Mε τον αέρα της νέας ρήτρας διαφυγής, η οποία αυξάνει τις εθνικές δαπάνες στην άμυνα, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση των μισθών των Ελλήνων στρατιωτικών.
Η αύξηση, η οποία θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια από την 1η Απριλίου έως και την 1η Οκτωβρίου του 2025, διαμορφώνεται από 13% έως και 20%, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση των ενστόλων.
«Η πατρίδα χρειάζεται τους καλύτερους και αυτό δεν επιτυγχάνεται δωρεάν», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, με αντικείμενο την ανακοίνωση της αύξησης των μισθών στο στράτευμα.
Η συνολική ενίσχυση προσδιορίζεται στα 268 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας ένα δικαιότερο μισθολόγιο, ενώ στα μέτρα στήριξης των στρατιωτικών περιλαμβάνονται η κατασκευή 5.000 κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη μέχρι το 2030 καθώς και η ιατροφαρμακευτική στήριξη.
Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης έγινε από τον αρμόδιο υπουργό το πρωί της Παρασκευής, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, την Πέμπτη, με τις οποίες εξήγγειλε την αύξηση των αποδοχών.
Τα τρία στάδια
Οι μισθοί των Ελλήνων στρατιωτικών παραμένουν χαμηλά στη λίστα των μισθών που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο και εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχει η χώρα, θα υπάρξει αύξηση των μηνιαίων αποδοχών των ενστόλων, ενίσχυση ελέω της αύξησης του κατώτατου μισθού και αύξηση του επιδόματος επικινδυνότητας κατά 100 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Τα τρία στάδια των αυξήσεων οδηγούν σε αναπροσαρμογή των μισθών ως εξής:
- Ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων (ΑΣΕΙ) θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 3.540 ευρώ, τον πρώτο χρόνο μετά την αποφοίτησή του.
- Πλωτάρχης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΑΣΕΙ) ύστερα από 18 χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 5.532 ευρώ.
- Σμηνίας από τη Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 2.760 ευρώ.
- Δεκανέας ΕΠΟΠ με μόλις τρία χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 2.232 ευρώ.
Κατώτατος
Στο πλαίσιο της αύξησης του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου του 2025 θα αυξηθούν οριζόντια, κατά 30 ευρώ τον μήνα, τα μεικτά ποσά των βασικών μισθών για όλους τους βαθμούς των αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Από την αύξηση του κατώτατου μισθού επωφελούνται φυσικά και οι ένστολοι που ανήκουν στους περίπου 700.000 του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.
Ενας λοχαγός με οκτώ χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει αυτή τη στιγμή 1.425 ευρώ. Μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ σημαίνει αύξηση των δικών του αποδοχών κατά 30 ευρώ στα 1.455 ευρώ.
Ενας ανθυπολοχαγός με έξι χρόνια υπηρεσίας, από τα 1.305 ευρώ θα λαμβάνει 1.335 ευρώ.
Επίδομα
Από την 1η Ιουλίου του 2025 θα ξεκινήσει η χορήγηση του επιδόματος επικινδυνότητας.
Το επίδομα επικινδυνότητας αυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως, με αποτέλεσμα το ποσό να προστίθεται στο Επίδομα Ειδικών Συνθηκών Εργασίας, το οποίο ήδη λαμβάνουν οι ένστολοι.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω επίδομα ξεκινά από τα 60 ευρώ μηνιαίως και φτάνει στα 150 ευρώ, ανάλογα με τη θέση και τον βαθμό. Συνολικά θα το λάβουν 153.240 ένστολοι και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και συγκεκριμένα:
- 79.677 στρατιωτικοί.
- 52.954 αστυνομικοί.
- 8.161 λιμενικοί.
- 12.448 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το ετήσιο κόστος θα είναι 184 εκατ. ευρώ πλέον των εργοδοτικών εισφορών. Κατά παρέκκλιση, όσοι πραγματοποιούν νυχτερινή εργασία θα έχουν αυξημένο κατά 20% το σχετικό επίδομα.
Αλλες δαπάνες
Σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο», που παρουσίασε η Κομισιόν, τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, εφόσον αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες τους.
Στην περίπτωση που υπερβούν το καθορισμένο στο μεσοπρόθεσμο σχέδιό τους όριο αύξησης των δαπανών τους, θα μπορούν να αφαιρούν την πρόσθετη αμυντική δαπάνη από τον υπολογισμό των συνολικών δαπανών.
Αυτή η ευελιξία δίνει τη δυνατότητα για άλλες δαπάνες, αλλά απομένει να διευκρινιστεί από την Κομισιόν ποιες θα είναι αυτές.
Το ανώτατο όριο της δημοσιονομικής ευελιξίας για κάθε κράτος-μέλος είναι 1,5% του ΑΕΠ ετησίως.
Οι επιπλέον δαπάνες θα υπολογίζονται σε σύγκριση με το 2021 – το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ευελιξία αφορά τόσο τις επενδύσεις όσο και τις τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα.
Συγκεκριμένα, καλύπτονται αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού (πλοία, αεροσκάφη, άρματα μάχης, όπλα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας), κατασκευή και αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών (στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες όπλων, δίκτυα επικοινωνιών), πρόσληψη και εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού (στρατιώτες, αξιωματικοί, κυβερνοάμυνα), έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας (νέα τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, drones).
Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη-μέλη καλούνται να προμηθεύονται εξοπλισμό από ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 2021 έως φέτος είναι στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμα 540 εκατομμύρια ευρώ θα αυξηθούν οι δαπάνες το 2026 σε σύγκριση με φέτος.
Η Ελλάδα διαχρονικά διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στην άμυνα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας ανήλθαν στο 2,6% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας σταθερά τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ και ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν μόλις στο 1,3% του ΑΕΠ.
www.real.gr