Η Ελλάδα οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ζώνης Σένγκεν, της συνθήκης του Δουβλίνου και τις αποφάσεις που η ίδια έχει λάβει και συνδιαμορφώσει στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και της διάσκεψης των ηγετών της διαδρομής των Βαλκανίων το περασμένο έτος και να σταματήσει να στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες αδιακρίτως στα επόμενα κοντινότερα σύνορα, αυτά των Σκοπίων.
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν οι εταίροι στην Ελλάδα κατά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, αλλά ουσιαστικά το ίδιο επανέλαβε και η Κομισιόν, ταυτόχρονα από τις Βρυξέλλες.
Αφήνοντας κατά μέρους τις αξιολογικές κρίσεις, η χώρα στο πλαίσιο της νομιμότητας έχει δύο επιλογές:
• να εξετάζει τις αιτήσεις για άσυλο, όσων τις κάνουν στο έδαφός της και να τους φιλοξενεί προσωρινά,
• να επαναπροωθεί στην Τουρκία, όσους δεν επιθυμούν να κάνουν αίτηση για άσυλο, είτε είναι Σύροι, είτε δεν είναι.
Σε καμία περίπτωση όμως, δεν επιτρέπεται, όχι μόνο από το διεθνές, αλλά και από το ελληνικό δίκαιο, ακόμα και να καταγράφει τους ανθρώπους αυτούς, να τους επιτρέπει να περιπλανώνται ανά την επικράτεια, μέχρι να φτάσουν στα βόρεια σύνορα.
Οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, σε αυτή τη φάση είναι η φιλοξενία, η επαναπροώθηση ή η κράτηση των ανθρώπων αυτών.
Η ίδια η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δεσμεύθηκαν ότι δεν μεταθέτουν το πρόβλημα στην επόμενη χώρα (waving) και υπέγραψε παραπάνω από μια φορά σχετικό κείμενο συμπερασμάτων.
Η ΕΕ τότε ανέλαβε να παράσχει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια, να χρηματοδοτήσει προγράμματα στέγασης κ.ο.κ.
Ως εκ τούτου οι εταίροι της χώρας κατακρίνουν την Ελλάδα, ακριβώς γιατί δεν τηρεί την υπόσχεση που έχει αναλάβει.
Η επιπλοκή με τη συνθήκη Σένγκεν
Η Κομισιόν, καθώς πρέπει να καταγράψει τις έκτακτες συνθήκες, θα συντάξει μέσα στις επόμενες 15 μέρες μια έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης έκθεσης για τη λειτουργία της ζώνης Σένγκεν.
Αν η Ελλάδα κριθεί πως δεν πράττει σωστά, στέλνοντας τους πρόσφυγες στα σύνορα με τα Σκόπια, τότε το συμβούλιο των κρατών-μελών θα ψηφίσει συστάσεις με τις οποίες η χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί. Θα της δοθεί τότε, προθεσμία τριών μηνών να το πράξει.
Αν το Μάιο η Κομισιόν κρίνει πως και πάλι η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί, τότε τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τους συνοριακούς ελέγχους στα χερσαία εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν για όσο θελήσουν.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να τιμωρήσουν τη χώρα για έλλειψη συμμόρφωσης, μεταξύ άλλων και με την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στα ελληνικά πλοία και αεροπλάνα.
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν δείχνει σημάδια συμμόρφωσης, καθώς οι πρόσφυγες συσσωρεύονται ακόμα στα βόρεια σύνορα. Αν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει, τότε οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα θα είναι ραγδαίες.
www.real.gr