Ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκινά εκτάκτως σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Στόχος της περιοδείας αυτής, που θα φέρει τον κ. Τσίπρα στο Παρίσι, το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες είναι να αναζητηθεί στήριξη για μια πολιτική διευθέτηση των εκκρεμών θεμάτων στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.
Στο Παρίσι ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, στις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα θα βρεθούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και η κατάσταση στο προσφυγικό.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως, ότι η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη και επισπεύστηκε μετά από αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης, λόγω υποχρεώσεων του κ. Ολάντ την Πέμπτη.
Στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί την Πέμπτη, και θα έχει γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές λένε πάντως, πως στις Βρυξέλλες θα γίνουν και άλλες συναντήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Στο πλαίσιο της περιοδείας αυτής, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους συνομιλητές του στήριξη στη διαπραγμάτευση, ώστε να μην επιμείνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε σκληρά μέτρα και θα υποστηρίξει, ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που δημιουργεί τα προβλήματα.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την περιοδεία αυτή, επιμένοντας στο γεγονός ότι όλες οι συναντήσεις είχαν συμφωνηθεί προτού προκύψει η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Δηλώνει επίσης αισιόδοξη, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα και θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 22 Απριλίου.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τους κ. Κατρούγκαλο και Σταθάκη μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για την πιθανότητα να υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 24 ή 25 Απριλίου που θα εγκρίνει τη συμφωνία.
Ταυτόχρονα πάντως μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία προχώρησε σε νέα επίθεση στο ΔΝΤ, καταλογίζοντάς του κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση, αλλά και με την κοινή συνέντευξη τύπου των τριών υπουργών η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα, πως δεν σκοπεύει να υποκύψει πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών.
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια για φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικό, τα οποία θα συζητηθούν με τις κανονικές διαδικασίες στο κοινοβούλιο και θα ψηφιστούν προς το τέλος του μήνα.
Στη συνέντευξη, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να διευκρινίσει, αν τα νομοσχέδια αυτά έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς ή πρόκειται για μονομερή ενέργεια της ελληνικής πλευράς, κάτι που πάντως αρνείται το Μαξίμου που επισημαίνει, ότι τα νομοσχέδια θα περιλαμβάνουν ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και ότι ο λόγος που κατατίθενται είναι να μην υπάρξουν υπαναχωρήσεις από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για άσκηση πίεσης από την Αθήνα στους θεσμούς, ώστε να υπάρξει συμφωνία εντός των προαναφερθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Τσακαλώτος τόνισε, πως «η ελληνική κυβέρνηση, ως κυρίαρχη, θα αποφασίσει για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου».
Μετά τις ανακοινώσεις Τσακαλώτου πάντως, κύκλοι του ΔΝΤ έκαναν λόγο για «μονομερή ενέργεια», ενώ ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί προειδοποίησε την Αθήνα να επιδείξει ψυχραιμία, συνιστώντας εμμέσως να μην προβεί σε σε κάποια τέτοια κίνηση.
www.real.gr