Ανεπίσημη «πρεμιέρα» της δεύτερης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει πριν στεγνώσει το μελάνι της τελευταίας υπογραφής για την δόση 7,5 δισ. ευρώ την Τρίτη 21 του μήνα με αφορμή το συνέδριο του Economist όπου οι δανειστές θα βρεθούν ξανά στην Αθήνα.
Στο πάνελ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «unfinished business»: The Greek economy achievements and obstacles, δηλαδή «Μισοτελειωμένες δουλειές : Ελληνική Οικονομία , επιτεύγματα και εμπόδια» θα βρεθούν ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το χρηματοδοτικό πλάνο του τρίτου ελληνικού προγράμματος και το μέλλον που θα υπάρξει μετά την ενδεχόμενη είσοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου .
Το αμέσως επόμενο στρογγυλό τραπέζι θα θυμίζει διαπραγμάτευση ανοιχτή στο κοινό όπως υποδεικνύει και ο τίτλος της : «Keeping the third economic adjustement program on track : What now» δηλαδή: Το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής εντός τροχιάς , και τώρα τι ;
Στο πάνελ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης και οι κ.κ, Ντέκλαν Κοστέλο (Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Νικόλα Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Αλβάρο Περέϊρα (ΟΟΣΑ). Όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς όλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τα θέματα που θα οδηγήσουν στην υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ η οποία συνδέεται με 15 προαπαιτούμενα και τη δεύτερη αξιολόγηση που θα πάρει αμέσως μετά την σκυτάλη και θα έχει στην κορυφή της ατζέντας τα εργασιακά.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών θα έχει ως συνέχεια ολιγοήμερες συναντήσεις προετοιμασίας στην Αθήνα με στελέχη του υπουργείου οικονομικών και άλλων υπουργείων.
Δεδομένο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να μην εφησυχάσει αφού έχει μπροστά του ήδη τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων άλλα και των διαρθρωτικών αλλαγών που ψηφίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα τα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα είναι:
-Η ολοκλήρωση της τελικής σύμβασης παραχώρησης για το Ελληνικό και η κύρωσή της από την Βουλή.
-Η προώθηση της μακροχρόνιας παραχώρησης της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού.
-Η εκκίνηση του διεθνούς διαγωνισμού για τη διάθεση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
– Η Κυβέρνηση πρέπει να υποδείξει τα άτομα που θα συγκροτήσουν το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και να συσταθεί επίσημα η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ.Α.Ε)
– Ένα από τα σημαντικά προαπαιτούμενα είναι η αξιολόγηση των στελεχών των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών.
-Η απονομή διοικητικής και οικονομικής αυτοδυναμίας στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία θα διαδεχθεί την Γενική Γραμματεία δημοσίων εσόδων .
– Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
– Η αλλαγή των τιμολογίων της ΔΕΗ.
– Τέλος για την υπο-δόση υπάρχουν και «ουρές» στο ασφαλιστικό, καθώς περιλαμβάνονται η κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα και η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
Η δόση
Προς το παρόν, όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι στο σημερινό Eurogroup του Λουξεμβούργου παρότι η Ελλάδα θα είναι επισήμως «απούσα» από την ατζέντα θα πέσουν και οι τελευταίες υπογραφές για την δόση των 7,5 δισ. ευρώ.
Τούτο όχι τόσο στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όσο στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (όπου συμμετέχουν ως μέλη οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης) όπου θα δοθεί και η τελευταία τυπική έγκριση της δόσης.
ΠΗΓΗ: enikonomia