Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, οι οποίες απειλούν ευθέως να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό και να φέρουν τη χώρα μας αντιμέτωπη με ένα νέο ισχυρό προσφυγικό ρεύμα, ενώ τα σύνορα προς την Ευρώπη παραμένουν ερμητικά κλειστά.
Η επιδείνωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία έγινε ολοφάνερη την περασμένη εβδομάδα, μετά τις δηλώσεις του Τουρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας έως τον Οκτώβριο, σε περίπτωση που δεν θα έχει δοθεί στην Τουρκία ως τότε η άρση του καθεστώτος βίζας.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διαπιστώνει με ανησυχία, πως η στρόφιγγα από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας έχει χαλαρώσει, με αποτέλεσμα αυτά να δέχονται καθημερινά πάνω από 100 νέους πρόσφυγες. Επίσης, η Τουρκία ανακάλεσε τους υπαλλήλους του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι είχαν κομβικό ρόλο στη διαδικασία των επαναπροωθήσεων με αποτέλεσμα αυτές να έχουν ουσιαστικά και πρακτικά σταματήσει.
Ηδη η κυβέρνηση γίνεται καθημερινά αποδέκτης των κραυγών αγωνίας των δημάρχων στα νησιά για το νέο προσφυγικό ρεύμα που εξαντλεί τις δυνατότητες φιλοξενίας που διαθέτουν. Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου και τους αρμόδιους υπουργούς είναι η τυχόν κατάρρευση της συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ-Τουρκίας.
Η ευρωπαϊκή απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου ήταν η κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε άλλωστε πως η συμφωνία για το προσφυγικό είναι στον αέρα και πως αν συμβεί αυτό, «θα πρέπει να περιμένουμε ,ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη: «Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση», είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη του.
Μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, η ΕΕ σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση της: Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μάλιστα προειδοποίησε για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει την Τουρκία να την εκβιάσει: «Υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί» είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Είναι ενδεικτικό πάντως για την ανησυχία με την οποία παρακολουθεί το θέμα η κυβέρνηση, πως το προσφυγικό ήταν στην ατζέντα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Βουλγαρία. Ένα από τα ζητήματα που συζήτηθηκε και σε επίπεδο υπουργών Δημόσιας Τάξης στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ήταν η ενδεχόμενη αύξηση των ροών από την Τουρκία και η κοινή διαχείριση αυξημένων προσφυγικών ροών από την περιοχή του Εβρου, καθώς και οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαικής Ενωσης- Τουρκίας.
www.real.gr