Εκρηκτική κλιμάκωση της πόλωσης αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κατάσταση στη δικαιοσύνη, καθώς η κυβέρνηση προσέρχεται με διάθεση να αναφερθεί σε συγκεκριμένες υποθέσεις και έχει προϊδεάσει, ότι θα μιλήσει «με ονόματα και διευθύνσεις».
Η συζήτηση μπορεί να έχει ως αντικείμενο την κατάσταση στη δικαιοσύνη, αφού διεξάγεται με αφορμή καταγγελία δικαστικού για παρέμβαση στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης, ωστόσο η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως φαίνεται από τις διαρροές κυβερνητικών στελεχών είναι αφενός μεν να αποκρούσει αυτές τις κατηγορίες, αφετέρου δε να την μετατρέψει σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ένα πεδίο όπου εκτιμά, ότι διατηρεί ισχυρό πλεονέκτημα απέναντι στην αντιπολίτευση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει πως για πρώτη φορά επί της δικής του διακυβέρνησης η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεπηρέαστη και θα επικαλεστεί προς επίρρωση τούτου τις υποθέσεις που διερευνώνται και τα πρόσωπα στα οποία απαγγέλλονται κατηγορίες, ενώ αναμένεται να επεκταθεί και στη διερεύνηση των λιστών με τους καταθέτες εξωτερικού, (Μπόργιανς και Λαγκάρντ) αλλά και στην υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι, όχι μόνον να αποκρούσει τις κατηγορίες περί παρέμβασης αλλά να αναδείξει ότι κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη για την συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ του ενεχόμενου επιχειρηματία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της επίθεσης αυτής θα βρεθούν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά και ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στόχος είναι να προκαλέσει τις νέες ηγεσίες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είτε να προσφέρουν κάλυψη στα στελέχη αυτά, και έτσι ο Πρωθυπουργός να έχει τη δυνατότητα «να τους ταυτίσει με τη διαφθορά», είτε να πάρουν αποστάσεις, δημιουργώντας ρήγματα στο εσωτερικό τους.
Πάντως ο κ. Τσίπρας, και οι υπουργοί που αναμένεται να πάρουν το λόγο (μεταξύ άλλων και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ, Παπαγγελόπουλος) θα επεκτείνουν τη συζήτηση στο σύνολο των κακώς κειμένων των προηγούμενων κυβερνήσεων και μεταξύ άλλων, και στα δάνεια των τραπεζών προς τα ΜΜΕ, όπου και πάλι αναμένεται να αναφερθούν σε συγκεκριμένη υπόθεση.
Μια πρώτη γεύση για το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στη βουλή έδωσε το Σαββατοκύριακο η επίθεση της κ. Γεροβασίλη στον κ. Κουμουτσάκο, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» που αναφερόταν σε διαλόγους του εκπροσώπου της ΝΔ με έναν από τους ενεχόμενους στην υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφους.
Η κ. Γεροβασίλη κάλεσε τον κ. Κουμουτσάκο να δώσει εξηγήσεις «για το είδος των σχέσεων που διατηρούσε με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό και το είδος των υπηρεσιών που αγόραζε από αυτούς, αυτός και το κόμμα του». Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε με μήνυση.
Στην υπόθεση παρενέβη και ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να απειλείται η κυβερνητική εκπρόσωπος από τον εκπρόσωπο της ΝΔ με μηνύσεις και αγωγές όταν ασκεί πολιτική κριτική για το θέμα των εκβιαστών δημοσιογράφων» ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί η ΝΔ «σιωπά εκκωφαντικά» -όπως σημείωσε- και δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.
Ο κ. Παππάς τόνισε πως η τοποθέτηση της ΝΔ στην προ ημερήσιας θα είναι μια ιστορικού τύπου τοποθέτηση που θα έχει πολύ ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην επόμενη φάση.
www.real.gr