Υστέρηση παρουσιάζουν, ακόμη, οι κρατήσεις για τη προσεχή σεζόν από τη Γερμανία προς την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της DΕR Touristik ενός εκ των μεγαλύτερων τουριστικών οργανισμών στην Ευρώπη.
Η DER Touristik πραγματοποίησε, χθες, στην Αθήνα την ετήσια συνάντησή της για τη χώρα μας παρουσία, περίπου, 150 Ελλήνων ξενοδόχων και υψηλόβαθμων στελεχών της εγχώριας τουριστικής αγοράς. Στο περιθώριο της συνάντησης ο διευθύνων σύμβουλος της DER Touristik στη Κολωνία κ. Ρολφ–Ντίτερ Μάλτζαν μίλησε για τη μέχρι στιγμής πορεία των κρατήσεων στη χώρα μας μέσω του γερμανικού Οργανισμού αλλά και τις προοπτικές, γενικότερα, του ελληνικού τουρισμού.
Οπως ανέφερε, έως σήμερα οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά μέσω της DER Touristik στην Ελλάδα παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 25%. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο οι κρατήσεις σταθεροποιήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο στόχος για τον Οργανισμό σε ό,τι αφορά τη χώρα μας φέτος είναι να πετύχει τουλάχιστον τα περυσινά αποτελέσματα, προσδοκώντας στην ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Πάντως, από το σύνολο των αγορών που αναπτύσσει δραστηριότητα η DER Touristik αναμένει ότι θα διακινήσει τη φετινή σεζόν στην Ελλάδα περί τους 750.000 τουρίστες. Επίσης, ο Οργανισμός έχει θέσει ως στόχο για τα επόμενα χρόνια μία ετήσια ανάπτυξη στη χώρα μας της τάξης μεταξύ του 10%-20%.
Ο κ. Μάλτζαν αποδίδει τη μέχρι στιγμής πτωτική πορεία των κρατήσεων από τη Γερμανία στην έξαρση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος που μεταδίδεται ως θέμα σε καθημερινή βάση από τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.
Το γεγονός αυτό συνεχίζει, έχει δημιουργήσει επιφυλάξεις σε μερίδα Γερμανών να προχωρήσουν σε κρατήσεις. Επίσης, υπάρχουν ακόμη ζητήματα στην ελληνική οικονομία που προβληματίζουν όπως για παράδειγμα τα capital controls. Παράλληλα, δηλώνει το ενδιαφέρον του Οργανισμού -που συνεργάζεται με περίπου 1.500 ελληνικά ξενοδοχεία- μέσα από κοινά προγράμματα προώθησης με την Ελλάδα να στηρίξει τον τουρισμό μας στη γερμανική αγορά. Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, συμπληρώνει, εξαρτάται από την εξασφάλιση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα μας και σε αυτή τη φάση από τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τις τουριστικές επενδύσεις και τις υποδομές που χρειάζεται για την ανάπτυξή του ο τομέας, κάνοντας ειδική αναφορά στο αεροδρόμιο της Κρήτης. Επιπλέον, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη δραστηριοποίηση της Fraport στα ελληνικά αεροδρόμια.
Στο μεταξύ, βάσει στοιχείων του Oργανισμού που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση, η δημοφιλία του ελληνικού προορισμού παραμένει υψηλά σε βασικές αγορές.
Αναλυτικά, η χώρα μας εμφανίζεται ως δημοφιλέστερος προορισμός στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και ακολουθούν η Τουρκία και η Αίγυπτος. Επίσης, η Ελλάδα είναι πιο δημοφιλής στη Σκανδιναβία και ακολουθούν η Ισπανία και η Τουρκία.
Στην Ελβετία την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κύπρος και ακολουθούν η Ελλάδα και η Ισπανία, ενώ στη Γερμανία την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία και ακολουθούν η Τουρκία και η Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Der Touristik μετά και την εξαγορά πέρυσι του ευρωπαϊκού σκέλους του ελβετικού ταξιδιωτικού Οργανισμού Kuoni Travel Holding Ltd εκτιμά ότι θα διακινεί διεθνώς σε ετήσια βάση περί τα 7,7 εκατ. Παράλληλα, ο όμιλος με τη νέα προσθήκη και έχοντας παρουσία πλέον σε 14 χώρες ξεκινά από μία βάση ετήσιων πωλήσεων ύψους 7 δισ. ευρώ.
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ