«Συμπληρωματικό λογαριασμό» στα μέτρα του ΔΝΤ φέρνει στην Αθήνα το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ -Λαγκάρντ στο Βερολίνο, αφού πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικύρωσε το ρόλο του ως τον δανειστή που θα κρατάει τον τόνο στην αξιολόγηση.
Μπορεί μεν το οικονομικό επιτελείο να έχει «οχυρωθεί» στη διαπραγμάτευσή του πίσω από τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά μάλλον δεν θα καταφέρει να κρατήσει την θέση του αφού μετά το χθεσινό διάλλειμα η ομάδα της κ. Βελκουλέσκου αναμένεται να επανέλθει έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία της και την επιβολή απαιτήσεων από το Βερολίνο.
Μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου είπε την φράση κλειδί «κάναμε πρόοδο αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα .
«Το κλίμα στη διαπραγμάτευση δεν είναι ιδανικό»
Η κ. Μέρκελ είπε ότι οι τέσσερεις θεσμοί θα πρέπει προχωρήσουν μαζί και ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι η λύση για το χρέος θα πρέπει να είναι «πολιτικά αποδεκτή» για τα κοινοβούλια που θα την επικυρώσουν. Συνεπώς το κούρεμα αποκλείεται.
Για να προχωρήσουν όμως «μαζί» οι θεσμοί πρέπει να ικανοποιηθούν είτε άμεσα είτε στη δεύτερη αξιολόγηση και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει συμπληρωματικά μέτρα που αφορούν:
1. Επανεξέταση των μισθολογίων του δημοσίου, τη στιγμή που ο τελευταίος νόμος για το μισθολόγιο του δημοσίου, τις προσλήψεις και την υπηρεσιακή προαγωγή με στόχο τη διατήρηση του μισθολογικού κόστος κάτω από το 10% του ΑΕΠ, ψηφίστηκε την περασμένο Δεκέμβριο.
Αν δεν θέλει το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει αυτό το νόμο θα πρέπει να ανατρέξει στα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης που προβλέπουν την επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων .
Δηλαδή των εισοδημάτων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των δικαστικών και του ανώτερου κλήρου.
Επίσης το μνημόνιο προβλέπει νέο κύμα κινητικότητας του δημοσίου και επανεξέταση του συνόλου του προσωπικού.
2. Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ η μόνη επανεξέταση που μπορεί να γίνει είναι η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κάτι που είχε αποφευχθεί πέρσι το καλοκαίρι.
3. Στο φορολογικό, το αίτημα του ΔΝΤ είναι μια μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 7000 ή τα 8000 ευρώ αντί των 9100 που φαίνεται να έχουν καταλήξει οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, έναντι των 9950 ευρώ που ισχύει σήμερα.
4. Στο ασφαλιστικό, το ΔΝΤ αποκλείει τελείως την όποια αύξηση εργοδοτικών εισφορών, ζητά μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και μείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς από το 2016.
Οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν ουσιαστικά σήμερα (η συνάντηση της Δευτέρας ασχολήθηκε μόνο με το πρόγραμμα των συναντήσεων) θα δείξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση, η οποία, όλοι θέλουν να ολοκληρωθεί μέχρι και το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Πιθανό δεύτερο πακέτο εντός του 2016
Το κόστος των πρόσθετων μέτρων μπορεί να πληρωθεί άμεσα με κίνδυνο η διαπραγμάτευση να καθυστερήσει. Αν πάλι οι Ευρωπαίοι δανειστές θελήσουν τελικά να αποφύγουν την υπερβολική πίεση της Ελλάδας, τότε μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο που βρίσκεται από καιρό στα συρτάρια των Ευρωπαίων ηγετών και προβλέπει την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σε δεύτερο χρόνο.
Με άλλα λόγια η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μέχρι και σήμερα για ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομικό κενό και ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Αφού η Ελλάδα πάρει και τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος η ολοκλήρωση της οποίας θα συμπέσει σχεδόν, με την δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα βάλει ουσιαστικά στο παιχνίδι το ΔΝΤ.
Με δεδομένες τις απαιτήσεις που εγείρει από τώρα το ταμείο είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί σε συμπληρωματικό πακέτο μέτρων πριν από το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στην αρχές του 2017 ώστε να συμβαδίσει πλήρως με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.
ΠΗΓΗ: enikonomia