Ερχεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Θα ανέλθει στα 870 έως 880 ευρώ από τα 830 που είναι σήμερα και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Πώς θα διαμορφωθούν οι νέες αποδοχές για 600.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και για 700.000 δημοσίους υπαλλήλους. Τι δηλώνει στην «R» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Εως και 6% αναμένεται να αυξηθεί ο νέος κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, φτάνοντας τα 870-880 ευρώ, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα, για τους περίπου 600.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει και τους περίπου 700.000 δημόσιους υπαλλήλους. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, στόχος είναι μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται έως ότου διαμορφωθεί στα επίπεδα των 950 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη τριετία 2025-2027 θα πρέπει να δοθούν μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης των 40 με 50 ευρώ ετησίως, ώστε από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870 έως 880 ευρώ την άνοιξη του 2025, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και πιο πάνω το 2027. Στα ίδια επίπεδα θα ανέλθει και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο. Στο νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2025-2028 προβλέπεται ότι οι μισθοί θα αυξάνονται με ρυθμό 4,5%, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αυξήσεις 5% ετησίως.

«Φέτος ενεργοποιείται ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οποίος εισάγει σημαντικές καινοτομίες στη διαδικασία. Μια καινοτομία αφορά και το γεγονός ότι εφεξής όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συγκροτούνται σε ένα ενιαίο σώμα, την Επιτροπή Διαβούλευσης. Μέχρι πρότινος, ο κάθε εταίρος κατέθετε τη δική του πρόταση. Πλέον, μέσα από τον μεταξύ τους διάλογο, συζητείται μια κοινή πρόταση σχετικά με το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού για το 2025. Η πρόταση αυτή θα ληφθεί υπ’ όψιν από το υπουργείο Εργασίας στην τελική εισήγησή μας προς το υπουργικό συμβούλιο. Στόχος μας είναι να ενισχύεται ο κατώτατος μισθός, ο οποίος, οδεύοντας στο 2027, θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνησή μας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης», δηλώνει στη Realnews η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Δημόσιος τομέας

Ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού προβλέπει ότι από το 2025 ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν μπορεί να υπολείπεται του εκάστοτε κατώτατου μισθού. Στην πράξη, ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου (Υ.Ε. κατηγορία) θα είναι ίδιος με τον κατώτατο μισθό και η αύξηση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο θα μετακυλίεται στους αντίστοιχους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών (Δ.Ε., Τ.Ε. και Π.Ε. κατηγορίες).

Για παράδειγμα, αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί το 2025 στα 880 ευρώ (από τα 830 ευρώ), τότε ο εισαγωγικός μισθός (Υ.Ε. κατηγορίας) στο Δημόσιο θα αυξηθεί στα 880 ευρώ από τα 850 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση των 30 ευρώ θα είναι οριζόντια σε όλα τα κλιμάκια.

Η νέα διαδικασία

Μέχρι και το 2027, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με το ισχύον σύστημα, δηλαδή με τη διαδικασία διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων μέσω προτάσεων, με την τελική απόφαση για το ποσοστό αύξησης να λαμβάνεται από την κυβέρνηση.

Το ισχύον σύστημα θα εφαρμοστεί για τα έτη 2025, 2026 και 2027 με τρεις αλλαγές:

1. Τη ρύθμιση για τους απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα, ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται από τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.

2. Την προσθήκη κριτηρίων για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ώστε να λαμβάνονται υπ’ όψιν η αγοραστική δύναμη, το κόστος διαβίωσης και το γενικό επίπεδο των μισθών, καθώς και ο ρυθμός αύξησής τους.

3. Τη δημιουργία επιστημονικής επιτροπής τεχνοκρατών και συμβουλευτικής επιτροπής από τους κοινωνικούς εταίρους για τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, αλλά και για την εφαρμογή των μισθολογικών διαφοροποιήσεων και των κρατήσεων επί του νομοθετημένου μισθού. Να σημειωθεί ότι η Ν. Κεραμέως προχώρησε ήδη στη συγκρότηση της επιστημονικής επιτροπής για τον καθορισμό του κατώτατο μισθού.

Οι δύο επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπ’ όψιν για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού για το 2025 και, αφού γνωμοδοτήσουν, με βάση τις προτάσεις, θα πρέπει να υποβάλουν τη δική τους πρόταση με την αύξηση μέχρι 20 Μαρτίου, έτσι ώστε να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Στις διαφοροποιήσεις περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων στους χαμηλόμισθους εργαζομένους, ώστε να αυξηθεί το μηνιαίο καθαρό ποσό που λαμβάνουν. Σήμερα, ο ονομαστικός κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ, όμως το καθαρό ποσό είναι 706 ευρώ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική αύξηση των μισθών, εντός του νέου έτους, θα κινηθεί μεταξύ 3%-6%. Στο υπουργείο Εργασίας, βέβαια, αναλύοντας τα μηνύματα από τη μισθολογική πορεία στη χώρα μας, επισημαίνουν πως υπάρχει μεγάλη αύξηση αποδοχών σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες εστίασης κατά 46%, στις δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης κατά 35% και στις κατασκευές μηχανημάτων κατά 33%.

Ωστόσο, η πρόσφατη αναφορά του ΟΟΣΑ για συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων στη χώρα μας, δηλαδή ελάχιστα πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό 3,5%, χαμηλώνει τον πήχυ της διαβούλευσης και των προσδοκιών.

Το ποσοστό της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι το άθροισμα αφενός του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή, ειδικά για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, και αφετέρου του μισού του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Με απλά λόγια, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν η ακρίβεια για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής και η αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο κατώτατος μισθός που θα διαμορφώνεται μέσω αυτού του συστήματος δεν θα μπορεί να μειωθεί, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist