Υπέρ ενός «προοδευτικού ευρωπαϊκού μετώπου» με τους σοσιαλιστές, αλλά και με τυχόν κυβέρνηση που θα προκύψει από την Ισπανία με τη συμμετοχή της αριστεράς, τάσσεται ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει και από τις επαφές που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, μάλιστα, ο Eλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις πρωτοβουλίες του για τη συγκρότηση του μετώπου αυτού, στο οποίο εικάζεται ότι θα συμμετάσχουν Πορτογαλία και Ιταλία, με νέες επαφές, πιθανόν και εντός της ημέρας.
Η Αθήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr:
• Τάσσεται στο πλευρό του Ολάντ για τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας, ώστε να μην τραβήξει σε μάκρος η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, και που, όπως εκτιμάται, θα πλήξει και την προσπάθεια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Το Μαξίμου, βεβαίως, για ευνόητους λόγους, δεν θα τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος, ωστόσο στη Σύνοδο Κορυφής θα στηρίξει τη σχετική πρόταση.
• Υπερασπίζει –όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ- τις φωνές για περισσότερη δημοκρατία στην ΕΕ και την ατζέντα της εμβάθυνσης.
• Στηρίζει προτάσεις όπως αυτή του Iταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κάθε χώρας σε σχέση με το 2015, την έγκριση νέου Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αγορά ομολόγων. Γενικότερα, η Αθήνα θα στηρίξει κάθε πρόταση για αντιμετώπιση της λιτότητας που επικρατεί σήμερα στην ΕΕ.
• Συμφωνεί με το να τεθεί στο τραπέζι το θέμα του μεταναστευτικού, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι πολλές χώρες θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους, μετά το Brexit.
Το θέμα της λιτότητας, μάλιστα, θα θέσει ο πρωθυπουργός και στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ, που την προσεχή Πέμπτη επισκέπτεται τη χώρα μας συνοδευόμενος από μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία.
Η Αθήνα παρατηρεί με ενδιαφέρον –ενόψει και των γερμανικών εκλογών το επόμενο έτος- τις διαφοροποιήσεις του SPD από τις πολιτικές Μέρκελ και Σόιμπλε.
Προ ημερών π.χ., ο Ζ. Γκάμπριελ άφησε σαφείς αιχμές κατά των πολιτικών λιτότητας της Α. Μέρκελ.
Η Αθήνα παρατηρεί με ενδιαφέρον και τις προσπάθειες του Μ. Ρέντσι να αυτονομηθεί από τον υπόλοιπο νότο και να διαπραγματευτεί, ώστε η Ιταλία να αναλάβει το ρόλο που έπαιζε έως τώρα η Βρετανία στην ευρωπαϊκή ιεραρχία, εξέλιξη που σηματοδοτείται και από τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ -Ρέντσι – Τουσκ.
Το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, ανησυχεί για το αν το Παρίσι θα παραμείνει συνεπές έως το τέλος στο μέτωπο για χαλάρωση της λιτότητας ή στο τέλος θα διαπραγματευτεί με το Βερολίνο κάποιες παραχωρήσεις για τη Γαλλία και θα σταματήσει την πίεση προς την ηγεσία της ΕΕ.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που καλεί ο πολωνός ομόλογός του στη Βαρσοβία, ως απάντηση στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των έξι ιδρυτικών μελών της Ένωσης.
Η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαφοροποιήσεις και γι’ αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, ο Ν. Κοτζιάς επικοινώνησε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Φ.Β. Σταϊνμάγερ και του ζήτησε να συμμετάσχει στη συνάντηση της Βαρσοβίας.
www.real.gr