσο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία με τη σειρά της και όπως ο νόμος ορίζει την απέστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, καθώς περιλαμβάνει καταγγελία για κυβερνητικό στέλεχος.
Για τα καταγγελλόμενα από την εισαγγελική λειτουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δίδει άλλη εκδοχή και αρνείται τα περί παρεμβάσεων και περί απειλών εις βάρος της εισαγγελέως, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. (Ηδη η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.)
Στην επιστολή του, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος παραδέχεται τη συνάντηση με πρωτοβουλία, όπως σημειώνει, της εισαγγελικής λειτουργού και δηλώνει ότι «δεν μπήκε στην ουσία της υποθέσεως, αλλά της ζήτησε να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς» στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαν και για να εκφράσει γνώμη επί του θέματος που του ζητήθηκε.
Μάλιστα, ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι συνέστησε στην εισαγγελέα ότι όφειλε να έχει εξαιρεθεί παλαιότερα από τον χειρισμό υποθέσεων, όπως το Βατοπέδι, επειδή συγγενικά της πρόσωπα υπήρξαν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Οσο για την κατηγορία που του απευθύνει στην αναφορά της η εισαγγελέας Εφετών ότι γνώριζε, αν και αυτό απαγορεύεται, τις προθέσεις της εισαγγελέως Διαφθοράς για το σκέλος της υπόθεσης Βγενόπουλου, που συνενώθηκε με τη δική της έρευνα, ο αναπληρωτής υπουργός στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής αρνείται το παράνομο της γνώσεως που του αποδίδεται και αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, «ότι υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα περί αυτού από τα οποία και είχε αντλήσει τις σχετικές πληροφορίες», επικαλείται μάλιστα συγκεκριμένο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».
Ωστόσο, η εισαγγελέας Τσατάνη περιγράφει ότι κατά τη συνάντησή τους, όταν της ανέφερε για τις προθέσεις της εισαγγελέως Διαφθοράς, του «εξέφρασε την απορία για το γεγονός της γνώσεως υπ’ αυτού, της εκ των προτέρων δικανικής κρίσεως της εισαγγελέως Διαφθοράς» και του επισήμανε ότι «η προκαταρκτική εξέταση είναι εκ του νόμου μυστική» και ότι λυπάται για τη γνώση που διαθέτει.
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του εμμένει στα περί μη παρεμβάσεώς του στο έργο της εισαγγελέως και επιμένει ότι οι συζητήσεις τους αφορούσαν την επιστροφή της δικογραφίας Βγενόπουλου, καθώς –κατ’ αυτόν– αρμόδια για την υπόθεση ήταν η εισαγγελέας Διαφθοράς, η οποία είχε χειριστεί κομμάτι της υπόθεσης Βγενόπουλου προτού η δικογραφία στο σύνολό της αποτελέσει αντικείμενο χειρισμού από τη Γεωργία Τσατάνη.
Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ