Τουλάχιστον 30.000 εξορμήσεις ελεγκτών σε όλη τη χώρα μέσα στην τουριστική περίοδο, μετάβαση ελεγκτών σε γειτονικούς νομούς προκειμένου να ασκούν τα καθήκοντά τους ανεπηρέαστοι και εφαρμογή του μέτρου για τα 48ωρα λουκέτα μέσα σε λίγες ώρες από τη διαπίστωση της φορολογικής παράβασης.
Αυτά είναι μερικά από τα «όπλα» με τα οποία η πολιτεία συνεχίζει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με πρώτο στόχο τα λεγόμενα «μεγάλα ψάρια», προορισμούς πολυτελείας όπου το αφορολόγητο χρήμα ρέει άφθονο.
«Σαφάρι» φοροελέγχων σε όλη τη χώρα μέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου προαναγγέλλει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Ο Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε χθες πως η ΓΓΔΕ έχει εκπονήσει πρόγραμμα 30.000 ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής, σε όλη την Επικράτεια, μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου.
«Για πρώτη φορά φέτος, επειδή διαπιστώθηκε ότι οι παραβάσεις που καταγράφονται από τις τοπικές ΔΟΥ δεν ήταν ικανοποιητικού ποσοστού, εκπονήσαμε σχέδιο, όπου οι ελεγκτές των ΔΟΥ θα πηγαίνουν σε όμορες πόλεις, δεν θα κάνουν έλεγχο στην πόλη τους, το μεγαλύτερο ποσοστό των ελέγχων που θα διεξάγουν θα είναι σε άλλες πόλεις, ακριβώς για να έχουν την άνεση να προβούν στις διαπιστώσεις, χωρίς να εμποδίζονται από κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες είναι κατανοητές», είπε ο κ. Πιτσιλής.
Εξήγησε δε ότι «για μας είναι πρωταρχικός στόχος να περάσει το μήνυμα ότι η Γενική Γραμματεία είναι παρούσα και θα είναι παρούσα σε όλη την τουριστική περίοδο».
Σε ό,τι αφορά το μέτρο σφράγισης επιχείρησης για 48 ώρες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε επιθυμία να κλείσουμε όλη την αγορά εν μέσω τουριστικής περιόδου και το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, καθώς είναι μέτρο παραδειγματισμού».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος των ελεγκτών είναι τα «μεγάλα ψάρια», καθώς η εντολή του υπουργείου Οικονομικών είναι οι συνεχείς έφοδοι σε ακριβούς χώρους διασκέδασης στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο.
Το κόλπο με τα POS
Στο μεταξύ, οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας που βρίσκονται σε νησιά και περιοχές αυξημένης τουριστικής κίνησης εντόπισαν επιχειρήσεις που ενώ δέχονται πληρωμές με κάρτες μέσω των POS, δεν κόβουν αποδείξεις από τις ταμειακές μηχανές τους.
Όπως διαπιστώθηκε στους ελέγχους, ενώ οι πελάτες των καταστημάτων – επιχειρήσεων πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και η συναλλαγή γίνεται κανονικά μέσω των POS, οι επαγγελματίες ή οι υπάλληλοι του ταμείου δίνουν μόνο την απόδειξη που εκδίδεται από το μηχάνημα POS και όχι την απόδειξη από την ταμειακή μηχανή. Με τον τρόπο αυτό δεν εμφανίζουν στην εφορία τις πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης.
www.real.gr