Ατελείωτο φαντάζει το μαρτύριο των προσφύγων στην Ειδομένη που τελικά δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι της ελευθερίας.
Σε συνθήκες εξαθλίωσης εξακολουθούν να διαμένουν κατά χιλιάδες στον καταυλισμό ενώ άγνωστο παραμένει πόσοι τελικά άνθρωποι επέστρεψαν στην περιοχή από τα Σκόπια μετά την εφιαλτική «έξοδο» προς τη γειτονική χώρα.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, συγκλονίζουν οι εικόνες των ανθρώπων που κατόρθωσαν να διασχίσουν το ποτάμι κοντά στο χωριό Χαμηλό και να εισέλθουν στο έδαφος των Σκοπίων από αφύλακτο σημείο, την ώρα που από την μαζική και οργανωμένη προσπάθεια τους να φύγουν επιτέλους από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων, τρεις από αυτούς βρήκαν τραγικό θάνατο όταν και τους παρέσυρε χείμαρρος.
Επίσης, άγνωστος είναι ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο δάσος στη μεθόριο.
Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των ελληνικών Αρχών για τον εντοπισμό των συντακτών του φυλλαδίου που οδήγησε χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν τον παραπόταμο του Αξιού, να φτάσουν στο σκοπιανό έδαφος και τελικά να συλληφθούν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.
Το φυλλάδιο διακινήθηκε από αγνώστους και παρότρυνε τους πρόσφυγες να μην φύγουν μεμονωμένα αλλά κατά χιλιάδες έτσι ώστε ο στρατός και η αστυνομία των Σκοπίων να μην μπορούν να τους σταματήσουν. Περιείχε χάρτη με λεπτομέρειες σχετικά με την περιοχή, το σημείο και την ώρα συνάντησης.
Καταγγελίες προσφύγων για ξυλοδαρμό τους από Σκοπιανούς
Οι πρόσφυγες, που επέστρεψαν από τα Σκόπια, καταγγέλλουν πως ξυλοκοπήθηκαν άγρια από Σκοπιανούς στρατιώτες και αστυνομικούς. Οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν, ενώ αίσθηση προκαλεί και η αποκάλυψη ότι οι ίδιοι οι στρατιώτες άνοιξαν τρύπα στον φράχτη και έσπρωχναν τους μετανάστες πίσω στην Ελλάδα.
Αφγανός ο οποίος προσπάθησε, μαζί με την οικογένειά του να μπει στη γειτονική χώρα, κατήγγειλε τις αρχές της ΠΓΔΜ, για ξυλοδαρμό. «Είχαμε ανάψει φωτιά μαζί με την οικογένειά μου και όταν μας πλησίασαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ ζητώντας μας να φύγουμε, με έκαψαν στο πρόσωπο με ένα ξύλο και με χτύπησαν», είπε χαρακτηριστικά.
Διπλωματικό θρίλερ με τους πρόσφυγες
Αλαλούμ επικρατεί και με το τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που έχουν μείνει στα Σκόπια. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, οι συμβάσεις με την ΠΓΔΜ επιβάλουν να τους πάρουμε πίσω. Ομως η κυβέρνηση δηλώνει ότι αν υποβληθεί αίτημα θα το εξετάσει, ενώ ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι δεν θα τους κάνουμε δεκτούς.
Η Αθήνα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρνηθεί αίτημα των Σκοπίων για επαναπροώθηση στην Ελλάδα των προσφύγων και των μεταναστών που εισέβαλαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρξει κίνηση για επανεισδοχή τους θα την εξετάσουμε».
Σκόπια: Επέστρεψαν στην Ελλάδα όλοι όσοι πέρασαν
Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι περίπου 1.500 άνθρωποι εισήλθαν στο σκοπιανό έδαφος από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα και προσθέτει ότι επέστρεψαν στην χώρα μας. Πάντως, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή η πληροφορία για επαναπροώθηση των 1.500 προσφύγων.
Απελπιστική η κατάσταση στον καταυλισμό
Στο μεταξύ, η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης είναι απελπιστική, με χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν μέσα στις λάσπες και να προσπαθούν, με όποιο τρόπο μπορούν, να προστατευθούν από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση.
Οι περισσότεροι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα ανοίξει, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην επικείμενη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις 17-18 Μαρτίου.
www.real.gr