H πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ήταν τα δύο θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που έγινε χθες στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για τις εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική οικονομία, όπως και για το ασφαλιστικό και ζήτησε γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισήμανε ότι τα τελευταία θετικά στοιχεία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει βάσιμες ελπίδες για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στην απορρόφηση κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, στην επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στις ενεργειακές συμφωνίες που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Χαρακτήρισε ωστόσο επείγον να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έθεσε ως εκ τούτου το ζήτημα στην καγκελάριο, πως οι ενστάσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό προκαλούν καθυστέρηση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι βρίσκεται στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας, που πρόσθεσε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε στην ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έδειξε ωστόσο στον Πρωθυπουργό, ότι τα περιθώρια για πολιτική διαπραγμάτευση είναι περιορισμένα.
Ενδιαφέρον έχει ότι η κ. Μέρκελ έδειξε ενδιαφέρον και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση, αλλά και για την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. Πιέσεις άσκησε η κυρία Μέρκελ κυρίως στο προσφυγικό, όπου επέμεινε ότι τα hotspots θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 18 Φεβρουαρίου, που θα διεξαχθεί η σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τσίπρας τη διαβεβαίωσε πως ως τότε, όλα θα είναι έτοιμα και 4 από τα 5 hotspots που έχουν συμφωνηθεί θα βρίσκονται σε λειτουργία. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έθεσε επιτακτικά το ζήτημα, να ανταποκριθούν οι Εταίροι αλλά και η Τουρκία σε αυτά που έχουν υπογράψει, κάτι στο οποίο συμφώνησε η καγκελάριος.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.
Επιπλέον, συζητήθηκε το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αργά χθες το απόγευμα
Στο περιθώριο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε εξαμερής σύσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η κ. Μέρκελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στη συνάντηση, έμφαση δόθηκε στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων, απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση από τα κονδύλια των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία ώστε αυτή να προχωρήσει με την υλοποίηση των δεσμεύσεών της.
www.real.gr