Νέα δεδομένα στα ήθη και τα έθιμα όσον αφορά ακόμα και τον τρόπο που επιλέγουν να παντρευτούν τα νέα ζευγάρια έχει «επιβάλλει» η οικονομική κρίση στη χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια υπήρχε αύξηση των πολιτικών γάμων έναντι των θρησκευτικών, όμως η «είσοδος» του συμφώνου συμβίωσης στις επιλογές, άλλαξε για άλλη μια φορά τα δεδομένα, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.
Τα σύμφωνα συμβίωσης ξεκίνησαν το 2009 και έκτοτε παρατηρείται μια αυξητική τάση, καθώς ενώ το 2009 είχαν υπογραφεί μόλις δέκα σύμφωνα συμβίωσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, το 2014 ο αριθμός ανήλθε σε 45 και το 2015 σε 56.
Όσον αφορά το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού, που υπογράφηκε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης υποστήριξε πως «είναι κάτι που καθυστέρησε στην Ελλάδα γιατί είναι στοιχείο δημοκρατίας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων».
Επειδή όμως αρκετά ζευγάρια είναι ακόμη επιφυλακτικά σε ότι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, η επιλογή του πολιτικού γάμου φαίνεται πως είναι πιο διαδεδομένη για όσους θέλουν να φύγουν από τα στερεότυπα ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τελέσουν θρησκευτικό γάμο.
«Έχουν αλλάξει λίγο τα δεδομένα. Ενώ παλαιότερα ερχόταν ζευγάρια για λόγους υπηκοότητας να παντρευτούν στο δημαρχείο, τώρα έχουμε αρκετούς νέους με πλήθος συγγενών. Είναι λίγο το οικονομικό και λίγο η τάση να αποφεύγουν τα στερεότυπα, ενώ αρκετοί επιλέγουν στη συνέχεια γάμο και βάφτιση μαζί», ανέφερε το πρωί στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο fm 104,9», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα. (CNN.gr)