Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Real.gr διαψεύδει τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών και τονίζει πως το ΔΝΤ θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η κ. Λαγκάρντ δεν συμμετέχει στο Εurogroup της Δευτέρας, αλλά θα είναι εδώ ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος κ. Τόμσεν. Η απόφαση να γυρίσουν οι επικεφαλής της τρόικας, είναι μια απόφαση για τους επικεφαλής της τρόικας. Αυτό θα συμβεί όταν κρίνουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις», είπε ο αξιωματούχος. «Το αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά, δεν είναι κάτι που μπορώ εγώ να σας πω με ασφάλεια σήμερα, θα το κρίνουν αυτοί. Να ξέρετε όμως ότι υπάρχει μια σχετικά καλή πρόοδος», ανέφερε.
Παράλληλα απέρριψε τα δημοσιεύματα που θέλουν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά: «δεν νομίζω ότι είναι παραγωγικό να λέμε ποιος μαλώνει με ποιόν, αλλά να βλέπουμε πόσο συγκλίνει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί. Αν συμβεί οι θεσμοί θα πάνε μαζί και θα κάνουν κοινή εκτίμηση. Δεν θα πάνε δύο ομάδες που θα ζητάνε δύο διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει μια ημερομηνία ορόσημο: η δήλωση του Ιουλίου του 2015. Αυτή λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 πρέπει να είναι 3,5%. Η δήλωση είναι η βάση του μνημονίου. Αυτό ψήφισαν τα κοινοβούλια των εταίρων και αυτό επιβάλει ο δημοκρατικός καταλογισμός να λάβουμε υπόψιν. Προφανώς υπάρχουν πολλών ειδών τρόποι να φτάσουμε στα νούμερα. Μπορείς να κάνεις εμπροσθοβαρή ή πολυετή προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό, όμως το αποτέλεσμα πρέπει να είναι το ίδιο», εξήγησε.
Συμπλήρωσε δε ότι «πολύ σύντομα θα δείτε τις τελικές κοινοποιήσεις για το 2015, θα τα εγκρίνει η eurostat, θα τα δούμε στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις και θα δούμε από εκεί και μετά τι κενά υπάρχουν. Θα δούμε τι έχει να προσφέρει το 2017 και το 2018. Καταλήγοντας επεσήμανε ότι: «όταν οι θεσμοί πάνε μαζί στην Αθήνα, η έμφαση θα είναι στο μαζί».
Σε σχέση με το προσφυγικό ανέφερε ότι «ξέρουμε πως έχει κοινωνικό και δημοσιονομικό κόστος, όμως η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα έκανε περισσότερο κακό, θα καθυστερούσε την ρευστότητα που θα παρείχε ο ESM στο ελληνικό δημόσιο.
Αν με ρωτάτε αν η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό πρέπει να καθυστερήσει λόγω του προσφυγικού σας λέω όχι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους.
Δεν υπάρχει καμία παράμετρος για τους συνταξιούχους που να αλλάζει με το προσφυγικό. Όλοι με τους οποίους έχω μιλήσει συμφωνούν ότι μόνο να κερδίσει έχει η Ελλάδα από την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης».
www.real.gr