Στο Βερολίνο ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή του περιοδεία σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις του, ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τον Γερμανό συνάδελφό του για το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, να συζητήσει το θέμα της απομείωσης του χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να μεταφέρει τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο περιβάλλον του κ. Τσακαλώτου αναφέρουν πως περιμένουν ότι ο κ. Σόιμπλε θα διατυπώσει τις γερμανικές ενστάσεις, ειδικά σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που για τους Γερμανούς αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Ωστόσο δεν θεωρούν, ότι το κλίμα στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε θα είναι τεταμένο ή λιγότερο φιλικό και εγκάρδιο από ότι στις προηγούμενες συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Ο κ. Σόιμπλε έχει τηρήσει ως τώρα μια φιλική στάση απέναντι στον κ. Τσακαλώτο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Ιούλιο. Ο Έλληνας υπουργός άλλωστε έχει ιδία πείρα από συναντήσεις με τον κ. Σόιμπλε καθώς ήταν παρών στη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον Γιάννη Βαρουφάκη, τον Φεβρουάριο του 2015.
Επί της ουσίας πάντως, αναμένεται ότι οι Γερμανοί θα επιμείνουν στη σκληρή γραμμή της υλοποίησης των συμφωνηθέντων περισσότερο από ότι στις προηγούμενες συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου, και επειδή αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία του Σόιμπλε, αλλά και επειδή έχουν μια πλήρη εικόνα για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις, τις οποίες παρακολουθούν πολύ στενά και δεν έχουν πεισθεί για τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης.
Έτσι ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να μεταφέρει στον κ. Τσακαλώτο την ανησυχία, ότι είναι πιθανόν οι μακροοικονομικοί υπολογισμοί για το 2016 να μην βγουν και να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αλλά και ενστάσεις στη δομή και τους υπολογισμούς του νέου ασφαλιστικού.
Ανυποχώρητη αναμένεται να είναι η στάση των Γερμανών πάντως στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς αποτελεί για τον κυβερνητικό συνασπισμό της κ. Μέρκελ προϋπόθεση για την συνέχιση της στήριξης στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης. Ο κ. Σόιμπλε άλλωστε είχε εκφράσει και δημόσια τη διαφωνία του στο θέμα αυτό τον προηγούμενο Δεκέμβριο, όταν ανακινήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Παρά τις διαφορές πάντως, δεν αναμένεται ούτε από την πλευρά των Γερμανών να εκδηλωθεί κάποια διάθεση ρήξης με την ελληνική κυβέρνηση. Για τον κ. Σόιμπλε υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρότερα προβλήματα στο τραπέζι, όπως το προσφυγικό, που κλονίζει την κ. Μέρκελ και η κρίση στις κινεζικές αγορές. Και εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος και του ορατού κινδύνου ενός Brexit, σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν θέλουν να πυροδοτήσουν μια νέα συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός Grexit.
www.real.gr