Το «παζάρι» για την αναθεώρηση του συντάγματος μόλις ξεκινά και στη Νέα Δημοκρατία κάνουν πλέον δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το πώς θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία έχοντας απέναντί τους το Μαξίμου και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσίως διαφωνούν αν οι αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας θα αποφασιστούν μέσα από… δημοψήφισμα.
«Όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλά για δημοψήφισμα στην αναθεώρηση του συντάγματος τότε όλοι μας καταλαβαίνουμε την προχειρότητα και τη σκοπιμότητα που ο κύριος Τσίπρας ανοίγει τώρα τη συζήτηση» είπε στο real.gr έμπειρο στέλεχος από τη γαλάζια πτέρυγα επαναφέροντας μια παλαιότερη πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Συμφωνία τώρα για τα προς αναθεώρηση άρθρα και ψήφισή τους με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών από την βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Διαφωνίες σε όλα τα «μεγάλα»
Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το σενάριο;
Δεδομένης της εκτίμησης που υπάρχει στη ΝΔ για τα πραγματικά κίνητρα του κ. Τσίπρα να ανοίξει εδώ και τώρα θέμα εκλογικού νόμου και αναθεώρησης του συντάγματος – και μάλιστα με όρους που κάθε άλλο βρίσκουν σύμφωνη την αξιωματική αντιπολίτευση – ουδείς στη Λ. Συγγρού τρέφει αυταπάτες για την κατάληξη της κορυφαίας των συναινετικών διαδικασιών της βουλής.
Με το αίτημα για εκλογές να έχει εξόφθαλμα ατονήσει εκ μέρους της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να λέει «όχι» σε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Οι συνεργάτες του πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας – που χρησιμοποίησε το όφελος του μπόνους των 50 εδρών – θα μπορούσε από την πρώτη στιγμή να φέρει την απλή αναλογική και όχι να ξεκινά τώρα αυτή τη συζήτηση «βλέποντας τη συντριβή να έρχεται» όπως λένε στη ΝΔ.
Προβληματισμός εκφράζεται και για τις συζητήσεις περί της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Αν και στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν αρκετοί θιασώτες μιας τέτοιας αλλαγής, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί και επιμένει πως το βασικότερο όλων είναι η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ήδη πάντως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πήρε θέση υπέρ της απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Αναζητώντας τη συναίνεση
Οι σκέψεις που επανέρχονται στη ΝΔ για συνταγματική αναθεώρηση μετά τις κάλπες έχουν ενταθεί τα τελευταία 24ωρα καθώς κοινή είναι η εκτίμηση στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη πως η κυβέρνηση εστιάζοντας σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως ο εκλογικός νόμος και η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα επιχειρήσει τώρα όχι μόνο να ξεφύγει από τη ζοφερή, όπως λένε, πραγματικότητα που υπάρχει στην κοινωνία αλλά κυρίως να ξεπεράσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση – όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – την οποία ήδη αρνήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης.
Άλλωστε κανείς στη Λ. Συγγρού δεν πιστεύει πως υπό τις παρούσες συνθήκες όπου οι μισοί υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης κατηγορούν τη ΝΔ ότι καλλιεργεί την αποσταθεροποίηση με το κίνημα «Παραιτηθείτε» – θα μπορούσε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το Σύνταγμα ακόμη και εάν υπάρξει πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς για την επομένη των εκλογών» παραδέχονται στη ΝΔ στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη με την επισήμανση πως οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης – μέσα στο κοινοβούλιο – μιλούν πλέον ανοιχτά για «παιχνίδια της κυβέρνησης με στόχο την αλλοίωση της ίδιας της διαδικασίας της αναθεώρησης».
www.real.gr