Η κόκκινη γραμμή της πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι το τελευταίο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η Κυβέρνηση προκειμένου να ελπίζει βάσιμα σε μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι και το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Την Τρίτη η Κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε επίσημα ότι πλέον ΕΕ και ΔΝΤ έχουν συγκλίνει στα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό και η Ελλάδα θα πρέπει να βρει και να εφαρμόσει νέα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει πλέον σύγκλιση σε φορολογικό και ασφαλιστικό και η Κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει αμέσως μόλις συμφωνήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες με τους δανειστές.
Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων κράτησε κάποιες επιφυλάξεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση θα ήθελε να αναβάλλει την λύση του έστω και για μερικές εβδομάδες: «Θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά έχει μια σημασία ποιες θα είναι αυτές οι υποχωρήσεις και κατά πόσο θα πλήττουν μικρομεσαίους, χαμηλότερα στρώματα», είπε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων υπάρχουν δύο μέτωπα ανοιχτά…
Το πρώτο αφορά την πώληση στεγαστικών επιχειρηματικών και δανείων ελευθέρων επαγγελματιών με υποθήκη πρώτης κατοικίας για τα οποία το υπουργείο ανάπτυξης θέλει εξαίρεση για τρία χρόνια. Στον τελευταίο κύκλο των απευθείας συναντήσεων με τους δανειστές υπήρξε μερική αποδοχή στην εξαίρεση των κόκκινων στεγαστικών δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία, αλλά ΔΝΤ και ΕΚΤ ήταν ανυποχώρητοι στην συμμετοχή των υπολοίπων κατηγοριών στην αγορά δανείων.
Το δεύτερο θέμα είναι η αναμόρφωση του νόμου Δένδια με την οποία υπήρχε πρόβλεψη για μια «ολιστική» αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς το δημόσιο (εφορίες ασφαλιστικά ταμεία) και τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες). Στην κατηγορία αυτή το υπουργείο ανάπτυξης θέλει να δημιουργήσει αναχώματα για να μην χαθούν από την μια μέρα στην άλλη μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες τα χρέη τους θα αγοραστούν από τις εταιρίες που επενδύουν σε «κόκκινα» δάνεια. Το ΥΠΑΝ θέλει να βάλει και εδώ κάποια όρια συναντώντας και πάλι την αντίδραση των δανειστών.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν λύθηκε ούτε και στις επαφές που είχε την Τρίτη και την Τετάρτη με υπουργούς της Κυβέρνησης ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο στο ταξίδι αστραπή που έκανε στην Ελλάδα, οι οποίες επαφές αποτέλεσαν τον «καταλύτη» για τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα.
Συνολική συμφωνία ή τίποτα
Κοινοτικές πηγές ξεκαθάριζαν χθες ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί για το σύνολο των θεμάτων και όχι τμηματικά για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έχει συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για το σύνολο των θεμάτων. Διαφορετικά τα εθνικά κοινοβούλια δεν θα έδιναν το πράσινο φως για την εκταμίευση των χρημάτων.
Ο δεύτερος λόγος είναι ακόμη πιο σοβαρός. Η «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης θα καθυστερούσε για άγνωστο χρόνο και τη συζήτηση για το χρέος. Τούτο διότι τα «κόκκινα» δάνεια συνδέονται με την εξυγίανση των τραπεζών και κατά συνέπεια την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Συνεπώς η αναβολή των «κόκκινων» δανείων θα προκαλούσε δεύτερες σκέψεις και για τις υποθέσεις που έχουν γίνει για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και για την πορεία των ίδιων των τραπεζών.
Ως γνωστό, το ΔΝΤ έχει θέσει ήδη το θέμα ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ανεπαρκής. Με την αναβολή των «κόκκινων» δανείων το θέμα θα επανέρχονταν δημιουργώντας νέα μέτωπα μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εκτός αυτού υπάρχει ρητή δέσμευση της Ελλάδας για εκκαθάριση του θέματος των «κόκκινων» δανείων που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, από την οποία περιμένουμε την επαναφορά του waiver για τα ομόλογα και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ΠΗΓΗ: enikonomia