Γεμάτη ερωτηματικά παραμένει η συμφωνία με την Τουρκία για την “εργολαβία” του προσφυγικού, με αυξημένες δυσκολίες σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα σημεία του “προσύμφωνου” της περασμένης Δευτέρας.
Τα κεφάλαια και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δημιουργούν προβλήματα στην Κύπρο, η βίζα σε κάποιους και τα επιπλέον χρήματα που ζητά η Άγκυρα σε όλους.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ανέλαβε να λύσει το ζήτημα σε 10 μέρες, μένουν 2 και όλα μοιάζουν το ίδιο ανοιχτά, κάτι που προμηνύει άλλη μια μακρά νύχτα στο 50.1 του Justus Lipsius (το κτίριο του Συμβουλίου).
Ο Ντ. Τουσκ σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο, μετά από έντονο παρασκήνιο και με τις κυπριακές αρχές σχεδόν ενοχλημένες, αναζητώντας φρασεολογία που να καλύπτει τις κυπριακές ανησυχίες και να μην δίνει πάτημα στην Τουρκία να αθετήσει τη συμφωνία.
Κύκλοι των Βρυξελλών, προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, εξέφραζαν την υπόθεση πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιληφθεί το πραγματικό άνοιγμα κεφαλαίων στην τελική λύση που θα προταθεί στην Άγκυρα και πως “η επίσκεψη Τουσκ, έχει να κάνει περισσότερο με την αναζήτηση μιας κατάλληλης φραστικής διατύπωσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές”.
Δύο πηγές συγκλίνουν στο ότι “η ΕΕ δεν υπολογίζει, ούτε στηρίζεται στο υποθετικό σενάριο μιας κυπριακής υποχώρησης στο θέμα του παγώματος των κεφαλαίων που άπτονται των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας”. Επισημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα είναι διπλό, από τη μία η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί μια διατύπωση που μιλά για το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων, από τη άλλη η Τουρκία για να συμφωνήσει στο σχέδιο δράσης με την ΕΕ, χρειάζεται και μια διατύπωση που να της υπόσχεται και τα τρία: χρήματα, κεφάλαια και βίζα.
Το κλειδί, συμπληρώνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι να υπάρξει μια διατύπωση που να ικανοποιεί επί της ουσίας και τις δύο πλευρές. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι “σε καμία περίπτωση δεν νοείται άνοιγμα κεφαλαίων, εκτός του δεδομένου και προκαθορισμένου διαπραγματευτικού πλαισίου”.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει μια ακόμα “αόριστη” υπόσχεση, σε ένα τελικό κείμενο συμπερασμάτων, με μια γλώσσα που θα είναι όμως “ικανοποιητική”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς στις Βρυξέλλες, αναμένει, προγραμματίζει, ή υπολογίζει σε μια κυπριακή υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η ανακοίνωση της Δευτέρας είναι “μια προ – συμφωνία και όχι μια τελική συμφωνία με την Τουρκία”, κάτι το οποίο αφορά το σύνολο των προβλέψεων στην ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας και “τώρα είναι αρμοδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια τελική συμφωνία με την Τουρκία”, ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι “ο πρόεδρος Τουσκ σε αυτό το πλαίσιο θα επισκεφθεί την Κύπρο”.
Ο κ. Σχοινάς κλήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις για την νομιμότητα των προβλέψεων του σχεδίου, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την επιστροφή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, τη συμβατότητα της πρακτικής αυτής με τη συνθήκη του Δουβλίνου για το άσυλο, το δικαίωμα των προσφύγων για κατάθεση αιτήσεων ασύλου στην ίδια την Ελλάδα, αλλά και τις νομοθετικές ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι δύο χώρες, Τουρκία και Ελλάδα, ώστε τα τελικά συμφωνηθέντα να υλοποιηθούν.
Ο εκπρόσωπος απάντησε, υπενθυμίζοντας τη ρήση του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος παραπέμποντας σε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν, εκτίμησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ότι οι προβλέψεις στην “προσυμφωνία” είναι νόμιμες. Ο πρόεδρος είχε αναφερθεί στα άρθρα 33 και 38 της κοινοτικής οδηγίας για το άσυλο σε σχέση με τις ασφαλείς τρίτες χώρες.
www.real.gr