Στην «επικίνδυνη ζώνη» μπήκε από τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αφού η Ελλάδα θα πάει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ χωρίς τα κείμενα της «κατ αρχήν συμφωνίας» με ΕΕ και ΔΝΤ, που αποτελούσαν πρόκριμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παρά το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, παρά τις διαφορές θα είχαμε έτοιμες, τις δύο … κατ αρχήν συμφωνίες με ΕΕ και ΔΝΤ για τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση, χθες ξαφνικά αποφασίστηκε η διακοπή των συνομιλιών.
«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον.
Τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησαν ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλ. τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου» είπε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την τρίτη, κατά σειρά, πολύωρη διαπραγμάτευση χωρίς αποτέλεσμα.
Μετά την επιστροφή των θεσμών θα υπάρξουν μόνο τέσσερεις μέρες για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Eurorgroup του Άμστερνταμ.
Αν ξεπεραστεί όμως και αυτό το ορόσημο μπαίνουμε πλέον στον Μάιο.
H Ελλάδα το καλύτερο που θα πρέπει να περιμένει είναι να πάρει πλέον μέρος της δόσης των 5,7 δισ ευρώ και να αναμένει τη συζήτηση για το χρέος, στην οποία θα συμμετέχει ενεργά και το ΔΝΤ, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης αφού θα μεσολαβήσει και το δημοψήφισμα για το Brexit.
Το γεγονός αυτό, από μόνο του θα σταματήσει την συζήτηση για κάθε άλλο ευρωπαϊκό θέμα για ολόκληρο τον Ιούνιο.
Πάντως ο υπουργός οικονομικών δικαιολόγησε την χθεσινή εξέλιξη, λέγοντας ότι η εμπλοκή που υπήρξε οφείλεται σε πολλά μικρά θέματα που δεν υπήρχε χρόνος να συζητηθούν. Έγινε προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συμφωνία γιατί οι πιο πολλοί ήθελαν να φύγουν σήμερα να πάνε στην Ουάσιγκτον.
Βεβαίως δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρέλαση υπουργών που προηγήθηκε από το απόγευμα και μετά και που έδωσε ένα κλίμα συμφωνίας η οποία όμως δεν επαληθεύτηκε.
Στα θέματα που τον αφορούν, τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, δεν υπήρξε συμφωνία, παρά την αποδοχή εκ μέρους των δανειστών τις λίστας των μέτρων.
Αγκάθι παραμένει το θέμα της μεγάλη μείωσης του αφορολόγητου στα 8.180 ευρώ, το οποίο ζητούν και η ΕΕ και το ΔΝΤ, πράγμα που δεν θέλει να συζητήσει το υπουργείο οικονομικών.
Ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προσήλθε με μια τροποποιημένη πρόταση για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες υποχωρήσεις. Μετά την συνάντηση στέλεχος, του υπουργείου εργασίας δήλωσε πως “αν είχαμε χρόνο θα καταλήγαμε” και πως “δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για σήμερα”.
Ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος χειρίζεται το θέμα των κόκκινων δανείων προσήλθε με μια νέα πρόταση σχετικά με τα δάνεια για πρώτη κατοικία τα οποία θα εξαιρούνται από την αγορά δανείων.
Το ΥΠΑΝ προσήλθε χθες με πρόταση για τη διετή εξαίρεση από την πώληση των δανείων για πρώτη κατοικία ιδιωτών, με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, ξεχνώντας τελείως την εξαίρεση για δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, που αφορούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη να υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση της πώλησης δανείων που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, αλλά ζητούν να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια.
Φέρονται να προτείνουν την προστασία από πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ για δανειολήπτες με ατομικό εισόδημα έως 8.180 ευρώ.
Ούτε και αυτό το θέμα έκλεισε κατά την χθεσινή πολύωρη διαβούλευση.
Τέλος υπουργός περιβάλλοντος κ Πάνος Σκουρλέτης προσήλθε λέγοντας ότι τόσο του θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ όσο και οι προϋποθέσεις για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κλείσει.
“Θυσία” το ΕΚΑΣ στο βωμό της διαπραγμάτευσης
ΠΗΓΗ: enikonomia