Πολιτική διαπραγμάτευση σημαίνει πολιτική και οικονομική αστάθεια, σημαίνει είσοδο σε μια νέα ελληνική οικονομική κρίση και αβεβαιότητα για την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα των κρατών – μελών της ευρωζώνης στο ελληνικό αίτημα να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού – διότι ακριβώς έτσι ερμηνεύουν τις δηλώσεις από την Αθήνα – και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούν πως μια Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ δεν έχει παρά αρνητικές υπηρεσίες να προσφέρει στην ελληνική υπόθεση.
Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, όταν και πάλι η Αθήνα και οι δανειστές είχαν διαφορετικές ερμηνείες για το τι ακριβώς συμβαίνει, ποιοι είναι οι όροι και σε τι έχουν συμφωνήσει, οι όποιες Σύνοδοι Κορυφής έγιναν για το ελληνικό ζήτημα, κάθε άλλο παρά ενδυνάμωσαν την Αθήνα. Πάντα το τελικό συμπέρασμα ήταν πως στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν και άλλοι λαοί και άλλες κυριαρχίες και άλλα κοινοβούλια και πως όλοι αυτοί οι άλλοι έχουν τελείως διαφορετική άποψη από την Αθήνα.
Καθώς λοιπόν η χώρα δε βρίσκεται σε πόλεμο με την ευρωζώνη, ούτε και σε σταυροφορία να την αλλάξει (η πλειοψηφία των πολιτών στην ευρωζώνη δεν συμφωνεί με την κατεύθυνση που επιθυμεί να της δώσει ένα ελληνικό κόμμα), αλλά στην πραγματικότητα ζητάει μια δόση ενός δανείου, καλό είναι να αποδεχθεί του κανόνες του παιχνιδιού, λένε κοινοτικές πηγές.
Το eurogroup, δηλαδή οι αρμόδιοι υπουργοί των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, έδωσε τα χέρια με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πως θα ληφθούν εφεδρικά προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ, με τρόπο μετρήσιμο, δεσμευτικό και αυτόματο. Οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τα νομικά προβλήματα που επικαλέστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και του ζήτησαν να βρει ένα όποιον τρόπο θέλει να το κάνει, αρκεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ο υπουργός συμφώνησε, δεσμεύθηκε, το ίδιο είπε και στην ενημέρωση των συντακτών αμέσως μετά και όλοι αποχώρησαν εν ειρήνη.
Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, η διαπραγμάτευση διεκόπη, η λύση δεν βρέθηκε και η μια από τις δύο πλευρές άρχισε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών. Το eurogroup που θα συζητούσε και για το χρέος σήμερα Πέμπτη ακυρώθηκε και νέα ημερομηνία προς το παρόν δεν υπάρχει.
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε την ερχόμενη βδομάδα, είτε την επόμενη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ύστερα από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.
«Δεν έχω χρονοδιάγραμμα, παρόλο που υπάρχει μια αίσθηση του κατ` επείγοντος την οποία συμμεριζόμαστε όλοι», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Θα πρέπει να δούμε εάν η συνεδρία του eurogroup θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ή τελικά αυτή που ακολουθεί», πρόσθεσε. Σημείωσε δε πως «πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα αλλά πρέπει να το κάνουμε με ένα ρυθμό που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε».
Προς το παρόν ο σχεδιασμός είναι να μπορέσει να υπάρξει μια συνάντηση των υπουργών την ερχόμενη Τρίτη (3 Μαΐου). Αν όχι, υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες ως τις 25 του μήνα, που μάλλον μπαίνουμε σε μια σκοτεινή ζώνη.
Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να τηρηθεί η συμφωνία. Η συμφωνία λέει ότι την επάρκεια των μέτρων την κρίνει η τρόικα και όχι η Αθήνα, πως το ΔΝΤ είναι μέρος της τρόικας και οι απόψεις του είναι σεβαστές, το πρόγραμμα είναι τριετές, οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν και σε γενικές γραμμές pacta sund servanda.
Πολλοί πάντως έχουν αρχίσει να διερωτώνται τι ακριβώς συμβαίνει με την Ελλάδα και που το πάει η κυβέρνηση καθώς τόσο δράμα, τόσες δηλώσεις και τόση ένταση, δεν είχε καμία άλλη χώρα σε μνημόνιο. Σημειωτέον ότι όλες οι άλλες χώρες βγήκαν από τα προγράμματά τους, πράγμα που σημαίνει μάλλον η ελληνική στρατηγική «μπάζει».
www.real.gr