Οι στόχοι δεν βγαίνουν ούτε στα δημόσια οικονομικά ως σύνολο, ούτε και στο ασφαλιστικό ειδικότερα. Οι ελληνικές προτάσεις έχουν ακόμα κενά και τα μέτρα των 2 μονάδων του ΑΕΠ ως το 2017, που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δεν φτάνουν για τα έτσι κι αλλιώς οριακά πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να πιάσει η χώρα.
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν, που εκδίδονται με “αστερίσκο”, την εφαρμογή του προγράμματος για μια ακόμη χρονιά.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί ήταν για μια ακόμα φορά σαφής, αλλά ευγενικός: κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις, ό,τι καλό περιέχει η έκθεση ισχύει, μόνο αν κάνετε τα πάντα.
Η πραγματικότητα όμως κάθε άλλο παρά ιδανική είναι.
Η Κομισιόν στην τρόικα θα εφαρμόσει και ποιοτική και ποσοτική ανάλυση στα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση και τα “ημίμετρα” θα κόβονται. Αυτό προφανώς και δεν είναι λόγος για να μπαίνει πάλι στη δημόσια συζήτηση το περίφημο “πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση”.
Η σύντομη ολοκλήρωση, είναι υπόθεση και των δύο πλευρών, είπε ο Μοσκοβισί, υπονοώντας ότι αν η Αθήνα δεν κάνει τη δουλειά της, τότε να μην περιμένει χάρες.
Χάρες δεν θα πρέπει να περιμένει και λόγω μεταναστευτικού, καθώς τα δύο θέματα δεν συνδέονται καθόλου.
Ως εκ τούτου, μετά και την αυριανή συνάντηση, η τρόικα ενδεχομένως να αποχωρήσει, να αρχίσει την αξιολόγηση των όποιων ελληνικών προτάσεων και να βομβαρδίζει την κυβέρνηση εξ αποστάσεων για όσο καιρό χρειαστεί η ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει.
Στο ασφαλιστικό, τα πράγματα είναι απλά, μετά και την παρέμβαση Λαγκάρντ – που δεν συναντά διαφωνίες στις Βρυξέλλες – ασφαλιστικό με εφάπαξ δεν περπατάει, ασφαλιστικό με υπερυψηλές συντάξεις δεν περπατάει και ασφαλιστικό με παράλογα πρόωρες συντάξεις και εξαιρέσεις για ευγενή ταμεία, βουλή, αιρετούς και άλλους δεν περπατάει.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, αφενός τα μέτρα 1,1% ως το 2016 και 2,0% ως το 2017, δεν φτάνουν, ακόμα και αν διευκρινιστούν, ενώ τα έσοδα από το φορολογικό δεν είναι καθόλου βέβαια.
Οι προβλέψεις δείχνουν πραγματικό έλλειμμα 3,6% το 2016 και 2,1% το 2017 – χώρα αποκομμένη από τις αγορές μπορεί να αντέξει μόνο κοντά στο 0%.
Συνεπώς αργά ή γρήγορα θα έρθει και η περικοπή μισθών και εξόδων του δημοσίου, ξανά στο τραπέζι, το πάγωμα των προσλήψεων και το κλείσιμο οργανισμών.
Αν η κυβέρνηση εντοπίσει τέτοιες πηγές γρήγορα, τότε η υπόθεση θα προχωρήσει.
Αν όχι, τότε η χώρα αντέχει μέχρι τον Ιούνιο – Ιούλιο. Αυτό το έργο το έχουν όμως δει όλοι πέρυσι και τότε στο μυαλό πολλών ξανάρχονται οι πολιτικές εξελίξεις.
www.real.gr