Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα είναι εφικτό η σημερινή διαπραγμάτευση με την Τουρκία να καταλήξει σε συμφωνία εξέφραζαν χθες κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι 28 κατέληξαν στα βασικά σημεία μιας κοινής πρότασης με την Τουρκία με την οποία η διαπραγμάτευση ξεκινάει άμεσα το πρωί της Παρασκευής, στη συνάντηση Τουσκ και Νταβούτογλου.
Στη συνεδρίαση και στο γεύμα των 28, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και με όσα προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και ζήτησε δέσμευση για τη στήριξη της Ελλάδας σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με το προσφυγικό και ιδιαίτερα τις υπηρεσίες ασύλου, λέγοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η Ελλάδα με εξειδικευμένο προσωπικό και πόρους. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε επίσης, ότι θα πρέπει να στηριχθούν από τους 28 οι θέσεις της Κύπρου σε ότι αφορά το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και ότι θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πρωτόκολλο της Άγκυρας.
Το κυρίως ζητούμενο ωστόσο για την Αθήνα είναι η τεχνική υποστήριξη ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατά την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας από την ελληνική πλευρά. Και αυτό διότι θα πρέπει να εξετάζονται και μάλιστα επί τόπου, στα ελληνικά νησιά, οι αιτήσεις ασύλου όλων όσοι θα φτάνουν εκεί. Καθώς η συμβατότητα με τη συνθήκη της Γενεύης προβλέπει ότι κάθε μια αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και η συμφωνία για άμεση επαναπροώθηση αλλά και μετεγκατάσταση θέλει όλη τη διαδικασία να γίνεται επί τόπου και με παρουσία Τούρκων υπαλλήλων, γίνεται σαφές ότι στα ελληνικά νησιά θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές με δεκάδες δικαστές, ειδικούς ασύλου, υπαλλήλους της Frontex, διερμηνείς και προσωπικό ασφαλείας. Είναι σαφές, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή χωρίς ενίσχυση σε κονδύλια και προσωπικό και αυτό ήταν το κυρίως ζητούμενο στις συζητήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες.
Πριν από τη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε χθες τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε στους συνομιλητές του ότι θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση προς την Τουρκία για να επιτευχθεί μείωση των ροών, θα πρέπει να καταστεί αποτελεσματική και να λειτουργήσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, να υλοποιηθεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας και να αναπτυχθεί αξιόπιστο σύστημα επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία, ενώ, τέλος, ζήτησε να στηριχθεί η Ελλάδα με ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε χρόνο και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες ασύλου. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι νόμιμες και συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης, και ότι προϋπόθεση για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία. Η αποτίμηση της συνάντησης από την ελληνική πλευρά ήταν θετική: «Με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με γνώμονα τον ανθρωπισμό» σχολίασε στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τσίπρας στο Twitter.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στις χώρες των Βαλκανίων επειδή έκλεισαν τα σύνορά τους: «Αντιμετωπίζουμε μία ανθρωπιστική κρίση, εξαιτίας μονομερών ενεργειών βαλκανικών χωρών», είπε και πρόσθεσε πως αυτή η κατάσταση αποτελεί «ντροπή για την κοινή, ευρωπαϊκή κουλτούρα». Σε ότι αφορά τη σύνοδο ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μια αξιόπιστη συμφωνία, η οποία θα δημιουργήσει έναν νόμιμο και υγιές τρόπο μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
www.real.gr