Σοβαρές αναταράξεις στο Ποτάμι – με τον Χάρη Θεοχάρη να θέτει εμμέσως θέμα ηγεσίας και να δέχεται σφοδρές επικρίσεις – προκαλεί η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η Φώφη Γεννηματά εξειδικεύει τις πρωτοβουλίες της για τη δημιουργία νέου σχηματισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Η Φώφη Γεννηματά προτείνει τη διεξαγωγή ιδρυτικής και προγραμματικής Συνδιάσκεψης εντός του Απριλίου, με εκλογή Προέδρου από τη βάση, αμέσως μετά, πιθανότατα στις 5 Ιουνίου. Μάλιστα, κανένα κόμμα δεν θα εκπροσωπείται στη Συνδιάσκεψη με πλειοψηφικό ποσοστό, ούτε το ΠΑΣΟΚ που εκ των πραγμάτων θα είναι ο «βασικός μέτοχος» του νέου σχήματος. Η ίδια, βεβαίως, θα είναι υποψήφια για την προεδρία, ενώ ανοιχτό θα είναι και το όνομα του νέου σχήματος, αν και η Χαριλάου Τρικούπη θα προτιμούσε το σημερινό όνομα «Δημοκρατική Συμπαράταξη».
Η Φώφη Γεννηματά, με την πρωτοβουλία της για μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη, επισπεύδει τις διεργασίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και αποστέλλει μήνυμα πως το κόμμα που ηγείται στέκεται μεν απέναντι στον «αριστερό λαϊκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «δεν είναι πλέον και δορυφόρος της Δεξιάς».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά το τετ α τετ που είχε με τον Κώστα Σημίτη, θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα εκτιμηθεί στην πορεία εάν θα πράξει το ίδιο και με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν αντιδράσεις σε μια τέτοια κίνηση. Προτίθεται, επίσης, να συναντηθεί με αδρανοποιημένα ή «ουδέτερα» στελέχη του χώρου, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο, θεωρείται η ενδεχόμενη συνάντησή της με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ τετ α τετ προβλέπεται και με τον Πρόεδρο των «Πράσινων» Νίκο Χρυσόγελο. Εισηγήσεις υπάρχουν και για συνάντηση με τον Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων, ωστόσο υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα για μια τέτοια ενέργεια.
Μήνυμα
Η διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτέλεσε επίδειξη ισχύος της Φώφης Γεννηματά, που έστειλε μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ο βουλευτής, που αποτελεί τον πλέον πιστό φίλο του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την απαντητική του δήλωση για τη διαγραφή του, απειλεί ουσιαστικά με συγκρότηση νέου κόμματος και κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη ενθυμούνται ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου.
Ο Ευ. Βενιζέλος, ωστόσο, δεν δίνει καμία αφορμή ώστε να τον συνδέσουν με τον Λ. Γρηγοράκο, ενώ επιμένει στην ανάγκη ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού πόλου της σοσιαλδημοκρατίας» -κινείται, δηλαδή, απολύτως στη γραμμή του τελευταίου Συνεδρίου. Η εκτίμηση, πάντως, κορυφαίων στελεχών της Χαρ. Τρικούπη είναι πως ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος θα πιέσει την Φώφη Γεννηματά για δημιουργία «μετώπου» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Φ.Γεννηματά: Η βάση της Κεντροαριστεράς θα αποφασίσει για πρόσωπα και εξελίξεις
Προβλήματα στο Ποτάμι
Τα προβλήματα που προκάλεσε στο Ποτάμι η έμμεση αμφισβήτηση του Σταύρου Θεοδωράκη από τον Χάρη Θεοχάρη αναμένεται να ενταθούν. Η «δεξιά όχθη» της οδού Σεβαστουπόλεως ή τουλάχιστον ένα μέρος της (όπως π.χ. ο Χάρης Θεοχάρης), ερωτοτροπεί με την συμμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η «αριστερή όχθη» (όπως π.χ. ο Σπύρος Λυκούδης) φλερτάρει με την πρόταση της Φώφης Γεννηματά.
Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, αποκλείει συνεργασία με την Φώφη Γεννηματά, όπως αποκλείει και συμμαχία με τη Νέα Δημοκρατία. Φέρεται μάλιστα να συζητά με στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Άννα Διαμαντοπούλου για συνεργασία «πάνω στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
www.real.gr