Σε πολύ υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή, συζήτηση της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, για τη δανειοδότηση που ελάμβαναν κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τραπεζικά ιδρύματα.
Η συζήτηση αυτή ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αναβλήθηκε ωστόσο λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Γαλλία και τις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί σε μια μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Το μεσημέρι αναμένεται να πάρει το λόγο ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ενώ θα του απαντήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκης.
Όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, τα ζητήματα που θα διερευνηθούν στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής αφορούν στο περιεχόμενο και τους όρους των συγκεκριμένων δανειακών συμβάσεων, την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, το ύψος των δανείων, οι εγγυήσεις για τις δανειοδοτήσεις και η πορεία εξυπηρέτησης των δανείων.
Στο επίκεντρο της έρευνας αναμένεται να βρεθούν τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνάφθηκαν από το 2000 και μετά, δηλαδή τα δάνεια επί των ηγεσιών Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου και να αναδείξει τους χαριστικούς όρους με τους οποίους δίδονταν αυτά στα δύο μεγάλα κόμματα.
Κομβική σημασία στον κυβερνητικό σχεδιασμό θα έχει πάντως η τροπολογία της 01.04.2013 η οποία απαλλάσσει των ευθυνών τους τα μέλη των ΔΣ των τραπεζών για τη σύναψη πάσης φύσεως δανείων με ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Αυτή η διάταξη, αποτελεί σύμφωνα με την κυβέρνηση τον λόγο που ατόνησε κάθε έρευνα για τα τραπεζικά δάνεια.
Η κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξει ότι η διάταξη αυτή ήταν αντισυνταγματική και θα επικαλεστεί και την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο η υπόθεση των δανείων των κομμάτων τέθηκε στο αρχείο από τη δικαιοσύνη στη βάση της επίμαχης διάταξης.
Εστιάζοντας στη διάταξη, που ψηφίστηκε από τη βουλή ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, επί των ημερών του οποίου δεν συνάφθηκαν νέα δάνεια, καθώς η στρόφιγγα είχε κλείσει.
Πέραν τούτου ωστόσο, η τροπολογία εμπλέκει τον σημερινό διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, κυρίως όμως και τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο για την κυβέρνηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η διερεύνηση των τραπεζικών δανείων θα αφορούσε κυρίως τα δάνεια της περιόδου Καραμανλή στη ΝΔ καθώς και μόνον Σημίτη και Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ.
Η κεντρική επιχειρηματολογία με την οποία προχωρά η κυβέρνηση στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής είναι η διαπίστωση πως τα δύο κόμματα εξουσίας σύναψαν υπέρογκα δάνεια με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση, δηλαδή μια αμφιλεγόμενη πρακτική που δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς την αποπληρωμή των δανείων και ότι τα κόμματα ήδη από το 2012 βρίσκονταν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Πλέον, όπως αναμένεται να υποστηρίξει η κυβέρνηση, τα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης είναι υποδεκαπλάσια όσων έπαιρναν πριν την κρίση και δεν προκύπτει από επίσημα στοιχεία, ότι τα δάνεια αυτά έχουν ρυθμιστεί, δηλαδή ότι δεν εξυπηρετούνται και ότι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν.
www.real.gr