Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τους αγρότες αναζητά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του enikonomia οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν εναλλακτική πρόταση για μείωση των εισφορών που θα πληρώνουν οι αγρότες, με αντίστοιχη, όμως, μείωση της εθνικής και ανταποδοτικής, ή της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, αλλά και αύξησης του χρόνου μεταβατικότητας στο νέο καθεστώς με στόχο να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου.
Ωστόσο, η εναλλακτική πρόταση θα πρέπει να κοστολογηθεί και στη συνέχεια να εγκριθεί και από τους δανειστές, πριν δημοσιοποιηθεί, καθώς στο Μνημόνιο προβλέπεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ στα επίπεδα που βρίσκονται και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κανόνας και στην εναλλακτική πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι οι παροχές στον ασφαλισμένο να συνδέονται άμεσα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Η νέα πρόταση λοιπόν αναμένεται να περιλαμβάνει μειωμένες εισφορές με ταυτόχρονη καταβολή μικρότερης σύνταξης, είτε όσον αφορά τη βασική είτε όσον αφορά το ανταποδοτικό κομμάτι. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα καλέσει τους αγρότες να επιλέξουν οι ίδιοι τη σύνταξη που μελλοντικά θα ήθελαν να πάρουν.
Ωστόσο, στην περίπτωση που ο αγρότης επιλέξει τις αυξημένες εισφορές που τελικά θα φτάνουν το 20%, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου που ήδη προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο κατά ένα χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο προβλέπεται πως από το 2017 οι εισφορές των αγροτών θα υπολογίζονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό 14%, το οποίο το 2018 θα γίνει 17% και το 2019 θα διαμορφωθεί στο τελικό 20%.
Για το τρέχον έτος, οι εισφορές θα αυξηθούν από το 7% στο 10% χωρίς όμως να αλλάξει η βάση υπολογισμού.
Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο, διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ, παρ’ ότι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αντιδράσεις κι από άλλες ομάδες εργαζομένων που θα ζητούν τα ταμεία τους να εξαιρεθούν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
ΠΗΓΗ: enikonomia