Η αξιολόγηση και η ολοκλήρωσή της, όπως συνηθίζει να λέει κοινοτικός αξιωματούχος με μεγάλη πείρα στα ελληνικά θέματα, «δεν είναι μεταφυσικά φαινόμενα και δεν επιδέχονται μεταφυσικών απαντήσεων που ξεκινάνε με το ρήμα πιστεύω».
Η φράση αυτή αντικατοπτρίζει πλήρως την αγανάκτηση των εταίρων, των κοινοτικών και άλλων σχετικών με το θέμα, μετά και τις συβιλλικές δηλώσεις από την Αθήνα, για θεσμούς που έχουν μεταξύ τους διαφορές και καθυστερούν την αξιολόγηση.
Ακόμα και έτσι να είναι, που δεν είναι, ένας έμπειρος πολιτικός στην Αθήνα θα έπρεπε να ξέρει ότι στην αξιολόγηση του προγράμματος του οποίου οι όροι είναι γνωστοί, πρέπει να ικανοποιεί όλους τους δανειστές και όχι μόνο αυτούς που τον βολεύει.
Στην πράξη όλη η δημόσια συζήτηση για το θέμα είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς αν η Αθήνα δεν απαντήσει στο που θα βρει τα λεφτά για το ασφαλιστικό, ή έστω που θα ψάξει για να το κάνει, όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτία.
Ούτε το ΔΝΤ είναι σκληρό, ούτε η Κομισιόν μαλακή, ούτε ο ένας είναι κολλημένος, ούτε ο άλλος εύκαμπτος, λένε πηγές των Βρυξελλών. Το ασφαλιστικό δεν πιάνει τα λεφτά του και τα 300 δισ. των εταίρων που χρηματοδότησαν τα ελληνικά ελλείμματα από το 2010 και μετά δεν θα συνεχίσουν να ρέουν για νέα ελλείμματα.
Ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει έντιμα στον ελληνικό λαό για τι το ακριβώς συμβαίνει στη χώρα και μέχρι που φτάνουν οι δυνάμεις τις στο ποιον και γιατί μπορεί να πληρώνει. Καλούν την κυβέρνηση να αποκαλύψει τις εναλλακτικές που υπάρχουν στις γενικές και αλόγιστες μειώσεις συντάξεων, να μιλήσουν για τις εξαιρέσεις ομάδων, για τα εφάπαξ, τα μερίσματα και άλλα «κατά φαντασίαν πληρωμένα προνόμια» και μετά να μιλήσει για σκληρό ΔΝΤ και μαλακή Κομισιόν.
Ως τότε θα λαμβάνει απαντήσεις σαν τη χθεσινή του Μάριο Ντράγκι:
«Έχει καίρια σημασία να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο σταθερό και βιώσιμο, που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους υλοποίησης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και υπερτόνισε την ανάγκη όπως οι ελληνικές αρχές καταβάλουν προσπάθεια προκειμένου να φέρει αποτελέσματα η στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε «να απελευθερωθεί ρευστότητα προς τον ιδιωτικό τομέα».
Σε σχέση τέλος με το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό μέτωπο της αξιολόγησης ο Μ.Ντράγκι δήλωσε πως υπάρχουν «μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις» και πως «οι αποφάσεις πρέπει να οδηγήσουν σε ισορροπία μεταξύ των γενεών», κατέληγε δε πως και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τελεί ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Ποιότητα, υπεράνω ταχύτητας. Οι Βρυξέλλες και οι εταίροι δε βιάζονται αν δε βιάζεται η Αθήνα.
www.real.gr