Σε δέκα ημέρες ανανέωσαν το ραντεβού τους οι εκπρόσωποι των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οπότε και θα δοθεί η κρισιμότερη μάχη για το μέλλον των συντάξεων των νυν και μελλοντικών συνταξιούχων.
Το κουαρτέτο κατά την διάρκεια των συναντήσεών του με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά και με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη κατέγραψε τις παρατηρήσεις του και εξέφρασε τις διαφωνίες του, διαβάζοντας ένα προς ένα όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου, χωρίς ωστόσο να πάρει ξεκάθαρη θέση σε σημαντικές παρεμβάσεις που προωθούνται.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου τόσο κατά την πρώτη, όσο και κατά τη χθεσινή δεύτερη συνάντηση με τους επικεφαλής, ο οποίος έκανε λόγο για “αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση”.
Για το λόγο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κλείσουν το συντομότερο δυνατό όλα τα δευτερεύοντα θέματα στα οποία βέβαια δεν αποκλείονται και νέα μικρότερα αγκάθια και ανατροπές, προκειμένου όλα τα “μεγάλα” όπως η Εθνική Σύνταξη, τα εισοδηματικά κριτήρια, η 15ετία, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η τύχη των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (σε άμεση συνάρτηση με το ύψος των εισφορών) να συζητηθούν στο επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος είχε ζητήσει από τους επικεφαλής των θεσμών να καταθέσουν εγγράφως τις ενστάσεις τους, κάτι που έγινε χθες το πρωί, μέσω ενός 8σέλιδου email στο οποίο καταγράφονται περισσότερο τεχνικές λεπτομέρειες και ενστάσεις. Ο υπουργός διευκρίνισε στους δανειστές ότι παράλληλα διεξάγεται διάλογος με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Από την πλευρά τους ωστόσο επισήμαναν ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να κοστολογηθεί πλήρως πριν υιοθετηθεί.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του enikonomia, το υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει και νέα, βελτιωμένη πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία η έκπτωση στις αυξήσεις εισφορών θα ξεκινάει από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, ώστε να καταλήγει σε 5% για εισοδήματα άνω του 55.000 ευρώ.
Τα μεγάλα ζητήματα που θα συζητηθούν στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων είναι τα εξής:
• Η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (1 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους) για μια τριετία. Εάν οι δανειστές απορρίψουν κάτι τέτοιο ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
• Το ύψος της Εθνικής Σύνταξης αλλά και πότε θα καταβάλλεται. Η κυβέρνηση επιμένει στη χορήγηση 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης και οι δανειστές ζητούν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια ή να μειωθεί το ποσό για 15 έτη ασφάλισης.
• Τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται.
www.real.gr