Ο κ. Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, θα συζητήσει με τον κ. Ντράγκι την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, θα θέσει το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης και το αίτημα να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από την Γερμανίδα Καγκελάριο τόνισε πως η χώρα μας θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, ωστόσο σημείωσε πως θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος – όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα – και αφού συμφωνήσουμε από κοινού – είναι εσφαλμένα», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ζήτημα υπόστασης» της Ευρώπης και επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος.
«Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» και βεβαίως θα πρέπει να εργαστούν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που είναι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ρίζα του κακού.
Η Τουρκία, η οποία «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως το ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να επανενεργοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής.
www.real.gr