Νέο πολιτικό σάλο προκάλεσε η επίσκεψη των ανώτατων δικαστικών λειτουργών στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των παραιτήσεων των δύο αντιπροέδρων από το συνδικαλιστικό όργανο του ΣτΕ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα μετά τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για τους μισθούς των δικαστών, τονίζοντας πως τέτοιες τοποθετήσεις εισπράττονται από την ελληνική κοινωνία ως «συναλλαγή» μεταξύ των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος σημείωσε πως έχει ευθύνη ώστε να μην χειραγωγούνται οι δικαστές.
«Είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας, προσπαθούμε να το εκπληρώνουμε σε κλίμα ηρεμίας και ενότητας. Όσοι προσπαθούν να το διαταράξουν, προσφέρουν κακή υπηρεσία», τόνισε ο Νίκος Σακελλαρίου, προσθέτοντας μάλιστα πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δείξει με τις αποφάσεις του το κοινωνικό του πρόσωπο και θα συνεχίσει να το επιδεικνύει. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε.
«Πυρά» από ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Βενιζέλο
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα.
ΝΔ: Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι υπάρχει συναλλαγή
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε με ανακοίνωσή της συναλλαγή μεταξύ της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.
Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.
Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».
ΚΚΕ: Υποκριτικές οι εκατέρωθεν κορώνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
«Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ, αλλά και οι τοποθετήσεις άλλων κομμάτων για τη Δικαιοσύνη, παραπέμπει σε κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της, μακριά απ’ τα πραγματικά προβλήματα της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και των ίδιων των δικαστών», ανέφερε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τη Δικαιοσύνη».
«Οι εκατέρωθεν κορώνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι υποκριτικές, αφού και τα δύο κόμματα συναινούν στην αντιλαϊκή νομοθεσία, που καλείται να εφαρμόσει και η Δικαιοσύνη, ενώ καταρρίπτονται, απ’ τη στιγμή που και τα δύο κόμματα αποδέχονται τον διορισμό της ηγεσίας της, απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.
Ποτάμι: Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς
Καυστική ήταν η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και τις υποσχέσεις για αυξήσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο κ. Τσίπρας αφού έλυσε χθες τα προβλήματα της εκπαίδευσης με τον κ. Καμμένο και τους μητροπολίτες, σήμερα λύνει και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Καλεί λοιπόν την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τάζει ότι δεν θα μειώσει τους μισθούς των δικαστών.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνει ότι «καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας», λες και οι δικαστές είναι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι όχι λειτουργοί που εφαρμόζουν τους νόμους. Χρησιμοποιεί δε τον πρωτοφανή όρο «οι δικαστές μου». Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς».
Βενιζέλος: Δεν μπορεί να αναμιγνύεται ο πρωθυπουργός σε θέματα αποδοχών των δικαστικών
«Όταν έχει προηγηθεί συζήτηση, πολιτική καταγγελία, ότι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποπειράται να την υπονομεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, είναι τουλάχιστον αντιφατικό, αυτός ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απειλή ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, να καλεί τους ανώτατους δικαστές για να εμφανιστεί ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», σχολίασε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι μία τέτοια συνάντηση είναι ασυνήθιστη και πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αναμιγνύονται σε θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.
Μαξίμου: «Θα αυξηθούν οι μισθοί του 1/3 των δικαστών»
Tο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα αυξηθούν οι μισθοί του 1/3 των δικαστών».
Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωσή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού «η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει ένα νέα δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών. Ειδικότερα, δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών.
Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.
Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Όπως υπογραμμίζεται, στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμό στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας».
Απάντηση Μαξίμου σε ΝΔ: Κι ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία της Δικαιοσύνης
«Η Νέα Δημοκρατία προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου», επισημαίνει το πρωθυπουργικό γραφείο, απαντώνταςστις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των Ανώτατων Δικαστηρίων.
«Καλά θα κάνει η ΝΔ να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος», αναφέρει το Μαξίμου, προσθέτοντας:
«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του Δικαστικού κόσμου»
Και καταλήγει η κυβέρνηση με ένα Υστερόγραφο προς την Πειραιώς: «Θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την Ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012».
Ανακοίνωση Παππά
Για «προσπάθεια της ΝΔ να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις παραιτήσεις δικαστικών του ΣτΕ από το συνδικαλιστικό τους όργανο», έκανε εξάλου λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας.
Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά «η στάση της ΝΔ δε δημιουργεί πλέον κανένα ερωτηματικό. Αναπαράγει οτιδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε. Ερωτηματικά όμως προκαλούνται από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κ. Σακελλαροπούλου η οποία παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ καταγγέλλοντας «αρνησιδικία», έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την επίμαχη υπόθεση, επειδή συγγενικό της πρόσωπο είναι δικηγόρος των καναλαρχών».
Τέλος, ο Ν. Παππάς σημειώνει ότι «η ΝΔ η οποία υιοθέτησε άκριτα τις καταγγελίες αυτές οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να σταματήσει την προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων ώστε να αφεθεί η Δικαιοσύνη να αποφασίσει απερίσπαστη».
www.real.gr