Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να υπολογίζει η Αθήνα στη δύσκολη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, εν όψει και της δεύτερης διαπραγμάτευσης. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής παρείχε σημαντική πολιτική στήριξη στην Αθήνα και την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η χώρα «πέρασε ένα σημαντικό κάβο και μπορεί να μπει στο σωστό δρόμο», ενώ υποσχέθηκε και ταχύτερες διαδικασίες για την ένταξη των ελληνικών επενδυτικών σχεδίων στο πακέτο Γιούνκερ.
Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των εργασιακών, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς τους εταίρους και τους δανειστές ότι το θέμα για την Αθήνα αποτελεί κόκκινη γραμμή: «Κοινή μας πεποίθηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο σύγχρονο και ασφαλές, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για το περιβάλλον. Σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας που πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της δόμησης ενός πραγματικά σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους: «Βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε εμφατικά ο Πρωθυπουργός.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σύμφωνος με όσα είπε ο κ. Τσίπρας και όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τα αγκάθια των εργασιακών και τις ομαδικές απολύσεις, έδειξε με σαφήνεια ότι συμφωνεί με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς: «Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, είπε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος συμπλήρωσε ωστόσο ότι «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και η νομοθεσία να προσαρμοστεί στις βέλτιστες πρακτικές, ενώ πρόσθεσε: «Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και θα ήθελα να καταρτίσει η Αθήνα μια πρόταση με την οποία θα είμαι σύμφωνος».
Πέρα από αυτό, ο Πρόεδρος της Κομισιόν σηματοδότησε τη διάθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης επενδυτικών σχεδίων στο πακέτο Γιούνκερ, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη, κάτι που προηγουμένως είχε ζητήσει δημόσια και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο πακέτο Γιουνκερ είπε: «Ελπίζουμε ότι οι εγκρίσεις για τις χώρες σε κρίση θα είναι γρηγορότερες και κατά προτεραιότητα, ώστε αυτές οι επενδύσεις να δώσουν άμεση ώθηση στην ανάκαμψη των οικονομιών μας και στην πολυπόθητη επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι είναι διαθέσιμα 35 δισ. από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα κονδύλια. «Μπορούν να γίνουν περισσότερα στην Ελλάδα και, εμείς, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Θα πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο δίνουμε τις εγκρίσεις στα επενδυτικά σχέδια», είπε ο κ. Γιούνκερ.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν παρείχε ισχυρή πολιτική στήριξη στην Ελλάδα και εξήρε «την αποφασιστικότητα, το κουράγιο, το θάρρος του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο ευπαθών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας». Όπως είπε ήρθε στην Αθήνα για να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας: «Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί πλέον να μπει στο σωστό δρόμο».
Ο κ. Γιούνκερ άφησε σαφείς αιχμές κατά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας «ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι πέρυσι, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» και τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα. Η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ζήτησε ωστόσο εμφατικά από τους Έλληνες να στηρίξουν τον υλοποιούμενο πρόγραμμα: «αυτό το οποίο θα ήθελα να πω, είναι ότι οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα, αλλά και σύσσωμος ο ελληνικός λαός, να έχουν την ιδιοκτησία του ελληνικού προγράμματος.
Διότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα και οι οποίες είναι πράγματι δύσκολο να καταβληθούν, δεν είναι προσπάθειες οι οποίες είναι προϊόν προσταγών και επιταγών από τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα οφείλει να κάνει προσπάθειες, όχι για να καταβάλει ούτως ειπείν κάποιο τίμημα προς τις Βρυξέλλες, αλλά προς όφελος και για χάρη των μελλοντικών γενεών», είπε ο κ. Γιούνκερ.
www.real.gr