Η είσπραξη περίπου 20 δισ.ευρώ δημοσίων εσόδων από παλιούς, νέους φόρους και εισφορές είναι η δύσκολη αποστολή που θα πρέπει να φέρει σε πέρας το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφύγει να γίνει πραγματικότητα η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη».
Ο στόχος αυτός όπως διαμορφώνεται από τις πρόσφατες ρυθμίσεις για το φορολογικό αλλά και τις πάγιες υποχρεώσεις για τα εισοδήματα του περασμένου χρόνου κάθε άλλο παρά εύκολος είναι καθώς αφορά ένα σύνολο 6,5 εκ. βαριά φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι έχουν δείξει κόπωση στην εξυπηρέτηση των αλλεπάλληλων κυμάτων από φόρους…
Από το σύνολο των 20 δισ. που θα πρέπει να συγκεντρωθούν από άμεσους φόρους, περίπου 12 δισ. ευρώ θα έρθουν από υποχρεώσεις του 2016: Τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2015, τον φουσκωμένο για τουλάχιστον 650.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι και τις 31/12 του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα θα πρέπει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώνουν 2 δισ. ευρώ σε φόρους μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Όλα αυτά βέβαια με ένα εισόδημα αναλογικά μειωμένο για περίπου 5 εκ. μισθωτούς και συνταξιούχους αφού λόγω του μειωμένου αφορολόγητου έχουν από τον Ιούλιο μεγαλύτερες κρατήσεις στις μηνιαίες αποδοχές. εισφέροντας στο δημόσιο ταμείο επιπλέον έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Η φοροαφαίμαξη δεν σταματάει εδώ. Μέσα από το τεχνικό μνημόνιο μάθαμε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν αναλάβει να εισπράξουν μέσα από σαρωτικούς ελέγχους και κατασχέσεις περίπου 5 δισ. ευρώ από παλιές και νέες οφειλές σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα χάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμη και την ακίνητη περιουσίας τους αν δεν μπορέσουν να εξοφλήσουν υποχρεώσεις προηγούμενων ετών.
Εναλλακτικό σχέδιο
Από την άλλη βέβαια κάποιοι μέσα στο ΥΠΟΙΚ δεν είναι αιθεροβάμονες. Υπολογίζουν ότι η υπερβολική αυτή πίεση, το πιο πιθανό είναι ότι θα αυξήσει κι άλλο τα ληξιπρόθεσμα τα οποία μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τα 90 δισ. ευρώ από τα 87 δισ. ευρώ που υπολογίζονται σήμερα.
Για τον λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή πιλοτικού σχεδίου στα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού (και των φορέων που εποπτεύουν) με εξοικονόμηση δαπανών από 5% έως 20%.
Ταυτόχρονα εξετάζεται να εφαρμοσθούν νωρίτερα κάποιοι φόροι όπως τα καύσιμα και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016 αντί την 1η Ιανουαρίου 2017, που προβλέπει ο νόμος.
Σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας οι συνέπειες θα είναι τρομερές. Η ενεργοποίηση του κόφτη και οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν σε μισθούς και συντάξεις θα είναι τεράστιες αφού το ποσό που θα πρέπει να περικόπτεται θα υπολογίζεται θα είναι σε καθαρή βάση.
Για παράδειγμα αν είναι απαραίτητη μια προσαρμογή 100 εκ. ευρώ από μισθούς η περικοπή θα είναι 145 εκ. ευρώ αφού για την συμπλήρωση της απόκλισης θα πρέπει να αφαιρεθούν 45 εκ. ευρώ που θα χάσει λόγω της περικοπής το δημόσιο από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Στις συντάξεις η απώλεια από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές περιορίζεται στο 15%, άρα για να έχει το δημόσιο καθαρή περικοπή 100 εκ. ευρώ θα πρέπει να μειώσει συντάξεις κατά 115 εκ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: enikonomia